Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι “παραλαμβάνει” η ΚΚR από την Πειραιώς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 22/12/2014

Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον αμερικανικό όμιλο Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ενός εκ των μεγαλύτερων private equity, αναμένεται να αναδιαρθρώσει ριζικά τον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Πρόκειται για ένα deal, που αφορά στη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, καθώς και μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από την Πειραιώς στην KKR.

Η Kohlberg Kravis Roberts από την πλευρά της αναλαμβάνει την υποχρέωση να διοχετεύσει κεφάλαια ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ στις εταιρείες, τα δάνεια των οποίων περνούν στην κατοχή της, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και αναδιάρθρωσή των συγκεκριμένων εταιρειών.

H Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία μέσω τιτλοποίησης και οι εν λόγω εταιρείες θα τελούν υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο της ΚΚR Credit, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει την τραπεζική εξυπηρέτηση του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου. Το χαρτοφυλάκιο που θα μεταβιβαστεί αφορά εταιρείες από τους κλάδους Υγείας και Τροφίμων.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, που επικαλείται η «Kαθημερινή», 800 επιχειρήσεις χρωστούν 11 δισ. ευρώ. Από δείγμα περίπου 16.000 οφειλετών με συνολικό άνοιγμα 98,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 54% του ΑΕΠ (τιμές 2013), τα 6.000 δάνεια εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, με το ύψος των καθυστερήσεων να προσεγγίζει τα 28,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι δεν θα δούμε τουλάχιστον το επόμενο διάστημα πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένες εξειδικευμένες εταιρείες, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών. Οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην αυτοδύναμη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους, ενώ μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων σε τρίτους θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται από τις τράπεζες οριστικά χαμένες υποθέσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: