Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι νεοεισερχόμενοι του 2021 και ο ασφαλιστικός φορέας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 27/08/2019

Τι περιμένουν οι ασφαλιστικές εταιρίες από το νέο καθεστώς στις επικουρικές συντάξεις;

Γιάννης Χαρονικολάου* |> Για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα αναμένεται να συμμετέχουν σε υποχρεωτικό πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικό σύστημα στα πλαίσια του νέου νόμου για την Επικουρική Ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας από το 2021.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μέσω του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας την σύσταση της Ομάδας Εργασίας που θα κάνει τις προτάσεις για το σύστημα αυτό έχοντας συμπεριλάβει στους φορείς που θα τις συνδιαμορφώσουν και τις Ασφαλιστικές Εταιρίες( ΕΑΕΕ)

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς, στο νέο σύστημα η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική στον δημόσιο φορέα Επικουρικής Ασφάλισης ( που θα αναμορφωθεί) θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά και οι ιδιώτες, στην προκειμένη περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρίες, επενδυτικοί φορείς, θα επιλέγονται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, εφόσον το επιθυμούν να αναθέσουν σε αυτούς την διαχείριση του ατομικού τους λογαριασμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρίες για να αποκτήσουν ένα κομμάτι της πίτας, από το νέο σύστημα, θα πρέπει αρχικά να διαθέσουν νέα κεφάλαια, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, καθώς θα υπάρχει πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, η φήμη, η φερεγγυότητα και η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι κριτήρια που θα δοκιμάζονται στην διαδικασία να πειστούν οι ασφαλισμένοι, στο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, για να επιλέξουν ένα ιδιωτικό φορέα από τον δημόσιο.

Επίσης, ένας έμμεσος τρόπος να διαχειριστούν οι ασφαλιστικές κεφάλαια από αυτό το σύστημα είναι και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που επίσης θα μπορεί να επιλέξει ένας ασφαλισμένος για την διαχείριση της επικουρικής του ασφάλισης.

Έτσι, ασφαλιστικές που έχουν δημιουργήσει ή θα δημιουργήσουν Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) θα μπορούν πάρουν μερίδια της αγοράς αυτής  και μέσω αυτών. Ήδη, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) έχουν ιδρύσει και λειτουργούν δύο από την Interamerican ( για εργαζόμενους και συνεργάτες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ) και ένα από την Interlife Ασφαλιστική ( για εργαζόμενους και  συνεργάτες).

Από τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας, που αναμένονται το επόμενο δίμηνο,  αλλά και την τελική μορφή του νομοσχεδίου θα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για το νέο αυτό ασφαλιστικό εγχείρημα.

Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες από την συμμετοχή τους στον πυλώνα αυτό της ασφάλισης θα αυξήσουν σημαντικά τα επενδυτικά τους κεφάλαια στην Ελλάδα αλλά και το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΑΕΠ, που σήμερα κυμαίνεται στο 2,2%, το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(*) Από το asfalisinet.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: