Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι σημαίνει η κατάργηση του Αγγελιοσήμου για τους συνταξιούχους συντάκτες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/04/2016

Ξαφνικός θάνατος!

Από την δημοσιογραφική παράταξη (ΕΣΗΕΑ) “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι”, επισημαίνεται το τι σημαίνει η κατάργηση του Αγγελιοσήμου για τους συνταξιούχους δημοσιογράφους. Δηλαδή:

– Καταργούνται ουσιαστικά οι επικουρικές συντάξεις, διότι το αγγελιόσημο είναι ο πόρος που αντιστοιχεί στο 81% των δαπανών του ΕΔΟΕΑΠ και οι ασφαλισμένοι τους δεν μπορούν να λάβουν επικουρική σύνταξη από άλλο ταμείο, γιατί έχουν καταβάλλει εισφορές μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ.
– Καταργείται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ: αν χαθεί το αγγελιόσημο, ακόμα και αν διπλασιαστούν οι εισφορές, όσων εργαζομένων με σύμβαση εργασίας έχουν απομείνει, είναι αδύνατον να καλυφθούν ταυτόχρονα και οι συντάξεις και η υγειονομική περίθαλψη.
– Εάν ο ΕΔΟΕΑΠ υποστεί ξαφνικό θάνατο, θα κληθεί να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκποίηση της περιουσίας του. Εφόσον περισσέψουν χρήματα, αυτά θα επιστραφούν στις Ενώσεις, οι οποίες κατέβαλλαν το αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυσή του.
– Θεωρείται απίθανο να λάβουν επικουρική σύνταξη από άλλο ταμείο, γιατί οι εισφορές που έχουν καταβάλει στον ΕΔΟΕΑΠ, νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, χάνονται. Ακόμη και στην περίπτωση που παρέμβει το κράτος, θα έχουν επικουρικές συντάξεις “ψίχουλα”.
– Ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν υποστεί ξαφνικό θάνατο, θα πρέπει να “σκοτώσει” τα ομόλογα και τα ακίνητα σε τιμές αγοράς για να πληρώσει χρέη και αποζημιώσεις εργαζομένων και να δώσει ό,τι θα έχει μείνει. Δηλαδή τίποτε!
– Στην περίπτωση που ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίσει να υπάρχει για μερικούς μήνες μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων, και πάλι θα πρέπει να διακόψει την επικούρηση ή να την μετατρέψει σε μικρό προνοιακό επίδομα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: