Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Του είπα ‘καλησπέρα’ κι έκανα να του δώσω κάτι, αλλά…

FLASH στις 15/12/2019

Τόσοι άστεγοι σήμερα και η ρήση του μοναδικού Πεσσόα για το δικαίωμα στην ελευθερία

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |>”Τόσοι άστεγοι υπάρχουν στη Δύση, τι πρόβλημα έχετε;” Οι τοκογλύφοι προς “αγωνιώντες” πραιτοριανούς.

Στην υπόγεια διάβαση κάτω από τη Συγγρού με τα μέγαρα της αποθέωσης του εμπορίου και του χρήματος. Μέσα στα βρόμικα στρωσίδια του ο γεράκος ξαπλωμένος, πίσω του τα υπάρχοντά του στριμωγμένα στο κλεμμένο από σουπερμάρκετ καρότσι. Ακούει μουσική από το ραδιοφωνάκι. Κάτασπρα μαλλιά αχτένιστα και η γενειάδα.

  • Καλησπέρα σας“…
  • Καλησπέρα“,  αντιγυρίζει.

Κάνω να του αφήσω κάτι…

  • Όχι ευχαριστώ“, λέει ήσυχα.

Φεύγω· γυρίζω στον χώρο του συνεδρίου. Έχω να ετοιμάσω την αυριανή ομιλία. Πρέπει να τους πείσω όλους για τις απόψεις μου και την ειλικρίνειά μου, θέλω να αρέσω και αυτά όλα γίνονται όλο και πιο δύσκολα· απόψε θα με τσακίσει η αϋπνία, περιμένοντας την αυριανή πολυκοσμία.

Είμαι υπόδουλος, ας περνιέμαι για ελεύθερος. Ζηλεύω τον νομάδα της υπόγειας διάβασης· είμαι προκλητικός, το ξέρω, πάντως ζηλεύω -έστω στιγμιαία.

Είναι ολομόναχος. Είναι ελεύθερος ή απελεύθερος -ίσως τώρα πια, ίσως όμως και ελεύθερος γεννημένος. Πρώτα να είσαι ελεύθερος και μετά να ζητήσεις την ελευθερία, λέει κάπου ο “λαθρεπιβάτης της ζωής” Φερνάντο.

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: