Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ‘’καλπάζει’’ σε πρωτοβουλίες και δράσεις

Μεταξύ άλλων η Βιβλιοθήκη ανανέωσε την συνεργασία της με την Lloyds List

|> Συνεχίζει τις δραστηριότητές του το Ίδρυμα Ευγενίδου, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας σε θέματα τεχνικής, επαγγελματικής και ναυτικής εκπαίδευσης.

Οι τελευταίες πρωτοβουλίες και δράσεις του Ιδρύματος, είναι:

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι μέλος της συμβουλευτικής, προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεχνολογικής πλατφόρμας Waterborne.  Παράλληλα, στο πλαίσιο των ολιστικών ενεργειών του γύρω από την Γαλάζια Οικονομία, το Ίδρυμα φιλοξενεί το «2ο Συνέδριο Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας», το οποίο διοργανώνει η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλία, η γενική διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με την Ένωση Κρατών της Μεσογείου.

Επίσης, ο  πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και ναυτιλιακός πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του ΙΜΟ στην Ελλάδα Λεωνίδας ΔημητριάδηςΕυγενίδης και ο διοικητής του Ιδρύματος καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας συμμετείχαν στο έβδομο συνέδριο «SLIDE2OPEN SHIPPING FINANCE 2024», συζητώντας με εκλεκτούς προσκεκλημένους για την αειφορία της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με γνώμονα την εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ανανέωσε την συνεργασία της με την Lloyds List δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση στα ενδιαφερόμενα μέλη της. Είναι η μοναδική Βιβλιοθήκη σε όλη τη χώρα που παρέχει αυτή την δυνατότητα, διαθέτοντας πολυάριθμές συνδρομές και εκδόσεις σχετικά με την Ναυτιλία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας σε θέματα τεχνικής, επαγγελματικής και ναυτικής εκπαίδευσης. Από τις πρώτες δραστηριότητες του Ιδρύματος Ευγενίδου, μετά την σύστασή του, ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου τμήματος Εκδόσεων για την συγγραφή και έκδοση κατάλληλων διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών.

Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, το τμήμα Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες για συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων της νέας γενιάς γύρω από την τεχνική εκπαίδευση, έχει διαθέσει πάνω από 560 τίτλους βιβλίων σε 48.500.000 αντίτυπα στην ελληνική κοινωνία.

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην οποία μετέχουν στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων, παρακολουθεί την συγγραφή και έκδοση εξειδικευμένων βιβλίων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και για το Υπουργείο Μεταφορών (για υποψήφιους οδηγούς).

Διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ποιότητα των βιβλίων:

  • Προκήρυξη συγγραφής από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Μεταφορών, αξιολόγηση υποψηφίων από ειδικούς κριτές, τελική επιλογή από την Επιτροπή Εκδόσεων, ορισμός επιστημονικού ελεγκτή που εξασφαλίζει την επιστημονικότητα και την παιδαγωγικότητα της έκδοσης και επιμέλεια κειμένων-εικαστικών από ομάδα Εκδόσεων, που διασφαλίζει την ποιότητα της έκδοσης.
  • Ετήσια αξιολόγηση από την Επιτροπή Εκδόσεων των εκπαιδευτικών βιβλίων Πλοιάρχων και Μηχανικών, που διασφαλίζει ότι ενσωματώνουν τις εξελίξεις στον ναυτιλιακό τομέα. Ετήσια αξιολόγηση των βιβλίων των ΑΕΝ από καθηγητές των ΑΕΝ και ενσωμάτωση των παρατηρήσεών τους σε επόμενες εκδόσεις.
  • Συνεργασία με πληθώρα φορέων, όπως η διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, το Υπουργείο Μεταφορών, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή, καθώς και με συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς συνεργάτες, τυπογράφους, κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: