Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το αλαλούμ της Μέσης Ανατολής (ή για ποιούς λόγους δεν προκύπτει λύση του μεσανατολικού)

FLASH στις 18/10/2023

Τι αποκαλυπτικά στοιχεία ανέφερε ο ‘’οδηγός’’ που είχε στείλει ένας Άραβας σε εφημερίδα του Λονδίνου  

Νίκος Σίμος* |> Τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας είναι τραγικά. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Όπως δεν αμφισβητεί και το ότι η Μέση Ανατολή με τις ιδιαιτερότητες των κρατών και εθνοτήτων που υπάρχουν εκεί έχουν μερίδιο ευθύνης και για την μη επίλυση των εκεί προβλημάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ώστε στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αιώνα μας, η Μέση Ανατολή θεωρήθηκε, όπως στο παρελθόν τα Βαλκάνια, πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Μπορεί άραγε να ξεχάσει κανείς πως λ.χ. η Βηρυτός, από Παρίσι της Μέσης Ανατολής μεταβλήθηκε σε μία χαοτική πραγματικότητα;

Αναφερόμενοι στον πρόλογο για τις ιδιαιτερότητες των κρατών και εθνοτήτων της συγκεκριμένης περιοχής, αξίζει να υπενθυμίσουμε παλαιότερο δημοσίευμα εφημερίδας του Λονδίνου που αποτελούσε ένα μικρό οδηγό εξωτερικής πολιτικής ώστε να κατανοήσει το βρεταννικό κοινό το τι συμβαίνει στην Μέση Ανατολή.

Έχει σημασία και η εξής λεπτομέρεια. Τον «οδηγό» αυτόν τον είχε στείλει στην εφημερίδα προς δημοσίευση Άραβας, κάτοικος επί χρόνια της βρεταννικής πρωτεύουσας!

Να λοιπόν πως ο Άραβας αυτός, που εκ καταγωγής γνώριζε προφανώς τις ιδιαιτερότητες αυτές, περιέγραφε την κατάσταση, που όντως έτσι είναι: Ξεκινούσε από τα βασικά της εξωτερικής πολιτικής των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Λοιπόν, επεσήμανε σωστά ότι το Ιράν υποστηρίζει τον Άσσαντ.

Όμως οι χώρες του Κόλπου, εμιράτα κλπ. είναι εναντίον του Άσσαντ. Ο δε Άσσαντ είναι εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο Αμερικανός Πρόεδρος (τότε που είχε δημοσιευθεί ο «οδηγός») Ομπάμα ήταν εναντίον του Αιγύπτιου Στρατηγού Σίσι. Αλλά οι χώρες του Κόλπου που είναι φιλοαμερικανικές είναι υπέρ του Σίσι. Πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες του Κόλπου είναι εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας!

Πάμε τώρα στους πρωταγωνιστές των όσων συμβαίνουν εκεί κάτω. Την Χαμάς. Το Ιράν είναι υπέρ της Χαμάς αλλά η Χαμάς υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα εναντίον της οποίας είναι ο Άσσαντ

Ο Ομπάμα ήταν υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας την οποία υποστηρίζει η Χαμάς αλλά η Χαμάς είναι εναντίον των ΗΠΑ που είναι υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι χώρες του Κόλπου είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά η Τουρκία –που θέλει τώρα να κάνει τον μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- μαζί με τις χώρες του Κόλπου είναι εναντίον του Άσσαντ.

Όμως η Τουρκία είναι υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εναντίον του Αιγύπτιου Στρατηγού Σίσι. Και ο Στρατηγός Σίσι υποστηρίζεται από τις χώρες του Κόλπου που εμμεσως αλλά σαφώς είναι ενανντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Καλώς ήλθατε στην Μέση Ανατολή και να έχετε μία καλή μέρα(!), κατέληγε ο οδηγός της Μέσης Ανατολής. Για τα καθ’ημας «πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο»…

(*) Το άρθρο του κ. Νίκου Σίμου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ”Απογευματινή”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: