Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ελλάδα – Ιταλία- Ισπανία: Πολεμώντας για την Ειρήνη…

FLASH στις 14/11/2018

Το αντιπολεμικό κίνημα στον ευρωπαϊκό Νότο μέσα από αφίσες, φωτογραφίες, εκδόσεις, στο εκθετήριο του Ιδρύματος της Βουλής 

|> Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση “Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία στη δεκαετία του ’80“.

Η έκθεση παρουσιάζει το αντιπολεμικό κίνημα στον ευρωπαϊκό Νότο, μέσα από  μια πολύπλευρη ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του 1980. Την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου και στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το αίτημα για την ειρήνη και τον αφοπλισμό συσπείρωσε, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, χιλιάδες ανθρώπους και υπήρξε συστατικό στοιχείο της  μαζικής πολιτικοποίησης, καθώς και της συγκρότησης ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυρηνικών όπλων, οι λαοί στον Νότο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θέλησαν να επαναξιολογήσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους. Η δυναμική απάντησή τους στην εγκατάσταση νέων πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη αποτύπωνε τις ταχύτατες κοινωνικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, που συνυπήρχαν με τον διάχυτο φόβο απέναντι στα πυρηνικά. Αναδύθηκε έτσι παγκοσμίως ένα μαζικό και μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα, σε στενή σχέση με άλλα κινήματα της εποχής –όπως το νεολαιίστικο, το γυναικείο, το συνδικαλιστικό, το οικολογικό– το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τις κοινωνίες και την πολιτική ατζέντα.

Μέσα από τις αφίσες, τις φωτογραφίες, τις εκδόσεις, τα δημοσιεύματα και τα άλλα τεκμήρια από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ελληνικά και ξένα, η έκθεση αναδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα τής διαμαρτυρίας για την ειρήνη στη Νότια Ευρώπη κατά τη δεκαετία του ’80.

Ανασυνθέτοντας το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, τεκμηριώνει, με τον πλούτο του υλικού της, τη σημασία της συγκριτικής ανάγνωσης του αντιπολεμικού κινήματος και παρουσιάζει αναλυτικά την επίδρασή του στην κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Και, τέλος, μας υπενθυμίζει πόσο επίκαιρο παραμένει σήμερα το αίτημα της ειρήνης…

Την  έκθεση θα εγκαινιάσει αύριο Πέμπτη 15/11 (18:00) ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και θα λειτουργεί έως και τον Μάρτιο 2019 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Βασ. Σοφίας 11 -είσοδος από Σέκερη- τηλ.: 210.3735253), Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη & Παρασκευή 9:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-15:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: