Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Δημόσιο ‘περιμένει’ σήμερα 150-200 εκ. ευρώ από φόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 05/01/2015

«Φρένο» φαίνεται πως πάτησαν οι εισπράξεις φόρων στο τέλος του 2014. Παρά την εντυπωσιακή πορεία των εισπράξεων φόρων στο α’ εξάμηνο πέρυσι, η ανησυχία για τα κρατικά έσοδα επιστρέφει, λόγω και της προεκλογικής «παράλυσης» στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Στο υπουργείο Οικονομικών «κάνουν ταμείο» για τα κρατικά έσοδα και καταγράφουν τις πληρωμές φόρων που έγιναν στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑμέχρι την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Το πιο ανησυχητικό σημάδι όμως θεωρείται και η διαφαινόμενη κόπωση στην πληρωμή οφειλών μετά τους πρώτους δύο μόλις μήνες που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα των 100 δόσεων.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει όχι μόνο το κλίμα των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, όποτε και αν αυτές αρχίσουν ξανά μετά τις εκλογές, αλλά και αυτήν ακόμη την δυνατότητα του δημοσίου να μπορεί να βρίσκει έσοδα για να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα του δημοσίου, από τον Μάρτιο και μετά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί ως τώρα 150.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 125.000. Το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση με το νέο σύστημα ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα προκαταβολές και δόσεις, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 3,2 δισ. ευρώ, αυξάνονται δηλαδή με ρυθμό 1,6 δισ. κάθε μήνα.

Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σε 50 ημέρεςέχουν υποβληθεί 34.244 αιτήσεις υπαγωγήςγια να ρυθμιστούν χρέη 785 εκατ. ευρώ.

  • Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 1,1 δισ. ευρώ. Απομένει να φανεί αν μέχρι σήμερα Δευτέρα θα πληρωθούν άλλα 150-200 εκατ. ευρώ πουφαίνεται πως υπολείπονται.
  • Στα μέσα αυτής της εβδομάδας θα φανεί πόσα εισπράχθηκαν από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως,τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι ο στόχος για είσπραξη 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο δεν επετεύχθη. Αν η είσπραξη «κόλλησε» κάτω και από 300 εκατ. ευρώ, τότε γεννάται θέμα για την επίτευξη του στόχου είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο.

  • Ανησυχία υπάρχει και για την πορεία είσπραξης του ΦΠΑ, ειδικά αν αποδειχθεί πως το προεκλογικό κλίμα «πάγωσε» την κίνηση στην εορταστική αγορά. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούσαν ότι από τα τέλη Νοεμβρίου θα άρχιζε μια πορεία ανάκαμψης που θα τόνωνε και τα έσοδα από ΦΠΑ, στα τέλη του 2014 και από τις αρχές του 2015. Τώρα κάτι τέτοιο φαίνεται πως μπορεί να μη συμβεί τους επόμενους μήνες…
Πηγή: newmoney.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: