Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένας πίνακας του Ταλαγάνη που έχει διπλό συμβολισμό

FLASH στις 05/02/2021

Το εφετινό “γούρι” του μεγάλου της Τέχνης, η επέτειος του 1821 και η “απάντηση” από Τρίπολη

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Μπορεί να παραμένει κυρίαρχος ο κορωνοϊός στην κοινωνική μας ζωή και να ισοπεδώνει κάθε τι που βρίσκει όρθιο στο διάβα του, μα υπάρχουν και κάτι «νησίδες» που τις βλέπει και λοξοδρομεί. Κι οι «νησίδες» αυτές είναι γεννήματα αντοχών και καταθέσεων ψυχής σε ό,τι έχει απομείνει. Έτσι, για να μην δραπετεύουν οι ωραίες στιγμές και να μη μας ξεχνάει κάποια λιτή καθημερινότητα που χάσαμε και ανυπομονούμε για να παλιννοστήσει…

Μέσα σε μία τέτοια καθημερινότητα του μέτρου και της απλότητας, μπορεί να ευδοκιμήσει η Τέχνη – το κερασάκι στην τούρτα της σκληρής πραγματικότητας και του άνυδρου «ρεαλισμού». Η Τέχνη, που με τις μύριες εκφράσεις της προσφέρει αυτό το «κάτι άλλο» στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου και στην κοινωνία των ανθρώπων.

Δεν ξέρω, αλλά αυτή η περίεργη «εικόνα» ήρθε στο μυαλό μου, όταν αντίκρισα έναν «Δημήτρη Ταλαγάνη». Ένα έργο που μου χάρισε ο ίδιος ως «γούρι» για το 2021. Με «πέντε γραμμές» και δυό μάτια να σε «ψάχνουν» και να σε «κρένουν».  Να σου λένε «πώς τα περνάς ρε φίλε;»…

Δημήτρης Ταλαγάνης. Αγνοώ τι γράφουν οι κριτικοί γι’ αυτόν τον μεγάλο Έλληνα της Τέχνης, αλλά εγώ έχω να πω, ότι τα έργα του δεν χρειάζονται υπογραφή! Όχι μόνον επειδή έχουν το «προσωπικό στυλ» του, αλλά επειδή είναι βγαλμένα από εικόνες και σκέψεις, που επεξεργάστηκε μέσα του. Είναι βιωματικά! Τον «βλέπεις» μέσα στα κάδρα των έργων του, στις σκιές των γλυπτών του, στην αρμονία της γραμμής του…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το εφετινό «γούρι» του Δημήτρη Ταλαγάνη έχει διπλό συμβολισμό – κάτι που μαρτυράει και το θέμα του έργου του. Ο ένας είναι για τη νέα χρονιά 2021, με τα μύρια «κορωνοϊκά» προβλήματά της και ο δεύτερος συμβολισμός είναι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μία υπόθεση που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον Δημήτρη Ταλαγάνη, όπως και τόσους άλλους που βλέπουν να μην εκλαμβάνεται και τόσο σοβαρά αυτή η Επέτειος…

Όμως, ο Δημήτρης Ταλαγάνης δεν κάθεται να… ρεμβάζει και να κρίνει, αλλά δίνει την «απάντησή» του με ένα έργο μνημειώδες, που θα μείνει για να διδάσκει τι σημαίνει 1821 και τι σημαίνει Θεόδωρος Κολοκοτρώνης! Κι αυτό, με την δημιουργία ενός μνημείου που θα στηθεί -εν όψει των 200 ετών- στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης και στο οποίο θα αποτεθούν τα οστά του Αρχιστράτηγου του Έθνους, που έκλεισε τα μάτια του σαν χθες 4 Φεβρουαρίου του 1843…

> Δημήτρη, δεν λέω “ευχαριστώ” γιατί είναι λίγο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: