Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανοιχτές οι πόρτες… στον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 24/01/2018

Πρόγραμμα ενημέρωσης για τα 90 χρόνια, υπό την αιγίδα του Πατριάρχη  

|> Επίσημη ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος “Ανοιχτές Πόρτες” έκανε χθες ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, σε συνέντευξη Τύπου στο μέγαρο της ΕΣΗΕΑ.

Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα ενημερωτικό πρόγραμμα, σχετικό με την πορεία του πολίτικου Ελληνισμού, από τις αλησμόνητες πατρίδες στην σύγχρονη Ελλάδα.

Οι “Ανοιχτές Πόρτες” θα λειτουργήσουν στο νεοκλασικό μέγαρο του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα) και είναι υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

|> Παντελής Π. Ξανθίδης

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου εκτός από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργο Λεύκαρο και τον τ. πρόεδρο Λεωνίδα Κουμάκη που είναι ο εμπνευστής και συντονιστής του προγράμματος, ήταν και ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης. Τον δε συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος – ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ από την Πόλη και κάτοχος του ελληνόφωνου διαδικτυακού ραδιοσταθμού “Ηχώ”.

Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στο ιστορικό του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, ο κ. Λεύκαρος μίλησε για τις επί 90 χρόνια δράσεις του Συλλόγου, ενώ ο κ. Κουμάκης, παρουσίασε τις “Ανοιχτές Πόρτες”.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε Παρασκευή (10:00, 12:00 και 18:00) κατά τις περιόδους Ιανουάριος – Μάιος και Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018, θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις διάρκειας περίπου 75 λεπτών για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και κάθε Έλληνα που θα ήθελε να ενημερωθεί για την πορεία του Πολίτικου Ελληνισμού από τις αλησμόνητες πατρίδες στην σύγχρονη Ελλάδα.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 35 λεπτών, με σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια Γιώργου Κουρμούζα, σενάριο Λεωνίδα Κουμάκη και αφηγητές τον Γιάννη Φέρτη και την Μάνια Ζούση, όπως και ξεναγήσεις σε αίθουσες του μεγάρου. Επίσης, θα φιλοξενείται σημαντική έκθεση φωτογραφίας καθώς και αναπαράσταση του ορφανοτροφείου, όπως λειτουργούσε στο μέγαρο του Συλλόγου (δεκαετία 1930, Κατοχή, Εμφύλιος). Πρόκειται για χειροποίητες κούκλες  που φιλοτέχνησε η Ειρήνη  Πρίντεζη – Φράγκου.

Το πρόγραμμα “Ανοιχτές Πόρτες” έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, και έχει ήδη αναρτηθεί στην Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του υπουργείου Παιδείας, για την ενημέρωση των καθηγητών και των δασκάλων.

Σημειώνεται, ότι για κάθε ξενάγηση καθορίζεται περιορισμένος αριθμός ατόμων (έως 30) και είναι απαραίτητη η συνεννόηση με e-mail (cpolitan@otenet.gr) ή τηλεφωνικά. Πρωινές ώρες: (10:00 – 12:00) Αντώνης Λαμπίδης 6944.767997 και Λεωνίδας Κουμάκης 6944.240030. Απογεύματα από Δευτέρα έως Παρασκευή (17:30 – 21:30) Γραμματεία Συλλόγου, τηλ. 210.9517072 και 210.9560611. Περισσότερα: http://www.cpolitan.gr.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ 90ΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

18 Δεκεμβρίου 1932: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης στα εγκαίνια του ιατρείου, του μαθητικού συσσιτίου και του μαθητικού γυμναστηρίου στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.

 

 14 Ιανουαρίου 1940: Παιδική γιορτή με διανομή αθυρμάτων, δηλαδή παιχνιδιών, στα άπορα και ορφανά της Καλλιθέας.

1944:  Ορφανοτροφείο και οικοτροφείο στο μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

Στην οδυνηρή περίοδο του εμφυλίου πολέμου (Μάρτιος 1946-Αύγουστος 1949) το ιατρείο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών αποδεικνύεται ανεκτίμητης αξίας για τις μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες της εποχής. Μόνο το έτος 1948 στο ιατρείο του Συλλόγου εξετάστηκαν 4.888 ασθενείς!

29 Δεκεμβρίου 1981: Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών βραβεύεται από την  Ακαδημία Αθηνών διότι «Επί πεντήκοντα συναπτά έτη μακράν της πατρώας γης διαφερόντως εργάζεται υπέρ διαδόσεως των πνευματικών του Βυζαντίου παραδόσεων».

Κεντρική αίθουσα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα “Ανοιχτές Πόρτες”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: