Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ερώτηση Κατσαφάδου στη Βουλή για τη φονική επίθεση

Χωρίς κατηγορία στις 06/02/2019

Το περιστατικό κατά του Εθνικού καταδεικνύει το πόσο η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου

|> Με αφορμή της εγκληματικής επίθεσης κατά φιλάθλων του Εθνικού ο βουλευτής της ΝΔ της Α’ Πειραιώς & Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, η οποία αναφέρει:

Προς:  Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: Σοβαρά επεισόδια βίας στον αθλητισμό

Το σοβαρότατο επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του Εθνικού Πειραιά, κατά τη διάρκεια της κοπής πίτας του Συνδέσμου Φιλάθλων “Πινέζες Θύρα 14”, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ανομίας και της ανασφάλειας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Φίλαθλοι με τις οικογένειές τους, ενώ γιόρταζαν ειρηνικά, δέχτηκαν την επίθεση 100 άνανδρων μαυροφορεμένων χούλιγκαν που κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους ενώ τραυμάτισαν παριστάμενους, κάποιους σοβαρά.

Το περιστατικό καταδεικνύει το πόσο η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η Ελληνική κοινωνία και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βιώνουν πολλές μορφές βίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τις οποίες ζούμε καθημερινά και ο αθλητισμός όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση όπως θα όφειλε, αλλά λόγω της μαζικότητάς του, πεδίο βίας, απειλών, αντιπαραθέσεων, χουλιγκανισμού. Το φαινόμενο των βιαιοτήτων στις αθλητικές διοργανώσεις και ειδικότερα η βία στον αθλητισμό μεταξύ φιλάθλων και όχι μόνο, αλλά εναντίον δημοσιογράφων και παραγόντων έχει ξεπεράσει τις συνηθισμένες εκφάνσεις της.

Δυστυχώς στην Ελλάδα όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, αναλωνόμαστε σε δηλώσεις, καταδίκες ή στην καλύτερη περίπτωση στην κατάθεση ενός ακόμα νόμου με αμφίβολο αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, με τον ν.4049/2012 δημιουργήθηκαν δύο νέες επιτροπές, το Αθλητικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΣΑΣ), και η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ). Τρία χρόνια με νέο νόμο, τον 4326/2015 η ΔΕΑΒ απέκτησε κανονιστικό πλαίσιο για να λειτουργήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρεαλιστικά, στην πράξη, να δούμε τι αποτελέσματα έχουν επιφέρει οι υφιστάμενοι νόμοι και κατά πόσο αυτοί εφαρμόζονται ή χρειάζονται επικαιροποίηση. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα Δελτία της ΕΛ.ΑΣ, υπάρχει αύξηση των φαινομένων βίας, αλλά και των συλλήψεων λόγω επεισοδίων εντός των γηπέδων την τελευταία τριετία. Όπως αναφέρεται, τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν 132 συλλήψεις, κάτι που αποδεικνύει ότι η βία στον αθλητισμό καλά κρατεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την πάταξη των φαινομένων βίας σε αθλητικούς αγώνες – και ιδιαίτερα σε αγώνες ερασιτεχνικού επιπέδου, καθώς και σε αθλητικούς συλλόγους;
  2. Λειτουργούν οι δυο Επιτροπές του νόμου 4049/2012; Και αν ναι, ποια τα αποτελέσματά τους μέχρι σήμερα;
  3. Εξετάζει το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: