Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σαράντα ημέρες χωρίς τον μεγάλο μουσουργό Ανδ. Χατζηαποστόλου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 31/03/2022

Το Σάββατο 40ήμερο μνημόσυνο στην Αγία Τριάδα Ν. Ψυχικού – Ήταν γιός τού Νίκου Χατζηαποστόλου και συνθέτης δεκάδων μεγάλων επιτυχιών

|> Πέρασαν 40 ημέρες από τότε που έφυγε ο μεγάλος μουσικός δημιουργός, Ανδρέας Χατζηαποστόλου και η σύζυγός του ηθοποιός Ντόρα Χατζηγιάννη, το Σάββατο 2 Απριλίου τελεί 40ήμερο μνημόσυνο Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας του Νέου Ψυχικού

Ο συνθέτης και μαέστρος Ανδρέας Χατζηαποστόλου, γεννήθηκε το 1930. Ήταν γιός του αείμνηστου μουσουργού Νίκου Χατζηαποστόλου, εκ των πυλώνων της Ελληνικής Οπερέτας («Απάχηδες των Αθηνών», «Το κορίτσι της γειτονιάς», «Η πρώτη αγάπη», «Πώς περνούν οι παντρεμένοι», «Η γυναίκα του δρόμου») και της σοπράνο και καθηγήτριας πιάνου Μίνας Κυριακού-Χατζηαποστόλου.

Ο Ανδρέας Χατζηαποστόλου, από το 1994 ήταν σύντροφος και σύζυγος της ηθοποιού Ντόρας Χατζηγιάννη-Χατζηαποστόλου, για την οποία είχε γράψει το τραγούδι «Κοιμήθηκε η Ντορούλα μου».

Μερικά από τα πιό γνωστά τραγούδια του Αντρέα Χατζηαποστόλου, είναι: «Εγώ θα κόψω το κρασί», «Αθήνα κόρη τ’ ουρανού», «Αργά είναι για μας», «Δώσε μου φτερά» (5η Διάκριση μεταξύ 46 χωρών στο Φεστιβάλ του Τόκιο το 1970, όπου διηύθυνε και την ορχήστρα), «Χάθηκαν οι όμορφες μέρες» (Πρώτο παγκόσμιο βραβείο μεταξύ 44 χωρών στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Μάλτας το 1971), «Τι φταίω», «Αργά είναι για μας», «Όλα τ’ άλλαξες», «Ποτέ δεν είν’ αργά», «Αγάπη μου, αγάπη μου», «Θέλω να πιώ απ’ το ποτήρι σου», «Πρέπει δεν πρέπει» κ.ά.

Τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί από μεγάλους τραγουδιστές, όπως: Νάντια Κωνσταντοπούλου, Νανά Μούσχουρη, Κλειώ Δενάρδου, Ρένα Βλαχοπούλου, Άντζελα Ζήλεια, Λίτσα Σακελλαρίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιάννης Πάριος, Λάουρα, Τώνης Μαρούδας, Άννα Βίσση, Νίκος Μοσχονάς, Πάνος Γαβαλάς, Δάκης Μαίρη Λω, Μαίρη Λίντα, Τζένη Βάνου κ.ά.

Έχει γράψει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο Άσωτος» «Πώς περνούν οι παντρεμένοι» (βασισμένη στην ομώνυμη οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου), «Ησαΐα χόρευε», «Το μεγάλο μυστικό», «Είναι βαρύς ο πόνος μου» κ. ά.

Τραγούδια του έχουν συμπεριληφθεί στην οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» έτσι όπως αυτή ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή τις περιόδους 2000-2001, 2003-2004, 2008-2009. Στο έργο, τον ρόλο τής Αρετούσας ερμήνευσε η σύζυγός του Ντόρα Χατζηγιάννη.

Επίσης έχει ενορχηστρώσει και έχει δισκογραφήσει τα πιό γνωστά τραγούδια από οπερέτες, του πατέρα του Νίκου Χατζηαποστόλου όπως: «Η πρώτη αγάπη», «Σαν όνειρο μαγευτικό», «Η Μοδιστρούλα», «Αγάπης λόγια», «Καρδιά απ’ αγάπη ορφανή».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: