Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πλακιωτάκης: Δαιδαλώδες το “e-Μητρώο Πλοίων”

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 05/12/2018

Το σύστημα αντί να διευκολύνει δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη Ναυτιλία

|> Με αφορμή την ανακοίνωση  του υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ σχετικά με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου  Πλοίων (“e-Μητρώο Πλοίων”), ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής :

«Με έκπληξη διαπιστώνουμε, ότι το υπουργείο  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει το “e-Μητρώο Πλοίων” στις 3/12/2018 ενώ η πλήρης  λειτουργία του συστήματος έχει οριστεί μετά από μια τριετία, δηλαδή το 2022. Μέχρι τότε και με αυτές τις λογικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι απλά το σύστημα θα είναι πεπαλαιωμένο και ξεπερασμένο αλλά δεν θα υφίσταται Ναυτιλία στη χώρα μας.

Η εφαρμογή ηλεκτρονικών μητρώων,  ο  εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών είναι αυτονόητες διαδικασίες ανάπτυξης, μείωσης της γραφειοκρατίας, ελέγχου των διαδικασιών αλλά και παράγοντας αξιοπιστίας και διευκόλυνσης σε όσους δραστηριοποιούνται στη Ναυτιλία και όχι μόνο. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι άλλη μια ενέργεια του υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντί να διευκολύνει δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη Ναυτιλία.

Οι ενέργειες του επιτελείου του υπουργού Ναυτιλίας, είχαν ως αποτέλεσμα  τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Μητρώου με ένα δαιδαλώδες, άκρως γραφειοκρατικό σύστημα, με ασφυκτικές ημερομηνίες καταχώρησης, όπου τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία που πρέπει να εγγραφούν θα βρίσκονται υπό την απειλή τεράστιων προστίμων και με πλήθος διαδικαστικών θεμάτων.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκχώρησε τον έλεγχο της διαδικασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετατρέποντας το Μητρώο σε μηχανισμό φορολογικού ελέγχου. Η ηλεκτρονική εφαρμογή, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, ενώ το Υπουργείο ορίζει ως ημερομηνία πλήρους λειτουργίας του “e-Μητρώου Πλοίων” την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οι άστοχοι χειρισμοί του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της Ελληνικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απέχουν παρασάγγας από τον ορθό πολιτικό σχεδιασμό που χρειάζεται η πατρίδα μας για να ανανήψει από το τέλμα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: