Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κρεσέντο… από “εξάχορδα” φεστιβάλ στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 13/01/2019

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής διαδέχονται τα φεστιβάλ Κρήτης και Πελοποννήσου

|> Μετά το Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής που κάνει (25 – 26 Ιανουαρίου) το κιθαριστικό ποδαρικό στο 2019, οι εκδηλώσεις της “εξαχορδης” όλο και πυκνώνουν πανελλαδικά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών.

Όπως ανακοινώθηκε οι τρεις άλλες επίσημες διοργανώσεις που έχουν σειρά είναι το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Κρήτης, που θα γίνει στο Ρέθυμνο 9 και 10 Φεβρουαρίου, το Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου που θα γίνει στο Ναύπλιο 15-17 Μαρτίου και το Φεστιβάλ Μακεδονίας στην Καστοριά 19-21 Απριλίου.

Φεστιβάλ Κρήτης

Με τους σολίστ Στέλιο και Γιώργο Γκόλγκαρη (φωτό), που θα συμπράξουν σαν ντουέτο αλλά και σε συνεργασία με το περίφημο Nikea Guitar Ensemble, θα διεξαχθεί φέτος το 4ο Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας “Μουσικός Καρπός” και την καλλιτεχνική οργάνωση του Αντώνη Μαυράκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι ο Κύπριος κιθαριστής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και  καλλιτεχνικός διευθυντής της Κιθαριστικής Ορχήστρας Κύπρου, Αντώνης Κοΐζας, ενώ επίσημος προσκεκλημένος  είναι ο Μιχάλης Τζουγανάκης.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ακόμη, ο σολίστ της Sony Classical, Βασίλης Μαστοράκης, οι μουσικοί Γιώργης Κοντογιάννης “Κρης” και Αλέξανδρος Τζουγανάκης, ο ενορχηστρωτής της Ελληνικής Κιθαριστικής Ορχήστρας, κιθαριστής Αντώνης Μυτακίδης και ο σολίστ κιθάρας Ηλίας Διαμαντάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής).

Στην διοργάνωση θα συμπράξουν επίσης τα Κιθαριστικά Σύνολα του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, του Ωδείου “Μονόχορδο” και του Παγκρήτιου Ωδείου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών κιθάρας: Γωγώς Αμοιρίδου, Άγγελου Αντωνίου, Αριστείδη Αρχάβλη, Γιώργου Μουρτζάκη, Όλιας Σκανδαλάκη και Στέλιου Χρηστίδη.

Επίσης θα συμμετάσχουν ο συνθέτης-κιθαριστής, Δημήτρης Σβυντρίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης) και οι σολίστ κιθάρας, Αριστοτέλης Βρεττάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου) και Μανώλης Κογκάκης.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα διεξαχθούν στο “Σπίτι Πολιτισμού” του Ρεθύμνου, με ελεύθερη είσοδο.

Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου – Μαγνησίας

Δύο ακόμη τιμητικές προσκλήσεις για την  ιστορική Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου – Μαγνησίας, ΄που υπό την διεύθυνση του μαέστρου και κιθαριστή Αλέξανδρου Παπαρίζου θα εμφανιστεί στα εστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου (15-17 Μαρτίου) στο Ναύπλιο και Μακεδονίας στην Καστοριά (19-21 Απριλίου). Μαζί θα συμπράξει ως ο σολίστ Στέλιος Γκόλγκαρης. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο κιθαριστής Τάσος Ιωακειμίδης.

Σημειώνεται ότι η ορχήστρα ιδρύθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών και είναι η μοναδική αναγνωρισμένη από τον σύλλογο στη Μαγνησία, ενώ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα Φεστιβάλ Κιθάρας Καρδίτσας, Ιονίων Νήσων, Μακεδονίας, Παρνασσού, Αττικής, σε σύμπραξη με την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, αλλά και την Santa Barbara Guitar Orchestra. Επίσης έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής, χάρις στο cd, που κυκλοφορεί από την FM Records, σε πάνω από 400 ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής σε όλο τον Πλανήτη, κάνοντας γνωστό τον Βόλο και τον Νομό Μαγνησίας διεθνώς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: