Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επαφίεται στο ένστικτο επιβίωσης και στον… πατριωτισμό των Ελλήνων

Χωρίς κατηγορία στις 04/03/2018

Το όνομα και η Οικονομία

|> Νίκος Σίμος

ysterografonews |> Μία επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται με αφορμή το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων και γενικώς των σχέσεων μας με τους βόρειους αυτούς γείτονές μας, έχει μία οικονομική διάσταση. Ότι λ.χ. αν είχε επιλυθεί το πρόβλημα αυτό τότε θα είχαμε και επιπλέον οικονομικά οφέλη, διότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μία ελληνική ενδοχώρα.

Εδώ και χρόνια η δραστηριότητα των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων επιχειρηματιών, έχει υπερκεράσει αυτό που δεν έχει κατορθώσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Με άλλα λόγια οι Έλληνες, κυρίως δε της Βορείου Ελλάδος, υπακούοντας όχι σε κάποια πολιτική επιταγή αλλά στο ένστικτο αυτοσυντήρησης -αφού το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα- έχουν εγκαταστήσει τις μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις τους -όπως και τράπεζες- στις χώρες της Βαλκανικής και, βεβαίως και στα Σκόπια. Πρόκειται δε για δεκάδες επιχειρήσεις. Και δεν αναφερόμαστε στο πήγαιν’ έλα Ελλήνων και Σκοπιανών για ψώνια στην μία ή στην άλλη χώρα.

Συμπερασματικά οι πολίτες μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, πολιτικούς και κομματικές ηγεσίες και αξιολόγησαν που μπορούν να ευδοκιμήσουν καλύτερα. Πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανία της Business Europe που συνεδρίασε στην Ελλάδα κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ΣΕΒ περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Κυρίως λόγω κόστους και μάλιστα του υπερβολικά υψηλού μη μισθολογικού κόστους στο οποίο, κατά τον γράφοντα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα διάφορα διαχρονικά «γρηγορόσημα» που απαιτούν επίορκοι υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτές τις διαπιστώσεις τις έχουν κάνει καλύτερα από τον εν λόγω αυστριακό πρόεδρο οι Έλληνες πολίτες. Και, εδώ που τα λέμε, ποιος θα φοβόταν λ.χ. να πάει την επιχείρισή του στα Σκόπια , επειδή δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, όταν, ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία. Σε μία χώρα δηλαδή όπου η ένταση στις διακρατικές σχέσεις μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό, τι με τα Σκόπια, με τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, δεν έχουμε και… αερομαχίες αποτροπής της παραβίασης του εθνικού μας χώρου!

Αναφέρω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν λίγα χρόνια, ένας γνωστός βιομήχανος της Βορείου Ελλάδας (ο οποίος μάλιστα υπήρξε και επίσημος χρηματοδότης κόμματος) είχε κατορθώσει να ευημερήσει με κάτι δουλειές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας Ολυμπιακών Αγώνων. Επιχείρησε στη συνέχεια, να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ελλάδα, διευρύνοντάς την μάλιστα, αλλά πότε οι απεργίες, πότε η αύξουσα ύφεση, πότε οι φορολογικοί έλεγχοι και οι συνεχείς επιβαρύνσεις, τον έκαναν τον άνθρωπο να πάρει την επιχείρησή του, να την πάει έξω από την Κωνσταντινούπολη και σήμερα να κάνει χρυσές δουλειές.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, σε αυτήν εδώ την χώρα όπου ο προγραμματισμός από πλευράς κράτους δεν αποτελεί και κάτι το αυτονόητο εδώ και πολλά χρόνια, και με τις συνθήκες που επικρατούν, η οποιαδήποτε ανάπτυξη επαφίεται στον ένστικτο επιβίωσης και στον… πατριωτισμό των Ελλήνων. Οι οποίοι θα αδιαφορούν για το κράτος, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα. Θα πορεύονται ιδίαις δυνάμεις. Και αν μεν υπάρχει βοήθεια από τις κυβερνήσεις μέσω της δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για επενδύσεις, θα έχει καλώς. Αν όχι θα παίρνουν των ομματιών τους και θα πηγαίνουν αλλού…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: