Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολύ αργά για να σταματήσει η υπερθέρμανση της Γης…

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 17/01/2019

Τρομερή  προειδοποίηση σε νέα επιστημονική μελέτη – Το 2018 διαπιστώθηκε πως ήταν η πιό καυτή χρονιά

thinkprogress.org |>Πέρυσι ήταν πολύ πιθανό το πιο καυτό έτος, σύμφωνα με τους συντάκτες μιας  νέας μελέτης στο περιοδικό “Science“. Η μελέτη εξέτασε “πολλαπλές σειρές αποδεικτικών στοιχείων από τέσσερις ανεξάρτητες ομάδες” που μετρούσαν τη θερμότητα των ωκεανών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών επιταχύνεται. Οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός θέρμανσης των άνω των 2.000 μέτρων ωκεανού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% από το 1991.

Ως αποτέλεσμα, το “2018 διαμορφώνεται ως το πιο καυτό για τους ωκεανούς στο σύνολό του και ως εκ τούτου για τη Γη“, εξηγεί μία ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη, που αναφέρει ότι “η υπερθέρμανση του Πλανήτη είναι εδώ, και έχει ήδη σοβαρές συνέπειες” και πως “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κανένας!

Η επιτάχυνση της θέρμανσης των ωκεανών μπορεί να φανεί στο παρακάτω διάγραμμα που παρέχεται στο ThinkProgress από τον κύριο συγγραφέα της μελέτης, dr. Lijing Cheng του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής (IAP), της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Περιεκτικότητα θερμότητας στον ωκεανό σε σχέση με τις συγκεντρώσεις CO2 ΠΙΣΤΩΣΗ: Lijing Chen, IAP
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ CO2 

Η μέτρηση της περιεκτικότητας σε θερμότητα των ωκεανών (OHC) έχει καταστεί πολύ πιο ακριβής τα τελευταία χρόνια, κάτι που οι συντάκτες ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν. “Για πάνω από μια δεκαετία, περισσότεροι από 3.000 πλωτήρες έχουν παράσχει σχεδόν παγκόσμια κάλυψη δεδομένων για τα πάνω 2.000 μέτρα του ωκεανού“, εξηγεί η μελέτη. Αυτό το νέο σύστημα πλωτών μετρητών της Argo παρέχει “ανώτερη κάλυψη παρατήρησης και μειωμένη αβεβαιότητα σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές“.

Αυτές οι ποιοτικές παρατηρήσεις του Argo σε συνδυασμό με άλλους ανεξάρτητους, παλαιότερους τρόπους μέτρησης του OHC, επέτρεψαν στους συγγραφείς να παράσχουν “το πλαίσιο των πρόσφατων παρατηρήσεων που καταγράφηκαν για να τεκμηριωθούν σωστά“.

Συχνά, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την υπερθέρμανση του Πλανήτη μόνο ως προς τις θερμοκρασίες του αέρα του εδάφους. Όμως, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η θερμική περιεκτικότητα σε ωκεανούς είναι ένα πολύ καλύτερο μέτρο της πραγματικής υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις θερμοκρασίες του αέρα της επιφάνειας, οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν ποια χρόνια είναι τα πιο καυτά.

Πρώτον, όπως αναφέρει η μελέτη, οι ωκεανοί αναλαμβάνουν “περίπου το 93 τοις εκατό της ενεργειακής ανισορροπίας της Γης που δημιουργείται από την αύξηση των θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες“. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία της θέρμανσης καταλήγει στους ωκεανούς.

Δεύτερον, το “θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών δεν ενοχλείται πολύ από τις διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν ωστόσο τις επιφανειακές θερμοκρασίες“. Και το OHC επηρεάζεται μόνο κάπως από τα γεγονότα του El Niño, τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις θερμοκρασίες επιφανείας.

Όλα αυτά καθιστούν την περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών πιο αληθινή και πιο σταθερή ως προς το πόσο γρήγορα η Γη θερμαίνεται υπό την αλλαγή του κλίματος.

Έτσι, όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2018 έχει θέσει το ρεκόρ για το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών, αυτό μας λέει ότι το 2018 ήταν το πιο καυτό έτος.

Ως συν-συγγραφέας, ο Kevin Trenberth, διακεκριμένος ανώτερος επιστήμονας στο τμήμα Κλιματικής Ανάλυσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για την Ατμόσφαιρα, είχε δηλώσει στο ThinkProgress ότι «η υπερθέρμανση του Πλανήτη είναι κοντά στην θέρμανση των ωκεανών και το 2018 θα είναι το θερμότερο έτος που θα ακολουθήσει το 2017».

Ο Kevin Trenberth, κορυφαίος εμπειρογνώμονας σχετικά με τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών συνθηκών, επεσήμανε ότι “ένα από τα πιο θερμά σημεία ήταν όπου ο τυφώνας ‘Φλωρεντία’ ανέπτυξε το προηγούμενο έτος [στον Ατλαντικό] και όπου ο τυφώνας Harvey αναπτύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο [στον Κόλπο] . Το ζεστό νερό τροφοδοτεί την εξάτμιση και την υγρασία για καταιγίδες“.

Όπως δείχνει το διάγραμμα του Cheng, η περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών συνδέεται πολύ στενά με τα παγκόσμια επίπεδα CO2. Δυστυχώς, τα επίπεδα CO2 (ή οι συγκεντρώσεις) δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται μέχρι ο κόσμος να μειώσει τις ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές CO2 σχεδόν στο μηδέν.

Αλλά είμαστε πολύ μακριά από την απελευθέρωση μηδενικών εκπομπών…

Ενώ υπάρχει ακόμη χρόνος να κάνουμε κάτι για να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τη σοβαρή υπερθέρμανση του Πλανήτη“, ανέφερε στο ThinkProgressο συν-συγγραφέας John Abraham, καθηγητής Θετικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του St. Thomas της Μινεσότα. Ο John Abrahamπροειδοποίησε ότι «η υπερθέρμανση του Πλανήτη συμβαίνει ταχύτερα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένωςΠοια τρομερή κληρονομιά έχουν αφήσει οι άρχοντες μας και τα παιδιά μας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μία παρέμβαση του Marios Xanthidis σχετικά με την “μαύρη” είδηση για τον Πλανήτη μας, όπως αυτή αναρτήθηκε στο facebook. Γράφει:

Διαβάζεις για πολιτική επικαιρότητα. Παίρνεις πολιτικές θέσεις. Φωνάζεις για Μακεδονικό. Φωνάζεις για διαφθορά. Φωνάζεις αριστερά. Φωνάζεις δεξιά. Και μετά θυμάσαι πως πολύ σύντομα και άμεσα (για δεδομένα ανθρώπινης ιστορίας), πιθανότατα, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει νόημα και δεν θα υπάρχει.
Πλέον, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες του τομέα, έχουμε ξεφύγει από το αν τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας θα μπορούν να βγουν έξω να παίξουν μπάλα στην αλάνα χωρίς σκάφανδρο, και έχουμε πάει στο αν θα είναι στην μόδα το σκάφανδρο για τα παιδιά ή για τα εγγόνια μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: