Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πέρασαν 75 χρόνια και η 27η Ιανουαρίου δεν ξεχάστηκε…

FLASH στις 27/01/2020

Τότε που κυριάρχησαν τα “ζόμπι” που με την απανθρωπιά τους ντρόπιασαν την ανθρωπότητα

Μαρία Δημητροπούλου ΑΦΙΕΡΩΜΑ |> 27 Ιανουαρίου 2020. Την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος η Edith Gluck – Kallman (φωτό), ετών 96 από τους επιζώντες του στρατοπέδου Άουσβιτς θα βρεθεί για πρώτη φορά στον τόπο του μαρτυρίου. Θα ταξιδέψει από την Αυστραλία να ανάψει ένα κερί. Μαζί με μερικές δεκάδες συγκρατούμενους της από μερικές χιλιάδες επιζώντες στην ιστορική συνάντηση μνήμης. Μνήμη ολάκερης της ανθρωπότητας.

Παιδιά ήταν οι περισσότεροι τον Μάϊο του 1945 όταν απελευθερώθηκε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζιστών. Η φωτογραφία τους κατά την έξοδο επαναλαμβάνει στην κοινωνία της 3ης χιλιετίας ότι τους ψιθύριζαν οι δικοί τους σαν φεύγανε για τα κρεματόρια «Να θυμάστε το όνομα σας».

Λιγοστοί οι επιζώντες σήμερα, μπροστά σε ορισμένες χιλιάδες που σώθηκαν, απειροελάχιστοι μπροστά στο 1.300.000 ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή τους μόνο στο Άουσβιτς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία είχε χτίσει, πολύ πριν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1933 το πρώτο στρατόπεδο στο Νταχάου λίγο έξω από το Μόναχο, σηματοδοτώντας τις προθέσεις του. Ακολούθησαν Άουσβιτς, Τρεμπλίνκα, Μπέλζεκ ακόμα και κλινικές στη Γερμανία τις μετέτρεψαν σε τόπους θανάτου των ΑμεΑ βαφτίζοντας τες Ιδρύματα Ευθανασίας.

75 χρόνια μάρτυρες του Ολοκαυτώματος σμίγουν για μια ακόμα φορά κουβαλώντας τον παρόν τους, ζωντανό το παρελθόν τους με τατουάζ τον αριθμό στο ρυτιδιασμένο πια δέρμα τους απευθυνόμενοι στην κοινωνία: να θυμάται τις μαρτυρίες τους για την βαριά σκιά του Ολοκαυτώματος.

Η γενιά όσων βρέθηκαν δίπλα στα κρεματόρια σιγά-σιγά θα φύγει. Οι μαρτυρίες τους έχουν καταχωρηθεί στη συλλογική μνήμη, αδιάσειστο στοιχείο της αυθεντικότητας, χωρίς να επιδέχεται στρογγυλοποίηση. Δίπλα στα εναπομείναντα άψυχα αντικείμενα των μουσείων. Εβραίοι του Ολοκαυτώματος αλλά και Έλληνες, Πολωνοί, Ρώσοι Τσιγγάνοι, ΑμεΑ, κρατούμενοι πολέμου, ομοφυλόφιλοι… Μαρτύρησαν, αντιμετώπισαν τα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου, τη βδελυρότητα του πειραματισμού της ανθρώπινης σκέψης, την απανθρωπιά της ίδιας της ανθρωπότητας…

Το 2015 οι 79χρονη Miriam Ziegler, 81χρονη Paula Lebovics 85χρονow Gabor Hirsch και η 80χρονη Eva Kor κράτησαν την φωτογραφία του 1945 στα σύρματα του Άουσβιτς δείχνοντας με ροζιασμένα χέρια την παιδικότητα τους στα χέρια του φασισμού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: