Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η λύση: Σακούλες από άμυλο πατάτας και καλαμποκιού!

Χωρίς κατηγορία στις 27/11/2018

Υλικά πλήρως κομποστοποιήσιμα τα οποία αποσυντίθενται μαζί με τα οργανικά απορρίμματα

|> Στάθης Πατσουράκης*

|>Από 1/1/19 η χρήση πλαστικής σακούλας θα χρεώνεται με 9 λεπτά. Στον ένα χρόνο χρέωσης με 4 λεπτά, το αποτέλεσμα ήταν αντί να χρησιμοποιούνται για τις διάφορες καθημερινές ανάγκες (σκουπίδια κλπ) οι λεπτές σακούλες που λιώνουν σε 20 έως 200 χρόνια, να χρησιμοποιούνται πλέον οι πιο χοντρές, πολλαπλής χρήσης, που λιώνουν σε πολύ περισσότερα. Ως εκ τούτου το «περιβαλλοντικό» μέτρο της χρέωσης απέτυχε και θα αποτύχει ξανά.

Στην υποσαχάρια «υπανάπτυκτη» Κένυα επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια για τη χρήση πλαστικής σακούλας και πρόστιμα 40 χιλιάδων δολαρίων.

Στην αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα μας, πρωταθλήτρια σε πολλά (κάπνισμα, αλκοόλ, τροχαία, ναρκωτικά, παχυσαρκία κ.ά.), σπάσαμε και εκεί το ρεκόρ, με 400 σακούλες κατά κεφαλή, ανά έτος!

Κάθε χρόνο λοιπόν χρησιμοποιούμε συνολικά: 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, δύο δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια και 400 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια του καφέ. Παγκοσμίως χρησιμοποιούνται 500 δισ. έως 1 τρισ. πλαστικές σακούλες τον χρόνο.

Για τις χάρτινες καταστρέφονται 14 εκατ. δέντρα ετησίως ενώ για την παραγωγή 100 δισ. πλαστικών χρειάζονται 2,2 δισ. ορυκτά καύσιμα και 3,9 δισ. γαλόνια γλυκού νερού.

Οι πλαστικές όταν διαλύονται διασπώνται σε χιλιάδες μικροπλαστικά τα οποία μολύνουν το 80% του πόσιμου νερού και ευθύνονται για το θάνατο περισσότερων από 100 χιλ. θαλάσσιων και άγριων ζώων.

Με τον σημερινό ρυθμό ρίψης πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες εκτιμάται ότι το 2050, αυτά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια στους Ωκεανούς.

Επομένως επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής, μακρυά από κοντόφθαλμες εισπρακτικές λογικές και άμεση προώθηση στην αγορά των νέων βιοδιασπώμενων υλικών συσκευασίας από ΑΜΥΛΟ πατάτας και καλαμποκιού, που είναι πλήρως κομποστοποιήσιμα και αποσυντίθενται μαζί με τα οργανικά απορρίμματα, τουλάχιστον στα είδη μιάς χρήσης (σακούλες, ποτήρια, καλαμάκια, είδη πρόχειρης εστίασης), καθολική απαγόρευση της πλαστικής και καθιέρωση της υφασμάτινης σακούλας.

(*) Ο κ. Στάθης Πατσουράκης είναι κτηνίατρος (Μεσολόγγι) stapat@otenet.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: