Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΕ: Νέες συνθήκες εργασίας και επιβαρύνσεις μικρομεσαίων

Χωρίς κατηγορία στις 19/10/2018

Υποχρεώσεις για τον εργοδότη, που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο κόστος κ.ά.

|>Βασίλης Κορκίδης*

|> Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τη UEAPME, θα καταστήσει τις σχέσεις εργασίας δυσκολότερες για τις ΜμΕ στην ΕΕ και κινδυνεύει να αποθαρρύνει τους εργοδότες να κάνουν προσλήψεις.

Η ψηφοφορία από το ΕΚ σχετικά με τις συμβιβαστικές τροπολογίες σχετικά με τις διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας υπερβαίνει την πρόταση της Επιτροπής για θέματα όπως η πληροφόρηση, η προβλεψιμότητα της εργασίας, οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης, η κατάρτιση, η δοκιμαστική περίοδος, η μετάβαση σε άλλη μορφή απασχόλησης ή κυρώσεις των εργοδοτών.

Με άλλα λόγια, η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία για τις ΜμΕ. Η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους, ειδικά σε μια εποχή όπου η ευελιξία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και από τις δύο πλευρές. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του αποτελέσματος είναι η υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους απασχόλησης σε όλους τους τύπους εργαζομένων κατά την έναρξη της σύμβασης εργασίας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα της UEAPME για απλούστευση της νομοθεσίας, ιδίως για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να έχουν επαρκή χρόνο για να προετοιμάσουν τις πληροφορίες. Η μόνη θετική πλευρά, είναι το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι τυπικά παραμένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, παρά τη θέσπιση κριτηρίων για τον προσδιορισμό του είδους της εργασίας τους, που καλύπτονται από την οδηγία.

Συνολικά, η UEAPME επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα της προτεινόμενης οδηγίας και κατά συνέπεια βασίζεται στο Συμβούλιο να επιτύχει ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα τριμερούς διαλόγου με καλύτερη νομική βεβαιότητα που σέβεται την προσέγγιση «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα».

Ο στόχος της οδηγίας διευρύνθηκε από την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τους όρους που ισχύουν για τη σχέση εργασίας με την καθιέρωση νέων δικαιωμάτων (όπως η προβλεψιμότητα της εργασίας). Οι ΜμΕ χρειάζονται μια καλά σχεδιασμένη νομοθεσία, ειδικά όσον αφορά την εργατική νομοθεσία, δίνοντάς τους επαρκή ευελιξία, χωρίς να υπονομεύεται η προστασία των εργαζομένων.

Η ψηφοφορία υπερβαίνει την πρόταση που έχουν ήδη θεωρηθεί ως υπερβολικά λεπτομερείς για να είναι επαρκείς σε εταιρικό επίπεδο. Επιπλέον, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων για τη ρύθμιση του εργατικού δικαίου και για τους εργοδότες όσον αφορά την οργάνωση των συνθηκών εργασίας σε εθνικό, τομεακό ή ακόμη και εταιρικό επίπεδο δεν τηρούνται επαρκώς, σύμφωνα με τη UEAPME.

Η ψηφοφορία αυτή επιβεβαιώνει τον μεγάλο αριθμό νέων υποχρεώσεων για τον εργοδότη, οι οποίες αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν νομικές αβεβαιότητες, περισσότερες εργασίες στο χαρτί, μεγαλύτερο κόστος, περισσότερη γραφειοκρατία, όσον αφορά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά την πρόσληψη εργαζομένων. Το γεγονός ότι οι εργοδότες έχουν μόνο επτά ημέρες να δώσουν γραπτώς όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση εργασίας αποτελεί τεράστιο βάρος για τις ΜμΕ.

Η UEAPME ζήτησε πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την παροχή γραπτών πληροφοριών των εργαζομένων. Το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι παραμένουν τυπικά εκτός της οδηγίας είναι απολύτως δικαιολογημένο, δεδομένου ότι δεν έχουν εργοδότη.

Ωστόσο, η ψηφοφορία για τη διαγραφή του ευρωπαϊκού ορισμού των εργαζομένων και για την εισαγωγή κριτηρίων που αντικαθιστούν την εργασία των υπηρεσιών με εκείνα που καλύπτονται από την οδηγία μπορεί πολύ καλά να προβληθεί σε εθνικό επίπεδο όταν λαμβάνονται υπ΄όψιν οι διάφοροι ορισμοί στα κράτη μέλη.

(*) Ο κ. Βασ. Κορκίδης είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ και αντιπρόεδρος της UEAPME

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: