Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέο… κόλπο ανάκλησης των πλαστών πιστοποιητικών Covid

ΕU στις 22/03/2022

Όταν ένα πλαστό ψηφιακό πιστοποιητικό ανακαλείται σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, θα φαίνεται άκυρο και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη!

|> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έναν μηχανισμό σε επίπεδο ΕΕ με τον οποίο είναι δυνατή η ανάκληση πλαστών ή εσφαλμένων ψηφιακών πιστοποιητικών Covid της ΕΕ. Με το μέτρο αυτό, όταν ένα πιστοποιητικό ανακαλείται σε ένα κράτος μέλος, θα φαίνεται άκυρο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, από τον Ιούλιο του 2021 που άρχισε να λειτουργεί το σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έχουν εκδοθεί πάνω από 1,7 δισ. πιστοποιητικά. Τα πιστοποιητικά της ΕΕ βοήθησαν στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και λόγω τις επιτυχίας τους αυτής ενίοτε αποτελούν στόχο απατεώνων. Παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των πλαστών ή λανθασμένων πιστοποιητικών παραμένει πολύ χαμηλός.

Όταν εντοπίζονται πλαστά ή λανθασμένα πιστοποιητικά είναι σημαντικό να μπορούν να ανακληθούν. Ενώ αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη αναπτύξει συστήματα ανάκλησης σε εθνικό επίπεδο, το νέο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ θα επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική ανάκληση διασυνοριακά, μέσω του EU Gateway.

Η βελτίωση αυτή αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στο σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: