Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προσωπικά δεδομένα και «προστασία» παρανόμων

Χωρίς κατηγορία στις 02/01/2019

Όταν ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση των στοιχείων αντικοινωνικών ατόμων…

|> Παντελής Π. Ξανθίδης

|> Τελικά σε νόμο προστασίας… παρανόμων, έχει εξελιχθεί ο περί προσωπικών δεδομένων, καθώς κάποιες φορές προσφέρει πλήρη κάλυψη των στοιχείων, ακόμη και των πιο αντικοινωνικών ατόμων. Και μόνον με ειδική άδεια εισαγγελέα είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Έτσι βλέπουμε παιδεραστές, φονιάδες, ναρκέμπορους, βιαστές, ληστές, (μεγαλο)απατεώνες κ.ά. εγκληματίες, να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και να δρουν άνετα και… νομίμως!

Απόκρυψη στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο και για τα θύματα, τα οποία φέρουν μόνον το… όνομα της ηλικίας τους!

Μόλις μπήκε ο νέος χρόνος είχαμε δύο κρούσματα λειτουργίας των απόρρητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα…

Το ένα, με τον άδικο χαμό του νεαρού στην οδό Κολοκοτρώνη της Τρούμπα, που δεν ανακοινώθηκε ούτε το όνομα του δράστη, ούτε και του θύματος! Και μόνον η φωτογραφία του θύματος βγήκε «θολωμένη». Για ποιο λόγο, να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους;

Το άλλο κρούσμα αφορά τους δύο Αλβανούς που δραπέτευσαν από τις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι ήταν «μέσα» επειδή έκαναν «άγριες» ληστείες σε ηλικιωμένους. Ε, τα ονόματά τους και οι φωτογραφίες τους μέχρι τώρα (14:30′) δεν έχουν δημοσιοποιηθεί!

Το «γιατί;» δεν αφορά την εισαγγελία που ακόμη δεν αποφάσισε τη δημοσιοποίηση, αλλά την επιμονή της πολιτείας να διατηρεί αυτόν τον εντελώς περίεργο νόμο.

Για παράδειγμα, εάν αυτή η δραπέτευση συνέβαινε στις ΗΠΑ, θα έβγαιναν όλα τα κανάλια με τις φωτογραφίες, τα πλήρη στοιχεία και τα βιογραφικά των δραπετών!

Εάν αυτό συμβεί εν Ελλάδι, τα Μέσα θα παρανομήσουν και ακόμη μπορεί να δεχθούν… αγωγές από τους ίδιους τους δραπέτες για… διαπόμπευση!

Εν κατακλείδι, μια και οι πολιτικοί μας αδιαφορούν, ο νομικός κόσμος της χώρας πρέπει να αντιδράσει σθεναρά για την κατάργηση αυτού του «τυποκτόνου» και πολλές φορές αντικοινωνικού νόμου. Ή τουλάχιστον, να προβλεφθούν κάποιες εξαιρέσεις, για άτομα άτομα των οποίων η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, ακόμα και η διαπόμπευσή τους, γίνεται προς προστασία της κοινωνίας. Ας προβλεφθούν εξαιρέσεις και για πολιτικούς ή άλλους κρατικούς λειτουργούς που έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: