Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι κατατέθηκε στο δεύτερο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist

Χωρίς κατηγορία στις 08/12/2015

Όλες οι ομιλίες

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist, που πραγματοποιήθηκε στο «The Met Hotel» της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα.

Παρακάτω οι ομιλίες των συνέδρων:

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Την τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων, την ανταγωνιστικότητα των τιμών, τις εξαγωγές και εισαγωγές, την ασφαλή μεταφορά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ανέδειξε ως τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός αγροτικός τομέας η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος.

Η ίδια μίλησε για επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, «την οποία προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας και η οποία έδρασε αρνητικά  στην ψυχολογία των επιχειρηματιών», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο αγροτικός τομέας «δεν χτυπήθηκε τόσο πολύ όσο άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και η μείωση της προσφοράς σε άλλους εργασιακούς τομείς ώθησε αρκετούς νέους της χώρας μας να επιστρέψουν στον αγροτικό, φέρνοντας νέο αίμα και νέες ιδέες».

Σύμφωνα με την κα Τσαρούχα, η κυβέρνηση «ενισχύει τις εκσυγχρονιστικές τάσεις, μέσα από εμπορικές και εκθεσιακές προσπάθειες που διοργανώνονται από τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, τη Helexpo Α.Ε. και φέρνουν κοντά επιχειρήσεις και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο».

RobertJan Sieben

Αν. πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής η οποία κατέστησε τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ολλανδία έναν από τους τρεις βασικούς «χρηματοδότες» του εθνικού ΑΕΠ περιέγραψε στη σημερινή του ομιλία στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Ολλανδός αναπληρωτής Πρέσβης στην Αθήνα Robert-Jan Sieben.

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ολλανδία παράγει 48 δις ευρώ προστιθέμενης αξίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% της ολλανδικής οικονομίας και απασχόλησης. Ο τομέας παρέχει εργασία και εισόδημα, άμεσα και έμμεσα, για περισσότερους από 660.000 ανθρώπους. Αντιστοιχεί άλλωστε στο 21% της συνολικής αξίας των ολλανδικών εξαγωγών. Το σύνολο των αγροτικών εξαγωγών της Ολλανδίας ανέρχεται σε 72,8 δισ.

Ο κ. Sieben ανέδειξε τους κεντρικούς άξονες της ολλανδικής στρατηγικής, μεταξύ άλλων με την αρωγή συνολικά 75 εταιρειών, ως εξής:

 • «Κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, αναπτύσσοντας βιώσιμα, καινοτόμα συστήματα παραγωγής τροφίμων».
 • «Διασφαλίζουμε υψηλότερη προστιθέμενη αξία, εισάγοντας καινοτομία στην υγεία, τη βιωσιμότητα, τη γεύση και την εξυπηρέτηση».
 • «Προωθούμε τη διεθνή ηγεσία, εξάγοντας προϊόντα και συνολικές ενσωματωμένες λύσεις».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, παρατήρησε ότι η παραγωγή έχει υποστεί πλήγμα από τα capital controls. Μίλησε ωστόσο για φυσικά πλεονεκτήματα, όπως και για μια καλή φήμη αγρο-προϊόντων, της χώρας και διέκρινε περαιτέρω μεγάλη δυναμική τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Ο ίδιος παρότρυνε τον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον επιστημονικό τομέα σε έναν «κοινό σκοπό» με έμφαση στην ποιότητα τροφίμων, στα προϊόντα μεγάλης κλίμακας όπου είναι δυνατό, και στον αγροτουρισμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα μεγέθη έχουν σημασία» και πως η αναδιανομή της γης μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Πρόσθεσε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω στην αναδιάρθρωση του εθνικού κτηματολογίου, προβαίνοντας σε ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της χρήσης γης.

Ο κ. Sieben υπογράμμισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση είναι ήδη διαθέσιμη για την παροχή βέλτιστων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας.

Ευάγγελος Αποστόλου

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Τους στόχους του αναθεωρημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δις και συνολικής επένδυσης 6 δις ευρώ, περιέγραψε στην ομιλία του κατά το 2ο Συνέδριο Αγροτικής Αναπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης σε 6 άξονες:

 • βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υπαρχουσών και προωθούμενων
 • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του αγρό-διατροφικού τομέα
 • αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης
 • ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
 • προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
 • ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές

Σχεδόν το 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνεται στους 5 πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους άνω του 80%. Η Ελλάδα είναι η χώρα παραγωγής για 102 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, και κατατάσσεται στην 5η θέση στην ΕΕ, όσον αφορά στον αριθμό των κατοχυρωμένων ονομασιών.

«Βασικό μας εργαλείο είναι η επιμονή στην ποιοτική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, και τα οικοσυστήματα και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος μίλησε για το τρίπτυχο:

 • «ασφάλεια του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και όσων κατοίκων της περιφέρειας παράγουν αγροτικά προϊόντα»
 • «κάλυψη των διατροφικών αναγκών όσων ζουν και επισκέπτονται τη χώρα»
 • «αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, μέσω μιας προστιθέμενης αξίας»

Ο ίδιος περιέγραψε τις «ιδιαιτερότητες» του ελληνικού αγροτικού τομέα, όπως «η δυσκολία εξασφάλισης εγγυήσεων προς δανειοδότηση, οι υψηλές επισφάλειες, η δέσμευση παγίων σε υποθήκες, το κλείσιμο αγροτικής τράπεζας και η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κακή τράπεζα».

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει και καινοτόμους δράσεις, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (125 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής), η συνεργασία και δικτύωση στον αγροδιατροφικό τομέα, οι συμπράξεις καινοτομίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων από αγρότες, ερευνητές, συμβούλους, επιχειρήσεις και άλλους φορείς (με κατανομή κοινοτικής συμμετοχής 95 εκ. €) και η μορφή κοινωνικής καινοτομίας που «ενισχύει και ενθαρρύνει τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών με 100% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους» (με κατανομή κοινοτικής συμμετοχής 27 εκ. €).

Μάρκος Μπόλαρης

Αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρωτοβουλίες σε 7 τομείς, μέσα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης, ανέλυσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα αγροτικά επιμελητήρια (οργάνωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και όσων δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων), στην ασφάλιση εργατών γης (ασφάλιση στον ΟΓΑ και την αμοιβή των εργατών γης όλων των μορφών αγροτικών επιχειρήσεων με εργόσημα υπέρ ΟΓΑ), στις εξαγωγές και την εξωστρέφεια (στοχευμένη προώθηση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία), στην έρευνα και την καινοτομία (πρόκειται να ενισχυθεί από το νέο ΠΑΑ) και στον ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό (για την πώληση προϊόντων με τυποποιημένες διαδικασίες). Στάθηκε δε στον τουρισμό (συνέργειες μεταξύ αγροδιατροφικού τομέα και τουρισμού) και στις νέες καλλιέργειες (αρωματικά, αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά, σηροτροφία).

Τάσος Xανιώτης

Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Το 4% της ελληνικής οικονομίας θα πάρει περισσότερα απ’ ό,τι το υπόλοιπο 96% της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, μιλώντας για 7ετές σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο στον αγροτικό τομέα. Παρατήρησε δε ότι η ευρύτερη στροφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

Ο ίδιος μίλησε για προοπτικές μέσα από μια σειρά διατροφικών τάσεων που ευνοούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας και ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου «έρευνα – καινοτομία – εφαρμογή» ως του νέου βασικού μέσου προώθησης της γεωργικής παραγωγής.

Περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Χανιώτης στάθηκε στην επιβράδυνση του ποσοστού ανάπτυξης κυρίως στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες που έχει επιπτώσεις στο επίπεδο των τιμών των γεωργικών εμπορευμάτων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμη και μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής (ΝΔ)

«Η εγχώρια κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων καλύπτεται κατά 40% από εισαγωγές, την στιγμή, που μόλις το 25% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται», τόνισε στο 2ο συνέδριο του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή. «Παρά το γεγονός ότι η πρωτογενής παραγωγή θεωρείται ως ένας από τους τρεις δυνητικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης και ανάταξης της χώρας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, επί σειρά ετών, δεν αναπτύσσει τη δυναμική του, με αποτέλεσμα η συμβολή του στο εγχώριο ΑΕΠ να είναι ελάχιστη», σημείωσε.

Η ίδια προέκρινε μια εθνική στρατηγική η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η παγκόσμια και ευρωπαϊκή ζήτηση για αγροτικά προϊόντα που αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2050, το γεγονός ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες θα εστιάζονται πλέον σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφάλειας, με τοπική ταυτότητα και πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, και το φαινόμενο επιστροφής ενός αξιόμαχου μέρους παραγωγικού πληθυσμού από το κέντρο στις αγροτικές περιοχές λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αθανάσιος Σαββάκης

Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Μια στρατηγική ατζέντα για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα πρότεινε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι καταγράφεται διεθνής αυξανόμενη ζήτηση για αντίστοιχα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαββάκης πρότεινε να τεθεί σε προτεραιότητα μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Ο ίδιος εισηγήθηκε την ανάδειξη προϊόντων για ειδικές ομάδες καταναλωτών (τρόφιμα για νεφροπαθείς, για διαβητικούς, για εγκύους και για ηλικιωμένους), καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας μέσα από πρακτικές όπως η συμβολαιοποιημένη γεωργία και η γεωργία ακριβείας.

Παρότρυνε δε για τη διεθνή προβολή μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, όπως και για τη δημιουργία τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για τη μείωση του κόστους συσκευασίας, όπως και την ανάπτυξη νέας γενιάς συσκευασιών με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων.

Δημήτριος Μελάς

Πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη διαπίστωση ότι ο πρωτογενής τομέας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα, διατηρεί τη θέση του ως προς τα κύρια οικονομικά μεγέθη (ακαθάριστη αξία, απασχόληση, εισόδημα, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), την εθνική ασφάλεια (αυτάρκεια τροφίμων), και τη διασύνδεση με τη μεταποίηση τροφίμων και το εμπόριο, προέβη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτριος Μελάς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, «το οποίο θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ, σε όρους κοινοτικής, εθνικής και ιδιωτικής συμμετοχής».

Πάντως, έθεσε ως προϋπόθεση το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, με σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, καθώς και ευκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βασίλης Κάππας

Διευθυντής Βορείου Ελλάδος, Gaia Επιχειρείν

Την «απαξίωση  των αρχών του συνεταιρίζεσθαι» με ό,τι αυτή συνεπάγεται, τη δυσμενή ηλικιακή σύνθεση αγροτικού πληθυσμού, το «μικρό μέγεθος αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και την «ανορθολογική χρήση αρδευτικού και υπόγειου νερού» επισήμανε μεταξύ άλλων ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη Βασίλης Κάππας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παροχή υπηρεσιών από τη Gaia Επιχειρείν στους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, μέσα από 93 κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών σε όλη τη χώρα και ενός ηλεκτρονικού διαύλου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Διευθύνων σύμβουλος, Pelopac

Υπέρ μιας «σημαντικής αύξησης της παρουσίας των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς δύσκολες, αλλά πλούσιες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ» τάχθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της Pelopac Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος μίλησε για αναξιοποίητες ευκαιρίες.

«Σε μία αγορά (σ.σ. ΗΠΑ) που το 2009 υπολογιζόταν σε αξία στα 582 δις $ (σε τιμές παραγωγής), οι ελληνικές εξαγωγές  ήταν μόλις  174 εκ $, δηλαδή στο πολύ φτωχό ποσοστό του 0,03%.  Το αντίστοιχο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών σε μία πιο κοντινή αγορά, στη Μεγάλη Βρετανία για το 2010 είναι 0,1% (165εκ€ εξαγωγές σε μία αγορά που υπολογίζεται στα 176 δις €)», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος ανέδειξε τάσεις οι οποίες κατά τη γνώμη του προσφέρουν δυνατότητες για τα ελληνικά τρόφιμα:

 • Προτιμήσεις για «Τα «Φαγητά του Κόσμου» (Ethnic Foods) και ειδικά τα Μεσογειακά»
 • Δυνατότητα κατανάλωσης προϊόντων για τα οποία ο καταναλωτής «Αισθάνεται Καλά»
 • Ζήτηση για ««Καθαρά» τρόφιμα
 • Πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης του snacking

 

«Οι καταναλωτές αναφέρουν ότι θέλουν μεν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, αλλά φροντίζουν να αγοράζουν προϊόντα για τα οποία αισθάνονται καλά. Δηλαδή φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά και σύνθερα πρόσθετα (69%), βιολογικά (65%), τοπικά (45%), φιλικά στο περιβάλλον και non GMO (38%) κ.ά.», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Βελισσάριος Δότσης

Διευθύνων σύμβουλος, Enterprise Greece

«Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος καταγράφηκε μία μικρή πτώση, οι εξαγωγές μας παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε όγκο και αξία.  Αξίζει να αναφερθεί ότι στο επτάμηνο του 2015 οι εξαγωγές παρουσιάζουν μια αύξηση 12,3% (1.16 δις ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014 (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Βελισσάριος Δότσης, μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Ο κ. Δότσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας διαθέτει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας που οφείλει να έχει ως επίκεντρό του τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Σήμερα, ο Οργανισμός μας διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με πάνω από 400 επενδυτικά έργα που αναζητούν στρατηγικές συνεργασίες ή χρηματοδότηση – μεταξύ αυτών και έργα από τον  αγροτοδιατροφικό τομέα – τα οποία και προωθεί συστηματικά στη διεθνή επενδυτική κοινότητα προκειμένου να επιτευχθούν κατάλληλες επιχειρηματικές συνεργασίες για την υλοποίησή τους», σημείωσε ο κ. Δότσης, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν επιδείξει επιχειρήσεις αλλά και επενδυτικοί όμιλοι από βόρεια Αμερική, Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες και βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ως στρατηγικοί επενδυτές σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Όπως είπε, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται επίσης τόσο στον τομέα των εξαγορών, όσο και στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων Greenfield. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε ως παραδείγματα την «είσοδο του ηγετικού αραβικού ομίλου στον τομέα της γεωργίας Al Dahra στους  Μύλους Λούλη εντός του 2013 και τη συγχώνευση των εταιρειών Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2014, ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον Όμιλο Carlsberg με πλάνο επενδύσεων άνω των 50 εκατ. ευρώ την πενταετία 2015-2019».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πριν από δύο περίπου μήνες η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε ως τιμώμενη χώρα, με το μήνυμα “Invest in Taste”, «με περισσότερες από 200 εταιρείες, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων στον κόσμο ANUGA 2015», η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία της Γερμανίας».

Κωνσταντίνος Καστρινάκης

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Kantor

Η παραγωγή λαχανικών στην Ελλάδα δεν καλύπτει τη ζήτηση, δημιουργώντας έλλειμμα το οποίο καλύπτεται από εισαγωγές, παρατήρησε μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kantor Κωνσταντίνος Καστρινάκης, τονίζοντας ότι στους καλοκαιρινούς μήνες η «χωριάτικη σαλάτα» κυριαρχεί στις προτιμήσεις των τουριστών, αυξάνοντας την κατά κεφαλήν κατανάλωση και δημιουργώντας περαιτέρω ανάγκες τροφοδότησης της αγοράς.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ευμενείς κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες βοηθούν την ανάπτυξη προιόντων υψηλής ποιότητας, ενώ οι απαιτήσεις σε ενέργεια, υπό προϋποθέσεις, είναι χαμηλότερες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

«Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι ευκαιρίες εξαγωγών δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου θερμοκηπίων υψηλής τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Καστρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδύσεις σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας καθοδηγούνται από επιχειρηματικό πνεύμα, τεχνογνωσία και γνώση διοίκησης επιχειρήσεων».

Δημήτρης Καραβασίλης

Μέλος δ.σ. Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

Στο διάστημα 2005-2014 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31,6% σε αξία, το εμπορικό έλλειμμα από το 2008 (ιστορικό χαμηλό 2005-2014) μέχρι το 2014 βελτιώθηκε κατά 54,4% και η Ελλάδα κατατάσσεται 11η στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε σε ομιλία του στο 2ο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη το μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Καραβασίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αγορές της ΕΕ αποτελούν τον βασικό προορισμό των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με 68,7% και ακολουθούν τρίτες χώρες με 31,3%.

Οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αφορούν κατά σειρά, κυρίως, σε παρασκευασμένες ελιές, βαμβάκι, φέτα, παρθένο ελαιόλαδο, παρασκευασμένα ροδάκινα, τσιγάρα, τσιπούρες νωπές, λαβράκια νωπά, σταφύλια νωπά και καπνά sun cured.

Τα προβλήματα του κλάδου, όπως τα διατύπωσε ο κ. Καραβασίλης, έχουν ως εξής:

 • Μικρός κλήρος και πολυτεμαχισμένος
 • Νοοτροπία – αδυναμία συνεταιρισμών να οργανωθούν και να εκσυγχρονιστούν, αναπτύσσοντας συνέργειες
 • Ενσωμάτωση έρευνας – τεχνολογίας – καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία
 • Ελλιπής ενημέρωση
 • Απουσία ολοκληρωμένης εξαγωγικής στρατηγικής. Σήμερα τα ελληνικά προϊόντα αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ξένων αγορών και να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Χρήστος Κατσάνος

Διευθύνων σύμβουλος, DKG Group

«Το branding δεν είναι τεχνική πώλησης αλλά αντίληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο  διευθύνων σύμβουλος του DKG Group Χρήστος Κατσάνος, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν «πολύ μεγάλο brand value αλλά πολύ μικρό business value».

Ο κ. Κατσάνος τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά προϊόντα είναι όλα καλά, αλλά θα πρέπει να διαφέρουν για να κινούν το ενδιαφέρον».

Ο ίδιος προέταξε χαρακτηριστικά τα εξής συστατικά της επιτυχίας: «επιστήμη, τέχνη, μεράκι».

Ευάγγελος Γεροβασιλείου

Ιδιοκτήτης, Κτήμα Γεροβασιλείου

«Στη χώρα μας ο μέσος όρος τιμών για τα απλά σταφύλια είναι περίπου 0,20€/kg ενώ για τα σταφύλια ΠΟΠ 0,30€/kg (τελευταία τετραετία). Επίσης, οι τιμές των σταφυλιών στην Ισπανία όπως κατατέθηκαν στον OIV κυμαίνονται από 0,13-0,42€/kg. Επομένως, το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται στον μικρό κλήρο», διαπίστωσε μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ιδιοκτήτης του Κτήματος Γεροβασιλείου, προτρέποντας για πολιτικές που αφορούν τις χρήσεις γης, τη μεγέθυνση του κλήρου, καθώς και πολιτικές νέων φυτεύσεων και ενίσχυσης των μικρών αμπελώνων των ορεινών μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Ο ίδιος ανέλυσε ως εξής τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας για κάθε αμπελουργική χώρα:

 1. Μέγεθος και δυναμική αμπελώνα
 2. Εδαφοκλιματικό περιβάλλον
 3. Ικανότητα επιχειρήσεων να κερδίζουν τις αγορές
 4. Βαθμός οργάνωσης αμπελοοινικού τομέα
 5. Μακρο-οικονομικό περιβάλλον

«Για την Ελλάδα είναι σαφές ότι το κριτήριο 5 είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο, το 4 σχεδόν ανύπαρκτο, αφού δεν έχουμε ούτε έναν θεσμό σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, το 3 αρκετά περιορισμένο μέχρι τώρα, το 1 προβληματικό όπως το είδαμε, ενώ έχουμε κάποια πλεονεκτήματα στο κριτήριο 2. Οι θετικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει ο τομέας έχουν κυρίως να κάνουν με το κριτήριο 2, δηλαδή το εδαφο-κλιματικό περιβάλλον», παρατήρησε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροβασιλείου, ο ελληνικός αμπελώνας σταφυλιών προς οινοποίηση καταγράφεται το 1961 ως 1.338.000 στρέμματα, το 1980 ως 1.013.000 στρέμματα, και σήμερα 690.000 στρέμματα. «Δηλαδή, ο ελληνικός αμπελώνας έχει μείνει μισός τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι κρίσιμο επομένως θέμα αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την ελάχιστη αμπελοκαλλιέργεια ή αν σε λίγα χρόνια το καθημερινό μας κρασί θα είναι εισαγόμενο».

Άγγελος Μάρκου

Γενικός διευθυντής, Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης

«Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες που έχουν «γλιτώσει» (σ.σ. από την κρίση), γιατί ξέρουν τι κάνουν και που πηγαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής των Προϊόντων Κρόκου Κοζάνης Άγγελος Μάρκου. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «στην κυβέρνηση υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τη δουλειά και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ελληνική παραγωγή -4 τόνων- κρόκου, καθώς και στην ευρύτερη δραστηριότητα της εταιρείας με προσανατολισμό νέα προϊόντα και συσκευασίες.

Τριαντάφυλλος Ξένος

Συνιδρυτής, Eyefarm

«Παρά την ύπαρξη ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, η τεχνογνωσία που αποκτάται στο πλαίσιο των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων, δεν αξιοποιείται στον βαθμό που θα έπρεπε από τους αγρότες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα», παρατήρησε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Τριαντάφυλλος Ξένος, συνιδρυτής της Eyefarm, μιας StartUp που δημιουργήθηκε εδώ και λίγο καιρό από τρεις νέους, δύο μηχανολόγους και έναν γεωπόνο, με σκοπό την δημιουργία μίας καινοτόμου επιχείρησης στο χώρο της γεωργίας ακριβείας. Την εταιρεία βοήθησε στα πρώτα της βήματα το πρόγραμμα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα Orange Grove.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει ένα prototype που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ασύρματα μετρήσεις κρίσιμων παραμέτρων που περιγράφουν την κατάσταση των καλλιεργειών και να εμφανίζει τα δεδομένα με ακρίβεια στην οθόνη του υπολογιστή ώστε να είναι εφικτή η ανάλυση τους με ευκολία και αξιοπιστία. Με κύρια χαρακτηριστικά την ενεργειακή αυτονομία, την εύκολη εγκατάσταση με χαμηλό κόστος», εξήγησε ο κ. Ξένος, επισημαίνοντας ως «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τεχνικής άποψης «το software και hardware ανοιχτού κώδικα», το οποίο « δίνει τη δυνατότητα της ταχείας υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και ευελιξία στις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες κάθε εφαρμογής».

Νίκος Ευθυμιάδης

Πρόεδρος, Redestos-Efthymiadis Agrotechnology Group

Τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον αγροδιατροφικό τομέα, για παρεμβάσεις σε  βάθος 10ετίας, με αξιολόγηση αποτελεσμάτων και τεκμηρίωση πολιτικών, μαζί με συμφωνία για θεσμικό πλαίσιο επίσης 10ετούς δέσμευσης, πρότεινε στο 2ο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group Νίκος Ευθυμιάδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόταση έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης “το χθες”.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, λέγοντας πως η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε ήδη τα πρώτα βήματα: «βιομηχανία –  αγροτικοί φορείς –  επιχειρηματίες έχουν ήδη να επιδείξουν σημαντικά success stories».

Γιώργος Κώτσαλος

Διευθύνων σύμβουλος, Interamerican

«Η ασφάλεια αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες τροφίμων, τις τράπεζες και τους γεωργούς συνεργάτες τους, ένα ιδεατό εργαλείο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, και μια υπηρεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας», διαμήνυσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιώργος Κώτσαλος, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο σύνολο ή κατά μέρος ή να παρακρατηθεί από μελλοντικές πληρωμές καλλιεργειών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ασφάλιση σημαντική στο πεδίο επέκτασης της συμβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για ανάγκες ασφάλισης σε τομείς όπως η προστασία του εισοδήματος από απώλειες καλλιέργειας, τα περιουσιακά στοιχεία και οι μεταφορές.

Ιωάννης Χανιωτάκης

Διευθυντής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα, Τράπεζα Πειραιώς

Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς περιέγραψε κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist ο διευθυντής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα Ιωάννης Χανιωτάκης. Αναφερόμενος στα οφέλη για τον παραγωγό, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι διασφαλίζεται η πώληση του προϊόντος του, από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, και καλύπτονται οι καλλιεργητικές του ανάγκες και οι ανάγκες εκτροφής. Αντίστοιχα, αναφερόμενος στα οφέλη για την επιχείρηση, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι δημιουργεί σταθερούς προμηθευτές, συνεπώς είναι σε θέση να προγραμματίζει την παραγωγή της, και οι σχέσεις της με τους παραγωγούς γίνονται πιο σταθερές, με αποτέλεσμα την ικανότητά της να παρεμβαίνει στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

Δημήτρης Μαριάδης

Στέλεχος, Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας

Για χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας σε ομάδες παραγωγών και συμπράξεων έκανε λόγο στην ομιλία που παρέθεσε κατά το 2ο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Δημήτρης Μαριάδης, μιλώντας για εκταμίευση χρηματοδότησης σε λογαριασμούς συνεργαζόμενων με τους παραγωγούς γεωπονικών καταστημάτων αλλά και ειδικά επενδυτικά δάνεια κατασκευής και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων.

Ο κ. Μαριάδης αναφέρθηκε επίσης σε μια «επιτυχημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» -175 εκ. ευρώ από το 2007- για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ΟΤΑ της Κρήτης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Παγκρήτια Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με περισσότερους από 82.000 ενεργούς συνεταίρους, 240.000 μέλη – ΜμΕ, καθώς και 1,6 δις δάνεια και 1 δις καταθέσεις. Όπως είπε, το 82,6 % του συνόλου των δανείων είναι δάνεια προς ΜμΕ.

Ιωάννης Καλλιάς

Διευθύνων σύμβουλος, ΤüV Austria Hellas

Τη σημασία της ποιότητας, ως πυξίδας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, ανέδειξε κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της ΤüV Austria Hellas Ιωάννης Καλλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα για την ελληνική αγροτική παραγωγή μπορούν να είναι ιδιαίτερα θετικά όταν η αγροτική επιχειρηματικότητα εστιάζει στην παραγωγή Ποιοτικών Προϊόντων και πολύ περισσότερο ‘Πιστοποιημένων’ Ποιοτικών Προϊόντων».

«Πέραν της ΚΑΠ και των εξ αυτής προβλεπόμενων ενισχύσεων, λόγω και του κακώς κείμενου τρόπου με τον οποίο αυτές συνδέθηκαν στο παρελθόν με την αγροτική επιχειρηματικότητα, η ελληνική γεωργία και η τοπική ανάπτυξη καθώς και η εθνική οικονομική ανάκαμψη κατ’ επέκταση, πρωτίστως θα πρέπει να έχει αποκλειστικό προσανατολισμό στη σύνδεση της παραγωγής με την εμπορία, μέσω της ανάδειξης όλων των Ποιοτικών χαρακτηριστικών των αγροτικών μας προϊόντων», ανέφερε ο κ. Καλλιάς, προτρέποντας για τη «συντονισμένη και οργανωμένη προσέγγιση τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και κυρίως των αγορών του εξωτερικού, ώστε μέσω αυτής της ποιότητας να εδραιωθεί  στις αγορές και να διεκδικήσει περαιτέρω μερίδια ή και νέες ακόμα αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιά, η ασφάλεια των τροφίμων, ως παράμετρος ποιότητας αυτών, «είναι μια συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση του σύγχρονου καταναλωτή, λόγω των συχνών διατροφικών αλλά και περιβαλλοντικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο, και το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό της ποιότητας των τροφίμων».

Νίκος Zέρβας

Οικονομικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Στα οφέλη του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, το οποίο «δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας», αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη ο οικονομικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Νίκος Ζέρβας.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε μεταξύ άλλων για εγγυημένη απορρόφηση όλης της παραγωγής, εγγυημένη τιμή αγοράς «η οποία είναι γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων», άμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού και πίστωση για την αγορά των σπόρων.

Στάθηκε δε στους Πειραματικούς Αγρούς, όπου έχουν δοκιμαστεί συνολικά 43 ποικιλίες, από τις οποίες οι 15 έχουν μπει στην παραγωγή.

«Έχουμε καταφέρει την πλήρη κάλυψη των παραγωγικών αναγκών μας με 100% ελληνικό κριθάρι, το οποίο χρησιμοποιούμε στα τρία ζυθοποιεία και τα δύο βυνοποιεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο κ. Ζέρβας προέκρινε τις έννοιες απασχόληση, αξιοπιστία, τεχνογνωσία, ποιότητα και ασφάλεια.

Νίκος Μαλλιάκας

Innovation, Data and Roaming Director, WIND Hellas

Τη συνδρομή των τηλεπικοινωνιών στη γεωργία νέας γενιάς, για τη διαμόρφωση μιας αλυσίδας αξίας, υπογράμμισε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Innovation, Data and Roaming Director της WIND Hellas Νίκος Μαλλιάκας, υπό την επισήμανση ότι οι παραδοσιακές αγροτικές χώρες είναι αργοί «παίκτες» στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως είπε, η WIND Hellas επενδύει ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός εκτεταμένου δικτύου απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλη την επικράτεια, διαθέτοντας 2,6 δις για τη δημιουργία της αντίστοιχης υποδομής.

Αναφερόμενος στις αγροτικές εφαρμογές του κινητού Μ2Μ, μεταξύ άλλων, μίλησε για έλεγχο και χειρισμό εξοπλισμού, γεωργία ακριβείας, διαχείριση περιβάλλοντος και «έξυπνα» logistics. Ως προς τα κύρια εμπόδια, επισήμανε την περιορισμένη γνώση γύρω από τα οφέλη των εφαρμογών M2M στον αγροτικό τομέα, τον κατακερματισμό της γεωργικής αγοράς και το κόστος των λύσεων M2M λόγω έλλειψης τυποποίησης.

Henk Hogeveen

Καθηγητής, Wageningen University

Τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας για τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων επισήμανε κατά το συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του πανεπιστημίου Wageningen Henk Hogeveen, ο οποίος στάθηκε στα οφέλη της κτηνοτροφίας ακριβείας ή αλλιώς της «έξυπνης» κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, μίλησε για βελτίωση της κλίμακας της κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και ταυτόχρονη διασφάλιση μεγαλύτερης φροντίδας της εκάστοτε ζωικής μονάδας, μέσα από την εισαγωγή τεχνολογίας στη διαδικασία.

Δημήτρης Ψαλτόπουλος

Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τέσσερις συστημικούς παράγοντες  που επηρεάζουν την ανάπτυξη του ICT στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιέγραψε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Ψαλτόπουλος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα «χαμηλότερα οφέλη από αυτά που προσδοκούμε» με υποδομές που υπερβαίνουν τη ζήτηση, στα «υψηλότερα κόστη από τα προσδοκώμενα», στην ελλιπή κατάρτιση που συνοδεύεται από προβληματική αξιολόγηση, και στο επίπεδο ενημέρωσης και σχεδιασμού που κατά τη γνώμη του χρειάζονται πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης

«Είναι απολύτως απαραίτητο η τεχνογνωσία του κάθε αγρότη ξεχωριστά να μετουσιωθεί μέσω των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών σε κινητήριο δύναμη που θα εκτοξεύσει την παραγωγική διαδικασία», διαμήνυσε ο κ. Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα σχέδια και όλες οι αναλύσεις που γίνονται κατά καιρούς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακυρωθούν στην πράξη από την υπερφορολόγηση».

Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη, η ακαθάριστη αξία της φυτικής παραγωγής της Ελλάδας μειώθηκε κατά 17,5% και της ζωικής κατά 12,4%. «Δηλαδή χάσαμε περίπου 1,6 δις ευρώ από την αξία της γεωργικής παραγωγής». Εντελώς αντίθετη είναι η εξέλιξη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών η ακαθάριστη αξία φυτικής παραγωγής, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε κατά 20% και της ζωικής κατά 24%, την ώρα που στην Ελλάδα «μόνο στην τριετία 2012-2014 χάσαμε περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ από την αξία της γεωργικής μας παραγωγής».

Μιχάλης Στάγκος

Διευθύνων σύμβουλος, MSCOMM, ιδρυτής της Future Agro Challenge και συνιδρυτής της Industry Disruptors

Την «ανακάλυψη και ανάδειξη της αγροτικής καινοτομίας» ανέδειξε ως στόχο από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της MSCOMM Μιχάλης Στάγκος, με όχημα μια πλατφόρμα στήριξης 2.500 χιλιάδων καινοτόμων επιχειρήσεων. Ο κ. Στάγκος επισήμανε ότι το 8,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ αφορά αγροτικά προϊόντα, μιλώντας για επενδύσεις ύψους 2,36 δις δολαρίων σε καινοτόμα αγροτικά projects.

Κώστας Σταμούλης

Διευθυντής και επικεφαλής του στρατηγικού προγράμματος για ασφάλεια τροφίμων και διατροφή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών

Η διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων και η μετάφραση αυτής σε υγιή διατροφή μέσα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια παραγωγή, όπως την περιέγραψε κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής και επικεφαλής του στρατηγικού προγράμματος για ασφάλεια τροφίμων και διατροφή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών Κώστας Σταμούλης.

Ο κ. Σταμούλης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σήμερα περισσότεροι από 795 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια πείνα. Στον αντίποδα, περίπου 1,9 δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι, 600 εκατ. εκ των οποίων είναι παχύσαρκοι.

Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος

Διευθύνων σύμβουλος για Ελλάδα & Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία, IFCO Systems Hellas

Τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής εφοδιαστικής αλυσίδας περιέγραψε σε ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος για Ελλάδα & Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία της IFCO Systems Hellas Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των logistics για την οικονομική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ένα μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται σε πολυδιάστατη πληροφόρηση από πολλαπλούς εταίρους η οποία θα μοιράζεται ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη: καταναλωτές, προμηθευτές, κατασκευαστές, παρόχους υπηρεσιών logistics και εμπόρους.

Απάντηση