Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ρεσιτάλ… εφαρμογών και δράσεων από μαθητές και φοιτητές στο ΠαΠει

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 10/12/2015

Αποτελέσματα “J. Monnet” 

Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς το Συνέδριο Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Jean Monnet “Universities4EU” 2014-2016, από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επτά επιμορφωτικές ημερίδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Τήλο, στις οποίες συμμετείχαν 528 μαθητές και 112 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και όχι μόνον. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν δυο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εννέα νεανικές εθελοντικές οργανώσεις (AEGEE Athina, AEGEE Peiraias, AIESEC Unipi, ESN GREECE, EVS, JEF Piraeus, MUN Piraeus, RCP Research Group, ΚεΠΝΕΤ) και πολλοί φοιτητές Erasmus από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών για το Συνέδριο Αποτελεσμάτων ανταποκρίθηκαν 24 Λύκεια τα οποία ταξίδεψαν μέχρι τον Πειραιά για να μοιραστούν με μαθητές, φοιτητές και καθηγητές τις δράσεις που πραγματοποίησαν στα σχολεία τους με αφορμή το πρόγραμμα.

Συνολικά στο Συνέδριο συμμετείχαν 130 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί από ιδιωτικά και δημόσια Λύκεια της Αττικής, της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και το “Κολλέγιο Πνοή Αγάπης: Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο” από την περιοχή του Μεσοποτάμου της Αλβανίας.

Το ρυθμό στο συνέδριο αυτή τη φορά δεν έδωσαν ακαδημαϊκοί και επιμορφωτές αλλά οι ίδιοι οι μαθητές που με επίκαιρες, ευφάνταστες και διασκεδαστικές παρουσιάσεις έκαναν το κοινό να προβληματιστεί, να συγκινηθεί αλλά και να γελάσει. Οι δράσεις που ξεχώρισαν ήταν το «Θεατρικό πείραμα» για τη μεταναστευτική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη από το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, η αφίσα «Η Ευρώπη μέσα από τα μάτια μας» από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, το επιδαπέδιο παιχνίδι Eurosudoku από το 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας και τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν οι μαθητές, «Γνωρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους όρους της επικαιρότητας» από το 1ο ΓΕΛ Συκεών και «EUROPE4U» από το Ιδιωτικό ΓΕΛ Ώθηση. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις «Απολογισμός Σχολικών Δράσεων» από το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, «Ζούμε στην Ευρώπη: Μαθαίνουμε, δημιουργούμε, οραματιζόμαστε» από το 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, «Παρουσίαση Δράσης U4EU σε σχολική εκδήλωση» από το 2ο ΓΕΛ Γέρακα και «Παρουσίαση σχολικής εκδήλωσης-ReThink Europe» από το ΓΕΛ Θρακομακεδόνων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσίαση των μαθητών από το “Κολλέγιο Πνοή Αγάπης: Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο” της Αλβανίας, κατά την οποία οι μαθητές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα εκτός από γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση τους έδωσε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με μαθητές από άλλα σχολεία, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και εκπροσώπους εθελοντικών νεανικών οργανώσεων.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να προτείνουν ονόματα και να γίνουν οι «νονοί» του επιδαπέδιου παιχνιδιού «12 Αστέρια» που δημιούργησαν ο Κώστας Συνοδινός και ο Φίλλιπος Κουν. Η ιδέα που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ήταν αυτή του «Euro – Euro όλοι» και προέκυψε από μια διασχολική συνεργασία μεταξύ του ΓΕΛ Θρακομακεδόνων και του ΓΕΛ Ώθηση.

Πολύ θετικές εντυπώσεις προκάλεσε και το U4EU Quiz app που δημιούργησε ο Παναγιώτης Κύριλλος, φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς που έκανε ακόμα και τους εκπαιδευτικούς να σηκώνουν χέρια σαν μικρά παιδιά προκειμένου να απαντήσουν σε σχετικές με την Ευρώπη ερωτήσεις.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο καθηγητής Παντελής Παντελίδης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στην ανοιχτή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς συμμετείχαν ο αν. καθηγητής Χαράλαμπος Γκούσιος, διευθυντής του ΠΜΣ «Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα», ο επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Ραπτόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Σαμαράς και η επίκουρη καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος “Universities4EU”. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Erasmus+ από τον Δημήτρη Μαραγκό, υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Απάντηση