Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τριμερή συνάντηση με Μέρκελ – Ερντογάν θα συγκαλέσει η Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ στις 14/12/2015

Δήλωση Ν. Κοτζιά

Η Ελλάδα θα συγκαλέσει μια τριμερή μίνι-σύνοδο κορυφής με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των προσφύγων, είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Mega .

«Εμείς θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, την έχουμε πει, είναι μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που τη στηρίζουμε πρακτικά ως υπουργείο Εξωτερικών, θα συγκαλέσουμε στη Χίο μια συνάντηση ανάμεσα στην Μέρκελ, τον Ερντογάν και σε εμάς – και μάλιστα σχεδιάζουμε μετά να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη για να δούμε και τις δύο πλευρές», είπε ο υπουργός. Όμως, «Δεν έχει οριστεί ημερομηνία», πρόσθεσε, αλλά «μπορεί να είναι και στις αρχές του Φλεβάρη». Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν συμφωνήσει «κατ΄αρχήν, στη συζήτηση», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο Κοτζιάς ανέφερε επίσης ότι «έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα με την “ποιότητα” των οικονομικών μεταναστών που έρχονται από το Μαρόκο, υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία. Αυτοί, όπως ξέρετε, πετάνε από Αλγέρι και Μαρόκο με 50 ευρώ μόνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετακινούνται στα παράλια και περνάνε. Αυτούς δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».

Σημειώνεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν περάσει από το Αιγαίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη πάνω από 750.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Απάντηση