Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γιατί Έλληνες ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν την εξεταστική για τους ρύπους;

ΕU στις 22/12/2015

Ερώτηση Δημ. Καμμένου

Σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους υπέρ 354 ψήφους και κατά 229 (35 απόντες), με Έλληνες ευρωβουλευτές να ψηφίζουν κατά, ο βουλευτής (ΑΝΕΛ – Β΄Πειραιά) Δημ. Καμμένος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίασε σύμφωνα με το άρθρο 198 του Κανονισμού για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις εξουσίες, των αριθμό των μελών και τη διάρκεια της θητείας της.

kammenos dimitris22Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω εξεταστική επιτροπή ενδεικτικά μεταξύ άλλων θα είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις και κακοδιοίκηση στην εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας σε σχέση με τη μέτρηση εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, με την επιφύλαξη της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων των κρατών μελών ή της Ένωσης αλλά και με τη διερεύνηση των καταγγελιών για μη συμμόρφωση της Επιτροπής προς τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το άρθρο 14 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007, όσον αφορά την επανεξέταση των κύκλων δοκιμών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των εκπομπών, και την προσαρμογή τους σε περίπτωση που δεν είναι πλέον επαρκείς ή δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τις εκπομπές του πραγματικού κόσμου, ώστε να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τις εκπομπές που παράγονται από πραγματική οδήγηση στον δρόμο, παρά την ύπαρξη πληροφοριών σχετικά με σοβαρές και διαρκείς υπερβάσεις των οριακών τιμών εκπομπών για τα οχήματα σε κανονική χρήση, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που καθορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007, μεταξύ άλλων στις εκθέσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής, του 2011 και του 2013, και σε έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών (ICCT) η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2014.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν θετικό με 354 ψήφους υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, 229 κατά και 35 απόντες.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει ο τρόπος με τον οποίο ψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Ελιάς, του Σύριζα αλλά και της Νέας Δημοκρατίας (συνημμένο 1)

Πιο συγκεκριμένα, οι κυρίες Καϊλή και Σακοράφα από την Ελία/Πασόκ και Σύριζα αντίστοιχα δεν ψήφισαν ενώ, το ίδιο έπραξαν τόσο ο κ. Κεφαλογιάννης όσο και η κα Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία. Αρνητικά ψήφισαν, επίσης από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Ζαγοράκης, η κα Βόζεμπεργκ και ο κ. Κύρτσος.

Οι εν λόγω ευρωβουλευτές οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για τους λόγους που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν κατά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: