Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το καλαντάρι του ΕΒΕΠ με τις δράσεις και τα σημαντικά γεγονότα του 2015

Χωρίς κατηγορία στις 29/12/2015

Επιμελώς “επιχειρείν”…

Εν όψει της έλευσης της νέας χρονιάς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, παρουσιάζει το καλαντάρι  με τις βασικότερες δράσεις του Επιμελητηρίου, αλλά και τα σημαντικότερα γεγονότα, που συνέβησαν, από την αρχή του 2015, έως σήμερα:

  • Με γνώμονα το θεσμοθετημένο, γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό ρόλο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, καταθέσαμε στη νέα Κυβέρνηση τις αναπτυξιακές προτάσεις και θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίες αφορούσαν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και της ναυτιλιακής δραστηριότητας, με κίνητρα για συνέργειες, την απλοποίηση των τελωνειακών υπηρεσιών και ενίσχυσης των συνδυασμένων μεταφορών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τη ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής κ.ά. Βέβαια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρεμβαίναμε συχνά στο κυβερνητικό έργο, με επιστολές μας για διάφορα ζητήματα (π. χ. φορολογικά, ασφαλιστικά, νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ευρωπαϊκή στρατηγική κ.ά.).
  • Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αποστολής, το Μάρτιο του 2015, στο Πεκίνο, με σκοπό να προετοιμάσει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην Κίνα, καταθέσαμε δέκα στοχευμένες προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στους τομείς της Βιομηχανίας, των Υπηρεσιών της Ναυτιλίας, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Δραστηριότητας και του εξαγωγικού και εφοδιαστικού Εμπορίου.
  • Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού που προκήρυξε το 2014, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), για την απόκτηση του 51% (συν 16%) των μετοχών του Ο.Λ.Π., καταθέσαμε τον Απρίλιο, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, μια σημαντική πρόταση της Διοίκησης, με στόχο να δημιουργηθεί ένα κοινοπρακτικό σχήμα από φορείς των Ο.Τ.Α., Επιμελητηρίων, θεσμικών φορέων και ενώσεων χρηστών των υπηρεσιών του Ο.Λ.Π. για την αγορά μετοχών, ώστε να περιοριστεί το ποσοστό πώλησης σε ιδιώτη-διαχειριστή και να διατηρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών στον Δήμο και άλλους θεσμικούς φορείς. Υποστηρίζοντας την άποψη ότι, ο εθνικός πλούτος πρέπει να αξιοποιείται, αλλά όχι να πωλείται, το Ε.Β.Ε.Π. παρακολουθεί στενά τη τελική φάση του Διαγωνισμού.
  • Το Ε.Β.Ε.Π. σύναψε πρωτόκολλο τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Δήμο Πειραιά για τη δημιουργία ενός Οδικού Χάρτη σε θέματα, τα οποία αφορούσαν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και την μετατροπή του Πειραιά σε «έξυπνη», επιχειρηματική πόλη.
  • Με την ευκαιρία του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», που έλαβε χώρα στον Πειραιά, από τις 28-31 Μαΐου 2015, συμμετείχαμε στη διοργάνωση, χρηματοδοτώντας το “brand name” για το Δήμο Πειραιά, αναλαμβάνοντας μία σειρά δράσεων, όπως η λειτουργία περιπτέρου, ο διαγωνισμός βράβευσης της καλύτερης «γαλάζιας» φωτογραφίας, καθώς επίσης και έκθεση φωτογραφίας, η φιλοξενία στο χώρο του Ε.Β.Ε.Π. σχετικών ημερίδων και εκδηλώσεων.
  • Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, το έργο «Ψηφιακές Δράσεις Ε.Β.Ε.Π.», με το οποίο προσφέρει νέες, ολοκληρωμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες στον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (δημιουργία ιστοσελίδας, e-shop, e-booking κ.ά.).
  • Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, που αποτελεί από το 1982 ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ASCAME, συμμετείχε στις εργασίες της 8ης Συνόδου για τα «Μεσογειακά Λιμάνια», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015, στη Βαρκελώνη, προβάλλοντας τις μεγάλες, αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού του Πειραιά.
  • Από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, οπότε και εφαρμόστηκε η τραπεζική αργία και ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, το Ε.Β.Ε.Π. βρισκόταν σε καθημερινή, ανοικτή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις- μέλη του για την καταγραφή των τεράστιων προβλημάτων, που είχαν δημιουργηθεί από τα capital controls, στην κατ´ ελάχιστον εύρυθμη λειτουργία τους και κυρίως στην εισαγωγική και εξαγωγική τους δραστηριότητα. Επίσης, κατέθεσε στην κυβέρνηση μία σειρά προτάσεων για την προσωρινή διευκόλυνση των επιχειρήσεων (π.χ. γενναία έκπτωση των αποθηκευτικών χρεώσεων των εμπορευμάτων στο λιμάνι).
  • Στηρίξαμε την 80η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, δεδομένου και του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ Κ.Ε.Ε.Ε. και Δ.Ε.Θ.- HELEXPO.
  • Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του Ε.Β.Ε.Π. για παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών, οι οποίες διευκολύνουν την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων – μελών του, που δραστηριοποιούνται στην επιμελητηριακή του περιφέρεια και συγκεκριμένα της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου και της Λαυρεωτικής, ξεκινήσαμε τη λειτουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στις εν λόγω περιοχές.
  • Συμμετέχοντας στην ομάδα πρωτοβουλίας, στηρίζουμε τη δημιουργία ελληνικού “cluster”, με άξονα τη Βιομηχανία, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες των επιχειρήσεων του Πειραιά, που εξήγγειλε η Υφυπουργός Βιομηχανίας, κα Θ. Τζάκρη, κατά την επίσκεψή της στη συνεδρίαση, μηνός Νοεμβρίου, του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε, να ευχαριστήσουμε όλους τους Υπουργούς κ. κ. Θ. Δρίτσα, Δ. Μάρδα, Γ. Κατρούγκαλο, Τ. Αλεξιάδη, τις Γ.Γ. Οικονομικών Ε. Γιαλούρη και Κ. Σαββαΐδου, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας και παρέστησαν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.
  • Ένας επιτυχημένος κύκλος πλήρους αξιοποίησης δυο Προγραμμάτων Κατάρτισης/Πιστοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 έκλεισε, με την κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ε.Β.Ε.Π. για το δεύτερο Πρόγραμμα, το Νοέμβριο, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π. Κατ΄ επέκταση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υλοποίησε 2 μεγάλες, σύνθετες, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας της περιοχής ευθύνης του, που απευθύνθηκαν άμεσα σε 4.000 ωφελούμενους, ενώ συγχρόνως, εκτιμούμε ότι, επηρέασαν θετικά ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο επιχειρήσεων και εργαζομένων.
  • Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης για τα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης Επιχειρηματικότητας 2015», που πραγματοποιήθηκε το φετινό Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο, το Ε.Β.Ε.Π. βραβεύτηκε διπλά με το Βραβείο του Εθνικού Νικητή και του ειδικού Βραβείου της Ε.Ε. για «Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα». Στον πυρήνα της βραβευμένης πρότασης του Ε.Β.Ε.Π., ευρίσκεται η επιτυχής υλοποίηση, το διάστημα 2013-2014, του 1ου Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης σε 9 Ειδικότητες/Πιστοποίησης Τεχνικής Ικανότητας κατά ISO/IEC 17024, 1.500 ανέργων και επαπειλούμενων με ανεργία, της Βιομηχανίας του Πειραιά, κυρίως σε κλάδους που έχουν σχέση με τη Ναυπηγοεπισκευή.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ,  Β. Κορκίδης, επεσήμανε:

korkidis mono«Το 2015 που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά, μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί, ως το δυσκολότερο μνημονιακό έτος, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους του «επιχειρείν», καθώς περάσαμε δια πυρός και σιδήρου: αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, περιορισμοί στη διακίνηση των κεφαλαίων, Συμφωνία της 13ης Ιουλίου, ψήφιση και εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Δυστυχώς, η συμπλήρωση επτά ετών κρίσης καθιστά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία μία καθημερινή πραγματικότητα, μία συνθήκη την οποία σχεδόν έχουμε αποδεχθεί, ως κανονικότητα και όχι ως εξαίρεση. Πάρα ταύτα, νομίζω πως, όλοι θα συμφωνήσουμε στο εξής: οι μικρομεσαίοι της αγοράς, πράγματι, επιδείξαμε ηρωική αντοχή, που δεν εξαντλείται στα όρια απλά της επιβίωσης, αλλά υπερβαίνει τις δυνάμεις μας και μετουσιώνεται σε πράξεις, τιμητικές διακρίσεις και όραμα. Κατ’ επέκταση, αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος, ως Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ενός χρήσιμου και σύγχρονου φορέα της επιχειρηματικότητας, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, γιατί και το 2015, παρά τις δυσκολίες, ολοκληρώσαμε απρόσκοπτα και με επιτυχία μία σειρά κρίσιμων δράσεων και σύνθετων παρεμβάσεων, με στόχο την ανάδειξη του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας, ως το μεγαλύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε κέντρο “Logistics”, αλλά και σε ένα παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών, κρουαζιέρας, Ναυπηγοεπισκευής και διαμετακομιστικού εμπορίου. Έπειτα από όλες αυτές τις δράσεις και γεγονότα, που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη ζωή του Επιμελητηρίου για το 2015, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί και στα δύσκολα αποδείχθηκε τελικά, ό, τι μαζί, ενωμένοι καταφέραμε πολλά, αλλά και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν με το λιθαράκι τους σε αυτό το επίτευγμα! Φυσικά, όλα τα παραπάνω, δεν μας εφησυχάζουν, άλλωστε, ούτε οι καιροί  το επιτρέπουν, αλλά μας οπλίζουν με δύναμη και αισιοδοξία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω σύσσωμο το Διοικητικό μου Συμβούλιο, τους στενούς συνεργάτες μου στη Διοικητική Επιτροπή, αλλά και τα 23 φιλότιμα στελέχη του Ε.Β.Ε.Π., που ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες απαιτήσεις του 2015».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: