Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μικροσκοπικός αισθητήρας θερμοκρασίας, παίρνει ενέργεια από ραδιοκύματα!

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 02/01/2016

Για “έξυπνα σπίτια”

Ερευνητές του TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) ανέπτυξαν έναν μικροσκοπικό αισθητήρα θερμοκρασίας, που τροφοδοτείται με ενέργεια από ραδιοκύματα του ασυρμάτου δικτύου του. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σημαίνει ότι δεν απαιτούνται καλώδια ή μπαταρίες, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται, ειδικά όσον αφορά στις προοπτικές χρήσης του σε «έξυπνα σπίτια».

Τα «έξυπνα σπίτια» του μέλλοντος θα είναι γεμάτα αισθητήρες που θα αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των ενοίκων τους, όπως αυτόματη ενεργοποίηση και θέρμανση όταν κάποιος είναι στο δωμάτιο- αλλά αυτό προϋποθέτει ασύρματη τροφοδοσία με ενέργεια.

Ο ερευνητής Χάο Γκάο, που έλαβε το PhD του τη Δευτέρα, έκανε ακριβώς αυτό: Ανέπτυξε έναν αισθητήρα μόλις δύο τετραγωνικών χιλιοστών και βάρους 1,6 μιλιγκράμ, που τραβάει ενέργεια από τα ραδιοκύματα στον αέρα.

Προς το παρόν, η εμβέλεια είναι μόλις 2,5 εκατοστά, ωστόσο εντός ενός έτους αναμένεται να αυξηθεί στο ένα μέτρο και μακροπρόθεσμα στα πέντε. Ο αισθητήρας έχει ένα ειδικό router, με κεραία που στέλνει ραδιοκύματα στους αισθητήρες για να τους τροφοδοτήσει.

Από τη στιγμή που η μετάδοση ενέργειας είναι στοχευμένη στον αισθητήρα, το router καταναλώνει πολύ λίγη, ενώ ο ίδιος ο αισθητήρας είναι ιδιαίτερα «οικονομικός»- μπορώντας παράλληλα να λειτουργεί κάτω από μπογιά, τσιμέντο κλπ. Αυτό κάνει εύκολη τη χρήση του αισθητήρα σε κτίρια.

Ο αισθητήρας περιέχει μια κεραία που συλλέγει την ενέργεια από το router, η οποία αποθηκεύεται.

Όταν υπάρχει αρκετή, ο αισθητήρας ενεργοποιείται, κάνει τις μετρήσεις του και στέλνει σήμα στο router, που με τη σειρά του διαχειρίζεται την πληροφορία.

Η ίδια τεχνολογία (Premiss) θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μετρήσεις κίνησης, φωτός και υγρασίας, με τεράστιο εύρος εφαρμογών. Το κόστος υπολογίζεται πως θα είναι πολύ μικρό (της τάξης των 20 σεντς).
Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση