Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι 16 δράσεις / πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου

Χωρίς κατηγορία στις 02/01/2016

Ανακοίνωση Κορκίδη

Το 2015 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για το τέλος των μεγάλων ψευδαισθήσεων”, τονίζεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη” και η οποία αναφέρει:

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αδυναμία του πολιτικού κόσμου να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες της συγκυρίας αποτυπώθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις επτά κυβερνήσεις με μέσο χρόνο θητείας τους 10 μήνες που σχηματίστηκαν μέσα σε έξι χρόνια μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και οι συνεχιζόμενες αλλαγές που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία απαιτούν νηφαλιότητα και ανάληψη ευθύνης από όλους τους δρώντες του πολιτικού και οικονομικού βίου της χώρας. Η χρονιά που πέρασε είναι βέβαιο ότι θα μείνει στη μνήμη των περισσότερων από εμάς ως η χρονιά των μεγάλων συνειδητοποιήσεων. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις με νέες κομματικές ισορροπίες, το Δημοψήφισμα και η Συμφωνία της 13ης Ιουλίου και κυρίως η ψήφιση και εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, φανερώνουν ίσως για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, την ανάγκαιότητα για μια στοιχειώδη συναντίληψη ανάμεσα στην πλειονότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση.

Για τους μικρομεσαίους της αγοράς, η παρατεταμένη αστάθεια ήταν μία επιπλέον πηγή ανασφάλειας, που δεν επέτρεψε για ακόμα μία φορά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ αντίθετα, μας βύθισε σε μία επενδυτική αδράνεια και επέτεινε ένα ήδη αρνητικό κλίμα. Είναι θετικό, ωστόσο, το γεγονός ότι πλέον διαφαίνονται προθέσεις διαλόγου σε όλα τα επίπεδα για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και το αναπτυξιακό πρότυπο που πρέπει να ακολουθηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ έχει ήδη διαμορφώσει και καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Οι κυριότερες πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ μπορούν να συνοψισθούν σε δύο τομείς δράσεων και πρωτοβουλιών:

Α. Κρίσιμοι τομείς δράσης σε Ελλάδα και Ευρώπη:

1. Αντιμετώπιση της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες.

2. Αποκατάσταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και αποτροπή κατάργησης των ελάχιστων φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις.

3. Πρόσβαση των Μμε επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με ορθολογική κατανομή και αναπτυξιακό χαρακτήρα των διαθέσιμων πόρων.

4. Δημιουργία  «Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων» για χορήγηση μικροδανείων σε μικρομεσαίους.

5. Αντιμετώπιση των capital controls και των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

6. Μείωση του κόστους των υπηρεσιών του e-banking και της προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Εφοδιασμός όλων των μικρών επιχειρήσεων με POS μηχανήματα.

7. Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς και Αναθεώρηση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων.

8. Αναμόρφωση του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος με σημείο αναφοράς τον σεβασμό στην «διαδοχή των γενεών».

9. Πτωχευτικό δίκαιο και θεσμοθέτηση της «δεύτερης ευκαιρίας» με εκσυγχρονισμό του ρόλου του «Τειρεσία».

Β. Πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση και προώθηση της ψηφιακής αγοράς στην Ελλάδα, όπως:

10. Εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM).

11. Επέκταση στο e-commerce με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Δράση «e-μποριο» για την προώθηση της «ψηφιακής βιτρίνας».

12. Εφαρμογή του «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

13. Ενημέρωση του “SMEs clouding” για την ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους «χωρίς σύνορα».

14. Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με «ενιαίο ΦΠΑ» στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

15. Υλοποίηση του «οδικού χάρτη» του ελληνικού εμπορίου, που έχει καταρτίσει η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο των ΜμΕ της Ευρώπης 2020.

16. Στρατηγική «Εμπόριο για όλους» με τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, επιχειρηματικών διαδρομών  και του σήματος ποιότητας εμπορικών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα και οι αλλαγές στη ζωή των μικρομεσαίων, που αποφασίστηκαν για εμάς χωρίς εμάς, θα μας δεσμεύουν για πολλά χρόνια, θα καθορίσουν το μέλλον μας και θα αλλάξουν την οικονομική γεωγραφία της ελληνικής αγοράς. Κάθε καινούργιος χρόνος όμως, γεννά νέες ελπίδες για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και το ελληνικό εμπόριο επιμένει να πιστεύει ότι οι Ελληνες μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Ο κόσμος της αγοράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να παλέψει για ακόμη μια χρονιά προκειμένου να δημιουργήσει εθνικό πλούτο για τη χώρα και θέσεις εργασίας για τους πολίτες της. Το 2016 η ΕΣΕΕ επιλέγει την αισιοδοξία, την ελπίδα και τη μάχη για να κερδίσει η Ελλάδα μια θέση στην ανάπτυξη και την πορεία προς την ευημερία.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης, στέλνει τις ευχές του: “Εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους για το 2016, δύναμη ψυχής, εργασία, υγεία & οικογενειακή ευτυχία. Καλή χρονιά!“.

Απάντηση