Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διέρρευσαν 53 συσκευές παρακολούθησης, μαζί και ο πανάκριβος τιμοκατάλογος

ΚΟΣΜΟΣ στις 03/01/2016

Από το Intercept.com

Φωτογραφίες και πληροφορίες για συνολικά 53 συσκευές παρακολούθησης, οι οποίες προηγουμένως ήταν διαθέσιμες μόνο σε στρατιωτικές και κρατικές μυστικές υπηρεσίες, διέρρευσαν από τη γνωστή ιστοσελίδα Intercept. Πρόκειται ουσιαστικά για το website που είναι υπεύθυνο για τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου της NSA.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι ρεπόρτερ απέκτησαν τη λίστα χάρη σε μια εκ των έσω πηγή, που ανησυχούσε για τη στρατιωτικοποίηση των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο κατάλογος που διέρρευσε απαριθμεί 53 συσκευές παρακολούθησης μαζί με τιμές τους, που κυμαίνονται μεταξύ 5.500 και 1.500.000 δολαρίων. Ορισμένες συσκευές δεν έχουν αναγραφόμενη τιμή, δεν δείχνουν όμως και πολύ φθηνές, αφού έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να τοποθετηθούν σε UAVs (μη επανδρωμένα οχήματα ή drones).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι  περισσότερες από αυτές τις συσκευές κατασκευάζονται υπό την εποπτεία της NSA ή της CIA και έχουν κωδικά ονόματα. Μερικά από αυτά: Cyberhawk, Spartacus, Kingfish, Buckshot, Artemis, RadioEye, Typhoon, Windjammer, Nebula, Raven.

Tο γνωστό “βαλιτσάκι”

Οι περισσότερες από τις συσκευές, όπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες secnews και iguru, είναι τύπου IMSI (γνωστές και ως Stingrays ή “βαλιτσάκια” που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες), αλλά η λίστα απαριθμεί επίσης άλλα, πιο πολύπλοκα εργαλεία, στην πλειονότητά τους σχεδιασμένα για κυψελοειδή τηλεφωνικά δίκτυα.

Ανάλογα και με την τιμή του, ο εν λόγω εξοπλισμός μπορεί να παρακολουθήσει περισσότερα ή λιγότερα τηλέφωνα ταυτόχρονα, να ανιχνεύσει ενδεχομένως μια γεωγραφική θέση και να λειτουργήσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο γεωγραφικό εύρος.

Μερικές από τις συσκευές μπορούν να μεταφερθούν στο χέρι, ενώ άλλες απαιτούν οχήματα – πρόκειται συνήθως για πιο ακριβές συσκευές, οι οποίες ωστόσο προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες επιτήρησης.

Υποκλοπή SMS  

Οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να… ξεγελούν τα τηλέφωνα συνδέοντας τα με ψεύτικα δίκτυα GSM, να κλέβουν μηνύματα SMS και λίστες επαφών, να ακούν συνομιλίες, να κατεβάζουν αρχεία πολυμέσων, να ανακτούν διαγραμμένα κείμενα, και πολλά ακόμη.

Οι ρεπόρτερ του Intercept, το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (Electronic Frontier Foundation) και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union) ισχυρίζονται ότι το ένα τρίτο από τις συσκευές της λίστας δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν στο κοινό.
Του Χρήστου Μαζάνη από το jougla.gr

Απάντηση