Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εικαστικό “Τύμπανον αλαλάζον” στην Πινακοθήκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 17/01/2016

Του ζωγράφου και ντράμερ Νίκου Φραγκούλη

Ένας Πειραιώτης καλλιτέχνης, που έγινε γνωστός ως ντράμερ γνωστών μουσικών σχημάτων στη δεκαετία του ’70, ο Νίκος Φραγκούλης, παρουσιάζει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς τη δεύτερη αναδρομική του έκθεση.

Μπορεί ο Νίκος να χειρίζεται άριστα τις μπαγκέτες της ντραμς, αλλά ποτέ δεν έπαψε να χειρίζεται -το ίδιο καλά- και τα πινέλα του, αποτυπώνοντας στον καμβά εικόνες από την καθημερινή ζωή.

Γεννημένος το 1954 στον Πειραιά, έζησε την έκρηξη της δεκαετίας του ’60 και στα 16 του είναι κιόλας μέλος μουσικών ποπ-ροκ σχημάτων.

Στα 19 του παίζει ήδη στο μεγαλύτερο κλαμπ της εποχής, το «On The Rocks», με τους επίσης Πειραιώτες Δημήτρη Καπράνο, Χάρη Πολλάτο και Στέλιο Μπουρούση, συνοδεύοντας μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως τον Μάϊκ Ροζάκη, τον Τάκη Αντωνιάδη, την Πωλίνα, τον Διώνη, την Πάντυ…

Αργότερα, ο Νίκος Φραγκούλης, φεύγει για σπουδές Καλών Τεχνών στο Παρίσι, αλλά ξαναμπλέκει με τη μουσική και βρίσκεται σε περιοδεία με ένα σόουλ σχήμα Αμερικανών και Ελλήνων μουσικών. Επιστρέφοντας, παίζει στους “Drachmas” με τον επίσης Πειραιώτη Αντώνη Πιτσολάντη και συνοδεύουν τον Πασχάλη, πάλι στο “On The Rocks”.

Στη συνέχεια, παίζει ως “σέσιον” μουσικός σε ηχογραφήσεις αλλά και ως ντράμερ σε διάφορα μουσικά σχήματα. Τελευταία μετέχει στο ποπ-ροκ σύνολο “Νόμος 4000”, αναβιώνοντας τη μουσική των sixties- seventies.

Η ζωγραφική του Νίκου Φραγκούλη είναι ρεαλιστική, με έντονα χρώματα και εικόνες που κάτι έχουν να πουν. Γιος ενός πατέρα πρόσφυγα από τη Σμύρνη, από τη μια είχε τις εικόνες από τις διηγήσεις για τη χαμένη πατρίδα και από την άλλη τις εικόνες της καθημερινότητας στον Πειραιά “του” και αλλού. Κι εκείνες οι μνήμες είναι που αρπάζουν τον χρωστήρα τού Φραγκούλη και με την αρωγή της παλέτας του δίνουν ζωή και κίνηση στον καμβά του. Θα έλεγε κανείς ότι ο Νίκος ξέρει να δίνει ρυθμό στο χρώμα όπως το χρώμα που δίνει στους χτύπους των τυμπάνων…

Η έκθεση έχει γενικό τίτλο “Τύμπανον αλαλάζον” και ανοίγει τις πύλες της αύριο Δευτέρα 18/1 στις 7.30 μμ. Θα διαρκέσει έως τις 24 τρέχ. και την οργάνωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος, παλαιός μουσικός και αυτός, που μετέχει σήμερα επίσης, όπως και ο Στέλιος Μπουρούσης, στο ποπ-ροκ σύνολο “Νόμος 4.000”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: