Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βιρτουόζοι των 6 χορδών ιδρύουν την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα (ΕΚΟ)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 24/01/2016

Επικεφαλής ο Μπουντούνης

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Έλληνες «επώνυμοι» κιθαριστές και δημιουργούν έναν κοινό φορέα με την επωνυμία «Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα» (ΕΚΟ). Τον νέο φορέα αποτελούν ο Σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών και οι «Κιθαριστές» του Βαγγέλη Μπουντούνη, ενώ η ΕΚΟ βρίσκεται υπό την σκέπη της Πανελλήνιας Κιθαριστικής Ορχήστρας

Σημειώνεται, ότι εδώ και 32 χρόνια η ορχήστρα «Κιθαριστές» που ίδρυσε και διευθύνει ο Βαγγέλης Μπουντούνης, έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της, στα μουσικά πράγματα της χώρας μας.

Από την πρώτη της συναυλία στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι του 1984, μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί πολλά. Ο νέος αυτός ήχος, που δοκιμάστηκε εκατοντάδες φορές σε αντίστοιχες συναυλίες και ηχογραφήσεις, έχει κερδίσει τις καρδιές  χιλιάδων ακροατών που δεν σταματούν να γεμίζουν τους χώρους, όπου η ορχήστρα  εμφανίζεται. Με σκληρή δουλειά και ανεξάντλητη διάθεση, οι «Κιθαριστές», έχουν πια δημιουργήσει μια παράδοση που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Η περιπέτεια αυτής της ορχήστρας που ξεκίνησε από ένα “καπρίτσιο” του Μάνου Χατζιδάκι, – ο ίδιος διηύθυνε τις πρώτες συναυλίες, της πρώτης ορχήστρας που δημιούργησε ο Βαγγέλης Μπουντούνης – έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, έχοντας αγκαλιάσει πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, τελειόφοιτων, αποφοίτων, καθηγητών, σολίστ κιθάρας, καθώς και πολλούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους, Ωδεία, Φεστιβάλ κ.ά., σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν το χαρακτήριζε κανείς – τηρουμένων των αναλογιών – ως το ελληνικό «El Sistema», όσο “βαρύ” κι αν ακούγεται αυτό.

H Ορχήστρα έχει ήδη δοκιμαστεί υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη σε δεκάδες χώρους (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λυκαβηττός κ.α.), με μικρότερα και μεγαλύτερα σχήματα («Οι Κιθαριστές», 100 & 200 κιθάρες), έχει ηχογραφήσει πέντε (5) CDs, κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις (Ηρώδειο, Μέγαρο), και έχει αγκαλιάσει ένα τεράστιο κοινό, με ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο, από όλα τα είδη και τις εποχές της μουσικής.

Φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας αποτελεί και το επόμενο, μεγάλο βήμα στην ζωή της ορχήστρας: Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών, δημιουργείται η «Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα», ως συνέχεια στην πορεία των «Κιθαριστών» που πλέον αποκτούν πανελλαδική εμβέλεια και καλύπτουν το σύνολο της χώρας, όπου ηχούν κιθάρες.

Η  Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, θα είναι η συνένωση όλων των κατά τόπους μικρότερων κιθαριστικών ορχηστρών της Ελλάδας, υπό την σκέπη, μιας Πανελλήνιας Κιθαριστικής Ορχήστρας, που θα συμπράττει καλλιτεχνικά, ανά γεωγραφική περιφέρεια στην Ελλάδα, αλλά και συνδυαστικά ως ένα κορυφαίο μουσικό σύνολο με παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ο  καλλιτεχνικός  διευθυντής, της ΕΚΟ, Βαγγέλης Μπουντούνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών, θα επιλέγει τους κατά τόπους καλλιτεχνικούς διευθυντές, ανά γεωγραφική περιφέρεια και τόπους της Ελλάδας, με κριτήρια εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά, αλλά και παιδαγωγικού – κοινωνικού ήθους.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Κιθαριστικής Ορχήστρας, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ο σκοπός και ο συμβολισμός μιας τέτοιας συνένωσης, πέρα από τον καλλιτεχνικό του προσδιορισμό, έχει να κάνει με την Ελλάδα, με την νεολαία, με την περηφάνια και την αξιοπρέπεια μας ως λαού!

»Θα δώσει την ευκαιρία στα Ελληνόπουλα, να συνεργαστούν για έναν κοινό, μεγαλειώδη στόχο. Θα αναπτύξουν σχέσεις, φιλίες, συναισθήματα, αλλά και τον ενθουσιασμό, την περηφάνια για το αποτέλεσμα. Όλα αυτά δηλαδή, που είναι τόσο σημαντικά και ανεκτίμητα, συνάμα όμως  και ικανά να υπερνικήσουν οποιαδήποτε εμπόδια.

»Ελπίζουμε, με την πρωτοβουλία αυτή, να έρθει πιο κοντά η μέρα που η ορχήστρα αυτή, θα βρει μιμητές και σε άλλους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε η κουλτούρα της ομαδικής δουλειάς, στην υπηρεσία ενός όμορφου σκοπού να γίνει στάση και επιλογή ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Να μας δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, ώστε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό “Σύστημα” στην εκπαίδευση, την προετοιμασία, την διαμόρφωση και την εξέλιξη των νέων μουσικών.

»Σ’ αυτή την όμορφη περιπέτεια θέλουμε, έχουμε ανάγκη την ενεργή παρουσία και την συμπόρευση όλων. Μια συμπόρευση που μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε βάθος χρόνου, να εμπλουτιστεί ενδεχομένως και με άλλα όργανα και μουσικούς, να αγκαλιάσει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, να γίνει θεσμός που θα αφήσει το στίγμα του στον Πολιτισμό της χώρας μας, τα επόμενα χρόνια.

»Στηριζόμενοι στις παραπάνω ιδεολογικές αρχές, ιδρύουμε την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα. Το ταξίδι συνεχίζεται!».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: