Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σταθάκης: Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 26/01/2016

Εκδήλωση  του “Retail Business”

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση απονομής των βραβείων του περιοδικού “Retail Business” και απένειμε το βραβείο για την καλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου το 2015. Δήλωσε:

Είναι ιδιαίτερη χαρά μου, σήμερα, να βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να βραβεύσω όσους ξεχώρισαν στο λιανεμπόριο κατά την προηγούμενη χρονιά. Ένα έτος που σίγουρα δεν ήταν εύκολο ούτε για τον επιχειρηματικό κόσμο, ούτε για τους εργαζομένους, ούτε για τους καταναλωτές. Στις αντίξοες συνθήκες της κρίσης κάποιοι κατάφεραν, όμως, να ξεχωρίσουν. Πέραν της αναγνώρισης για την προσωπική επιτυχία, τους αξίζει επιβράβευση και για τα οφέλη που η επιτυχία τους συνεπάγεται για άλλους – είτε πρόκειται για εργαζομένους που βρήκαν δουλειά, είτε για το Δημόσιο που αντλεί φορολογικά έσοδα, είτε για καταναλωτές που απολαμβάνουν προϊόντα ποιοτικότερα ή φθηνότερα.

Τα γεγονότα των προηγούμενων ετών σίγουρα δεν συνέβαλλαν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Μετά το καλοκαίρι, όμως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης. Μπορεί αυτό ακόμα να μην γίνεται ακόμα αισθητό στο λιανεμπόριο, καθώς εκεί η ζήτηση εξαρτάται περισσότερο από τα εισοδήματα των εργαζομένων, που δυστυχώς δεν έχουν ακόμα ανακάμψει. Μια σειρά δεικτών, όμως, παραπέμπουν σε «γύρισμα» τομέων της οικονομίας όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές, για τις οποίες τα στοιχεία του 11μηνου καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ. Οι θετικές αυτές επιδόσεις σύντομα θα επηρεάσουν θετικά το σύνολο της οικονομίας, μέσω της αύξησης της απασχόλησης και άρα των εισοδημάτων των καταναλωτών. Θα εισέλθουμε έτσι σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου η ανάκαμψη των εισοδημάτων θα οδηγεί σε τόνωση της ζήτησης και άρα περαιτέρω ενίσχυση εισοδημάτων και απασχόλησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας. Πολιτική σταθερότητα υπάρχει, μετά τις 3 εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες επικρατήσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Στο τραπεζικό σύστημα η σταθερότητα επιτυγχάνεται με την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Στην οικονομία τη σταθερότητα εγγυάται η ταξική μεροληψία που καθορίζει τις επιλογές μας, προτάσσοντας την στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, εκείνων δηλαδή που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και υπέφεραν περισσότερο κατά τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Στη σταθεροποίηση συνέβαλλε ουσιαστικά και η πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους είχαμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο να εισρεύσουν στην οικονομία 4,5 δισ. ευρώ. Τελικά καταφέραμε να φτάσουμε τα 5 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών ως προς το ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Σε αυτές τις σταθερές βάσεις σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουμε σειρά εργαλείων, που θα ενισχύσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας: Τον αναπτυξιακό νόμο, το Αναπτυξιακό Ταμείο, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση του ανταγωνισμού. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τη διευκόλυνση της επαφής με δημόσιες υπηρεσίες.

Αξιοποιώντας όλα αυτά τα εργαλεία θέλουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους, ξεπερνώντας τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Θα μπορέσουμε έτσι να οδηγήσουμε την οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, με στήριξη των εισοδημάτων των ασθενέστερων και ανάκαμψη της απασχόλησης. Προϋποθέσεις απαραίτητες για να παραμείνει η Ελλάδα νησίδα σταθερότητας σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν η αστάθεια και οι πολεμικές συρράξεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: