Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Αίγινα για την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια

ΕΛΛΑΔΑ στις 27/01/2016

Παρουσία Παυλόπουλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε εφέτος η ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, από τον δήμο της Αίγινας που αποτέλεσε και την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά τιμά τις εκδηλώσεις Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσωπώντας την περιφέρεια Αττικής.

Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, η βουλευτής Ελένη Σταματάκη (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρέσβης της Ελβετίας –μία χώρα την οποία την οργάνωσε ο Ι. Καποδίστριας– εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, οι δήμαρχοι του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας», ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης  και πλήθος κόσμου.

aigina kapodistrias

Ο κ. Χατζηπέρος υποδέχτηκε μαζί με τον δήμαρχο της Αίγινας κ. Μούρτζη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον συνόδευσε στην Ι. Μητρόπολη όπου εψάλλη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας-Σπετσών-Πόρου και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ι. Καποδίστρια και τιμητική εκδήλωση στο δημαρχείο όπου απενεμήθη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο τίτλος του Δημότη της Αίγινας και το χρυσό κλειδί της πόλεως.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: “Ο εφετινός εορτασμός έχει ισχυρό συμβολισμό, πρέπει να αποτελέσει Εθνική Εορτή και να διδάσκεται με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε οργανωτής του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, άφησε πίσω του πλήθος ανεκτίμητων έργων, το δε όραμά του εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες”.

Απάντηση