Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Τις πταίει;” για ένα τροχαίο και… κουΐζ για το… “ποιός μισεί τόσο τον Πειραιά;”

FLASH στις 11/02/2016

Για την τιμή των όπλων…

Pantelis Xanthidis3

Του Παντελή Ξανθίδη

Ένα τροχαίο ατύχημα έγινε σήμερα λίγο πριν τις 11 π.μ. στην Ηρώων Πολυτεχνείου, απέναντι από το ξενοδοχείο “Savoy”. Ως φαίνεται ένα αυτοκίνητο έβγαινε από την Κανθάρου και για άγνωστους λόγους γκάζωσε και έπεσε σε ένα άλλο ΙΧ, που ήταν διπλοπαρκαρισμένο στην λεωφόρο.

Το τροχαίο είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψουν δύο τραυματισμοί, και υλικές ζημιές στα δύο αυτοκίνητα. Βέβαια, προέκυψε και κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς εκτός από τις δύο λωρίδες που «έπιαναν» τα συγκρουσθέντα οχήματα, ήρθε το «166» για να παραλάβει τους δύο (ευτυχώς ελαφρά) τραυματίες και λίγο μετά η Πυροσβεστική για να ρίξει αφρό στο ένα από τα δύο οχήματα επειδή υπήρχε διαρροή από το ρεζερβουάρ.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται, είναι το «τις πταίει;».

Φαινομενικά, ο οδηγός του οχήματος που επέπεσε επί του άλλου  – κι ας ήταν διπλοπαρκαρισμένο.

Όμως, εκτός από το «φαινομενικά» υπάρχει και το «ουσιαστικά» για το οποίο, εν Ελλάδι, σπανίως δίνεται σημασία.

Στην περίπτωσή μας, το «τις πταίει;», ίσως θα πρέπει να καταλογιστεί σε εκείνους που μονοδρόμησαν την εν  λόγω κεντρική πειραϊκή λεωφόρο, μετατρέποντάς την σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας –στην «καρδιά» της πόλης!

Μάλιστα, αυτά τα «αστροπελέκια» δεν έλαβαν υπ΄όψιν  τους, ούτε το ότι εκτός από τα διερχόμενα οχήματα υπάρχουν και άλλα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τις κάθετες οδούς, στις οποίες δεν υπάρχουν φανάρια, αλλά και κάποιοι πεζοί που πρέπει να διασχίσουν την λεωφόρο…

Όσοι έχουν την… ατυχία να κυκλοφορούν στο κέντρο του Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή από Χαρ. Τρικούπη έως Σαχτούρη, αρκετές φορές θα έχουν υποστεί ταραχή, όταν αποπειράθηκαν να διασχίσουν με τα αυτοκίνητά τους ή πεζοί τη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου. Κι αυτό επειδή κάποιος «σπάνιος» θέλησε να κυκλοφορήσει τον… «τετράτροχο κόπο μιας ζωής» στις λεωφορειολωρίδες – έτσι για τη… μαγκιά του!

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας «ζωντανέψουμε» μία καθημερινή σκηνή…

Είσαι με το αυτοκίνητο στην Κανθάρου με σκοπό να βγεις στην λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου. Κοιτάς δεξιά. Άδεια η λεωφόρος. Τους έχει κόψει το φανάρι της Χαρ. Τρικούπη. Κοιτάς αριστερά που είναι η λεωφορειολωρίδα. Δεν φαίνεται κανένα λεωφορείο. Βάζεις πρώτη, βγάζεις «μούρη», ξανακοιτάς εκατέρωθεν και ξεκινάς. Έχεις φτάσει στα μισά της λεωφορειολωρίδας και ξαφνικά βλέπεις να καταφθάνει «απειλητικά» ένα 4Χ4… Δεν είσαι… «Ιαβέρης» και τα χάνεις! Γκαζάρεις απότομα, για να αποφύγεις το «θηρίο». Όμως, δεν προλαβαίνεις να στρίψεις το τιμόνι αριστερά και βρίσκεσαι «αγκαλιά» με το όχημα που είναι διπλοπαρκαρισμένο στη λεωφόρο! Και πού να υπήρχαν πεζοί εκείνη τη στιγμή…

ΚΟΥΪΖ

Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα έφταιγε;

  1. Ο οδηγός του οχήματος που έβγαινε από την Κανθάρου;
  2. Το «γαϊδούρι» με το τζιπ που γκάζωνε στην λεωφορειολωρίδα;
  3. Ο οδηγός που είχε το όχημα διπλοπαρκαρισμένο στη λεωφόρο;

Πριν απαντήσουμε, ίσως θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν ότι εκτός από το αιτιατό, υπάρχει και η αιτία. Και στο «κουΐζ» ζητείται το αιτιατό και όχι η αιτία! Οπότε ότι και να τσεκαριστεί, θα είναι για το «τυπικό της υπόθεσης»…

Για να ζητηθεί η αιτία θα πρέπει το εν λόγω «περιστατικό» να έχει συμβεί σε άλλον τόπο, όπου να προηγείται ο πολίτης και η ανθρώπινη ζωή!

Ο επίλογος ας αφεθεί για τον κάθε ρομαντικό, «ψαγμένο» και ονειροπόλο, γιατί από ρεαλιστές, ενδιαφερόμενους, υπεύθυνους και… ευαισθητοποιημένους, έχουμε συμπληρώσει!

Μία με τις μονοδρομήσεις λεωφόρων, μία με το τραμ, άραγε ποιός μπορεί να μισεί τόσο τον Πειραιά; Ένα… κουΐζ, ίσως είναι απαραίτητο. Έτσι, για… την τιμή των όπλων!

>>> Το αναφερόμενο τροχαίο στην λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου έγινε, όταν ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία (μάλλον υπέστη καρδιακό επεισόδιο), έχασε τις αισθήσεις και το πόδι του πάτησε το γκαζ, με αποτέλεσμα να πέσει με ταχύτητα στο σταθμευμένο αυτοκίνητο…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: