Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπέρ των πολεμικών επανορθώσεων, η μελέτη του ιστορικού Karl Heinz Roth

FLASH στις 16/02/2016

Κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, Λιγκιάδες… Αυτά είναι μερικά από τα εκατοντάδες χωριά, τους οικισμούς και τις κωμοπόλεις που ρήμαξαν οι Γερμανοί κατακτητές στη διάρκεια Β΄Παγκόσμιου Πολέμου – και μάλιστα μετά την αποτρόπαιη σφαγή των κατοίκων τους. Σήμερα υπάρχουν εκεί μνημεία όπου συναντιούνται Έλληνες και Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού πρωτοβουλίες ενάντια στη λήθη και με σκοπό την αποζημίωση των θυμάτων…

Ένας Γερμανός -ο Καρλ Χάιντς Ροτ- με μία μελέτη του καταδεικνύει ότι η ελληνική διαρθρωτική κρίση συνδέεται και με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των βάναυσων καταστροφών του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου από το Γ΄Ράιχ, γεγονός που αποσιωπάται συστηματικά και θεωρείται ταμπού.

Τιτλοφορείται “Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις – Η Ελλάδα μπορεί” και κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Λιβάνη”. Στη μελέτη του ο Καρλ Χάιντς Ροτ αναλύεται το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής κυβέρνησης και η τελική αποτυχία της απέναντι στο γερμανοευρωπαϊκό βέτο.

Ο συγγραφέας καταθέτει προτάσεις για μια εναλλακτική οδό που βασίζεται σε ηθικά και πολιτικά κριτήρια: H Γερμανία πρέπει να ξεπληρώσει τις οφειλές της από τις πολεμικές επανορθώσεις και να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

apozhmiwseis 22Η ισχυρή ελίτ της Γερμανίας, ωστόσο, αντιμετωπίζει αυτές τις τάσεις εξιλέωσης ως ένα «εξωτικό» περιθωριακό φαινόμενο που δεν επηρεάζει την ατζέντα της. Η συνακόλουθη αποποίηση οποιασδήποτε ιστορικής ευθύνης φαίνεται να την έχει οδηγήσει σε ένα κατάφωρο σύμπλεγμα όσον αφορά την Ελλάδα. Μοιάζει σαν να μην έχει συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό Νοτιοευρωπαίο εταίρο των Συμμάχων που πρόβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στην Κατοχή. Και φαίνεται να μην έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα ότι οι δυνάμεις κατοχής κατέρρευσαν πολύ σύντομα και κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να κατανοήσει την αυστηρή γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο απέναντι στην πιο υπερχρεωμένη εθνική οικονομία της ευρωζώνης.

 

Ο Ροτ παρουσιάζει ορισμένες σκέψεις για το πώς η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να χρησιμοποιηθεί για την κατάλυση της κρατούσας πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Γερμανοί μερκαντιλιστές και να ενσωματωθεί σε μια γενικότερη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.

Τέλος, εξετάζει τα κατάλοιπα του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου – συμπεριλαμβανομένων των σκανδαλωδών πρακτικών της δυτικογερμανικής μεταπολεμικής ελίτ για να αποφύγει την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.
Ο Καρλ Χάιντς Ροτ γεννήθηκε το 1942 στη Γερμανία. Σπούδασε Ιατρική και Ιστορία στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, της Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Βρέμης. Το 1984 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και το 1992 διδάκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Καρλ Χάιντς Ροτ, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού Αιώνα στη Βρέμη (Stiftung fur Sozialgeschichte des 20. Jahrhunderts). Έχει γράψει πολλά βιβλία, μελέτες και άρθρα για θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, ιστορίας της ιατρικής και της επιστήμης του 20ού αιώνα, καθώς επίσης και για μεθοδολογικά προβλήματα της επιστημονικής ιστοριογραφίας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Η Ελλάδα και η Κρίση – Τι Έγινε και Τι Μπορεί να Γίνει και Να Εμποδίσουμε την Καταστροφή – Μανιφέστο για μία Ευρώπη της Ισότητας (από κοινού με τον Ζήση Παπαδημητρίου).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: