Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιό είναι το σκεπτικό της “αναδόμησης” στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;

ΕΛΛΑΔΑ στις 18/02/2016

Παραμένει ο Σφακιανάκης;

Η αδικαιολόγητη “καρατόμηση” του Μανώλη Σφακιανάκη από το ηλεκτρονικό έγκλημα, έχει δημιουργήσει αναστάτωση από την ΕΛΑΣ μέχρι την ίδια την κυβέρνηση, καθώς η αποπομπή του ανθρώπου που ανέδειξε και λειτουργεί μία υπηρεσία-υπόδειγμα. Εκτός και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ανεκάλεσε την απόφασή και αναμένεται επίσημη δήλωση νωρίς το απόγευμα.

Επειδή πίσω από κάθε απόφαση υπάρχει και ένα σκεπτικό…

  • Ποιό να ήταν το σκεπτικό της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για την απομάκρυνση από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη;
  • Γιατί αυτή την απομάκρυνση, ακολούθησε την τοποθέτηση του Μανώλη Σφακιανάκη, ως προϊστάμενο σε μία όχι και τόσο νευραλγική υπηρεσία, όπως είναι ο Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ;

Μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα, ας διαβάσουν εκείνοι που αποφάσισαν, το βιογραφικό του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, όπως είναι αναρτημένο στη wikipedia …

Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πολύ στενές σχέσεις με την Εκκλησία.

Το 1981, εισήχθη στη Σχολή Ανάλυσης και Προγραμματισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα χρόνο αργότερα κατατάχθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.

Η εκπαίδευση του συνεχίστηκε μετά τις σπουδές του, με διάφορα σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις στον τομέα των εγκλημάτων και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο (Πλαστικό Έγκλημα, Πρόληψη Εγκλήματος), στο Λονδίνο και στο F.B.I., ενώ κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στις Ποινικές Επιστήμες του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καριέρα
Η καριέρα του στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε το 1982, όταν ο Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης εισήχθη στην Σχολή Ενωμοταρχών. Από το 1995, ξεκίνησε τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία το 2004 αναβάθμισε σε Τμήμα, το 2011 σε Υποδιεύθυνση και το 2014 σε Διεύθυνση, η οποία σήμερα στελεχώνεται από πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορους τομείς της Πληροφορικής

Κατά τη διάρκεια της θητείας του και υπό την αδιάκοπη εποπτεία του, η Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προλάβει και εξιχνιάσει ένα τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών σώζοντας συνολικά τουλάχιστον -1.200- ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει οδηγήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τουλάχιστον -1.000- παιδόφιλους.

Επιπλέον, με δική του πρωτοβουλία και υπό την καθοδήγηση του δημιουργήθηκαν:

  • Η ιστοσελίδα Cyberκid καθώς και η ομώνυμη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphone app) διαθέσιμη σήμερα για συσκευές με λογισμικό Android ή IOS ή Windows με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει πρωτίστως τα παιδιά αλλά και τους γονείς από οποιουδήποτε είδους απειλές που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Διαδίκτυο. Μάλιστα η εφαρμογή παρέχει, μέσω ειδικού πλήκτρου, τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο CyberAlert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που λειτουργεί όλο το 24ώρο, προκειμένου να καταγγέλλονται ύποπτα περιστατικά προς περαιτέρω διερεύνηση.
  • Η ιστοσελίδα Feelsafe καθώς και η ομώνυμη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphone app) διαθέσιμη σήμερα για συσκευές με λογισμικό Android ή IOS με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει κυρίως τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες από τους διαδικτυακούς κινδύνους κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους.

Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, δημοσίευσε βιβλία στα οποία αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις απειλές τις οποίες μπορεί να διατρέχει κάποιος που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Επιπλέον έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων προσφέροντας συμβουλές σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ενώ από το 2011, είναι υπεύθυνος για τις ημερίδες και τα συνέδρια που έχει παραθέσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, σε όλη την Ελλάδα.

Με αφορμή την εξαφάνιση ενός 13χρονου κοριτσιού, το οποίο έφυγε από το σπίτι της για να συναντήσει έναν 23χρονο νέο που γνώρισε μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την ημέρα που βρέθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, έδωσε συνέντευξη τύπου σε διάφορες εφημερίδες και την τηλεόραση, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμη φορά στους γονείς των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς επιτήρηση.

Λόγω της αποτελεσματικότητάς του, ο ελληνικός Τύπος τον έχει αποκαλέσει πολύ συχνά “Πουαρώ του διαδικτύου” [14] και “Φύλακα Άγγελο”.

Προκάλεσε τη σύναψη συνεργασίας του ΥΠ.Δ.Τ.Π.Τ.Π με το Υπουργείο Παιδείας,στοχεύοντας στην επαρκή ενημέρωση των μαθητών, μέσω τηλεδιασκέψεων, αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση και τους τρόπους αντιμετώπισης κινδύνων του Διαδυκτίου. Το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015 καλύφθηκαν οι ανάγκες για ενημέρωση οκτακοσίων (800) εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εβδομαδιαίως.

Βραβεία
Την 20 Νοεμβρίου 2014, με αφορμή τον εορτασμό της 25ης επετείου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τιμήθηκε από τη UNICEF, για τη σημαντική συμβολή του στη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
Τρεις φορές έχει βραβευθεί από το F.B.I για την άμεση ανταπόκριση της Υπηρεσίας σε θέματα πρόθεσης αυτοκτονιών.
Από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την συμβολή του στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Από το υπουργείο Παιδείας, για τη διάσωση ενός παιδιού από απόπειρα αυτοκτονίας.
Από την Ακαδημία Αθηνών για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά με το έργο που επιτελεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της οποίας ηγείται, προσφέροντας πολύτιμη εργασία στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και αποτρέποντας πράξεις αυτοχειρίας.

Βιβλία
Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, Εκδόσεις “Λιβάνη”, 2012.
Ο Κώδικας του Διαδικτύου , Εκδόσεις “All About Internet” , 2016.
Τα κλειδιά του Διαδικτύου , Εκδόσεις “All About Internet” , 2016.

Απάντηση