Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ευρεία σύσκεψη με δημάρχους παραλιμένιων πόλεων, υπό Σταθάκη και Δρίτσα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 19/02/2016

Έγινε χθες στο ΥΕΝ

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας, συναντήθηκαν, χθες το απόγευμα με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη συνοδευόμενο από δημάρχους παραλιμένιων πόλεων στους οποίους λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων, μετά από σχετικό αίτημά τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Ηπείρου Γιάννης Λώλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο δήμαρχος Ραφήνας–Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας Νικόλαος Αναστασόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Δημαρέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης δημάρχου Ηγουμενίτσας Γεώργιος Ντάνης και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης.

Στη συνάντηση, οι δήμαρχοι εξέθεσαν στους υπουργούς θέματα που απασχολούν τους δήμους, αναφορικά με τη σχέση τους, με Οργανισμούς Λιμένων και ζήτησαν την επίλυσή τους.

Ειδικότερα, ζήτησαν τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ με εκπροσώπους στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ), συμμετοχή των δήμων στα δ.σ. των Οργανισμών Λιμένων, παραχώρηση, στους κατά τόπους δήμους, των χερσαίων ζωνών που δε χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων, νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, θέσπιση ανταποδοτικών εισφορών, επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων, στους Δήμους, εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ρύπανσης και επιβολή τελών όπου υπερβαίνονται τα επιτρεπτά όρια, ολοκληρωμένο σχέδιο για έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων, καθώς και πολεοδομικό σχεδιασμό των χερσαίων ζωνών λιμένα, με βάση τη νομοθεσία.

Τέλος, ο προέδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης πρότεινε στους υπουργούς, τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΚΕΔΕ που θα εξετάσει τα θέματα αυτά.

Από τη πλευρά τους, οι δύο υπουργοί τόνισαν πως το σύνολο του σχεδίου των θεμάτων που θέτουν οι δήμοι αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο. Τα λιμάνια πρέπει να έχουν μια αρμονική σχέση με τις παραλιμένιες πόλεις και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε αυτό να επιτευχθεί, όπου δεν υπάρχει.

Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν, πως τα περισσότερα από τα θέματα αυτά, έχουν ήδη ανοίξει, μελετώνται και σύντομα θα υπάρχει μια πρώτη γραπτή ανάλυση. Τόνισαν επίσης, πως η βούληση και η πρωτοβουλία υπάρχει προς την κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σύντομα σε μια νέα συνάντηση, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: