Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε η Νάνσυ Χόρτον – κόρη του Αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη το 1922

ΕΛΛΑΔΑ στις 22/02/2016

Ήταν 103 ετών…

Έφυγε από τη ζωή σε βαθιά γεράματα η τρίτη κόρη του Αμερικανού πρέσβη Τζωρτζ Χόρτον που υπηρετούσε στη Σμύρνη το 1922. Πρόκειται για τη Νάνσυ Χόρτον, αυτόπτη μάρτυρα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που έκλεισε τα μάτια της σε ηλικία 103 ετών.

Η κηδεία της Νάνσυ Χόρτον θα γίνει το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 11 π.μ. στην Αγγλικανική Εκκλησία (Οδός Φιλελλήνων-Σύνταγμα) και η σορός της θα μεταφερθεί στην Αμερική.

Την Νάνσυ είχε αποκτήσει ο Χόρτον από την Ελληνίδα τρίτη σύζυγό του, Αικατερίνη Σακοπούλου και κατά την Καταστροφή της Σμύρνης η θανούσα ήταν 10 ετών. Και όπως είχε πει η ίδια, ο πατέρας της είχε φροντίσει ώστε η κόρη του Νάνσυ να βρίσκεται στην Ελλάδα τις μέρες εκείνες…

Τζωρτζ Χόρτον

Τζωρτζ Χόρτον

Όπως σημειώνεται από το “Δίκτυο Μικρασιάτης”, αυτό που γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια ήταν το έργο του φιλέλληνα πατέρα της και προσπάθησε τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα να κρατήσει ζωντανό.

Χάρις στον Χόρτον σώθηκαν χιλιάδες ζωές με τα πιο απίθανα τεχνάσματα .Βοήθησε τον κόσμο που έφτανε στη Σμύρνη παρέχοντας τροφή και καταφύγιο, ενώ ακόμα και κατά τις ημέρες που καιγόταν η Σμύρνη έδινε πιστοποιητικά σε Έλληνες ότι δήθεν εργάζονταν στο Αμερικάνικο Προξενείο και ναύλωσε πλεούμενα με την προστασία της αμερικανικής σημαίας για να φυγαδεύσει τον κόσμο.

Ακόμα και μετά την καταστροφή βοήθησε την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και με την επιστροφή του στην Αμερική. Κορυφαία συνδρομή του ήταν η περίφημη έκθεση που έστειλε στο Στεητ Ντηπάρτμεντ περιγράφοντας τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά των Χριστιανών πριν την Καταστροφή και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα το 1969. Και τονίζεται: “Η Μικρασιατική Οικογένεια την αποχαιρετά με την ελπίδα ότι και η Ελληνική Πολιτεία θα της αποδώσει τον απαραίτητο φόρο τιμής“.

Μαλκίδης για Χόρτον

Εξ άλλου, ο καθηγητής Θ. Μαλκίδης, ο ο ποίος είχε γνωριμία με τη Νάνσυ Χόρτον, σε σημείωμά του με τον τίτλο “Στη Μνήμη του Τζωρτζ και της Νάνσυ Χόρτον”, αναφέρει:

Η πρόσφατη απώλεια της Νάνσυ Χόρτον, της κόρης του Τζωρτζ Χόρτον, του προξένου των ΗΠΑ στην Σμύρνη, επανέφερε στη μνήμη την προσφορά της οικογένειας Χόρτον στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και ειδικότερα σε ό,τι έχει σχέση με την ανάδειξη της Γενοκτονίας.

Τον Τζωρτζ Χόρτον τον “γνώρισα” μέσα από τα βιβλία του που αποτελούν ισχυρές μαρτυρίες για την τέλεση του εγκλήματος, το οποίο τελέστηκε εναντίον του Ελληνισμού.

Την κόρη του τη Νάνσυ Χόρτον, είχα την ευλογία να τη γνωρίσω από κοντά, όταν την προσκάλεσα για να τιμηθεί για την προσφορά της. Μιλήσαμε μαζί στην εκδήλωση που έγινε στην Καβάλα από το Σύλλογο Μικρασιατών, τον Σεπτέμβριο του 2009, όπου και τιμήθηκε, ενώ στην ίδια παρουσίαση τιμήθηκε και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, όταν αναδείξαμε τη διάσωση των Ελλήνων από τον άγνωστο Ιάπωνα πλοίαρχο στο λιμάνι της Σμύρνης. Την άγνωστη αυτή ιστορία τη διέσωσε ο Τζωρτζ Χόρτον.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από δεκάδες αιώνες ζωής παρουσίας και προσφοράς ένα σημαντικότατο κομμάτι του ελληνικού έθνους εκριζώθηκε αφήνοντας πατρογονικές εστίες, εκκλησίες, τάφους προγόνων και κατέφυγε στην Ελλάδα, όπου δημιούργησε σωματεία και συλλόγους, φορείς διάσωσης της παράδοσης.
Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες για το Ελληνισμό της Ανατολής, σημαντική και ανιδιοτελή αρωγή προσέφεραν Φιλέλληνες που συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση του Φιλελληνισμού, συνεισφέροντας στη σωτηρία διωκόμενων ανθρώπων, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων. Μία σημαντική μορφή που συνετέλεσε στη σωτηρία των Μικρασιατών και στη συνέχεια με τα βιβλία του στην τεκμηρίωση της γενοκτονίας των Ελλήνων ήταν ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη Τζωρτζ Χόρτον. Η μαρτυρία του Χόρτον, μέσα από τα βιβλία του «Αναφορικά με την Τουρκία» και «Η κατάρα η Μικράς Ασίας», μαζί με αυτά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Χένρυ Μοργκεντάου, αποτελούν τεκμήρια διάπραξης του μαζικού εγκλήματος.
Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες για την ιστορία και την αλήθεια του Ελληνισμού της Ανατολής, που από την υπονόμευση κατέληξε στην άρνηση, σημαντική και ανιδιοτελή αρωγή προσέφεραν άνθρωποι όπως ο Τζόρτζ και η Νάνση Χόρτον, που συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση του φιλελληνισμού, συνεισφέροντας στη σωτηρία διωκόμενων ανθρώπων, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων. Η προσφορά του Τζωρτζ και της Νάνσυ Χόρτον δεν πρόκειται να λησμονηθεί ποτέ από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: