Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 23/02/2016

Αλεξιάδης προς ασφαλιστές

Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων περιέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία Θεσμού Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου για την επίλυση των προβλημάτων, η δημιουργία εξειδικευμένων Ασφαλιστικών Δικαστηρίων αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

Αναλυτικότερα για τα μέτρα αυτά στην ομιλία του ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε τα ακόλουθα:

1. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορθής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς και της προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κλπ).

2. Για την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξετάσουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές. Η θέσπιση αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο.

3. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρότασή μας για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιριών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

4. Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με την συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προσπάθειας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θα εξετάσουμε και μέτρα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του κλάδου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

5. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξετάσουμε μέτρα και τρόπους ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή. Για το θέμα του ελέγχου και της δραστικής μείωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε (και ήδη είναι για δημοσίευση στο ΦΕΚ) τις σχετικές διατάξεις, ώστε να περιοριστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται αλλά και οι ζημιές του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Υπενθυμίζω ότι εκκρεμούσε από τον Απρίλιο του 2013 η Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε ο Ν. 4141/2013.

6. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύσαμε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι η Ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, τονίζοντας:

Για την Κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κ.λ.π.

Απάντηση