Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρουσιάστηκαν στην Κορίνα Κρέτσου τα στοιχεία για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Από Σταθάκη-Χαρίτση

Με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής  Κορίνα Κρέτσου, συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι της παρουσίασαν τα στοιχεία σχετικά με την ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13 και την επιτυχή έναρξη των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2014-20.

Επίσης την ενημέρωσαν για τις τέσσερις νέες δράσεις για την προώθηση της καινοτόμας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης, τονίζοντας ότι τα νέα προγράμματα θα προσφέρουν πολύ σημαντική, στοχευμένη ρευστότητα στην οικονομία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούν οι πρωτοφανείς προσφυγικές ροές. Συζητήθηκαν τρόποι υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών στους πρόσφυγες και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που όλο αυτό το διάστημα επέδειξαν την αλληλεγγύη που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Έχει διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Το τελευταίο διάστημα έγινε εντατική δουλειά από τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση παθογενειών και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν από την προγραμματική περίοδο 2000 – 2006. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα που απέφερε η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες, την πρωτιά δηλαδή στην απορρόφηση πόρων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-13 καθώς και στην ενεργοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-20».

Ο δε κ. Χαρίτσης συμπλήρωσε: «Σε συνέχεια των τεσσάρων προσκλήσεων που ήδη παρουσιάσαμε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάδειξη συνεργιών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους προτεραιότητας. Ταυτόχρονα, οι σημαντικές καινοτομίες που εισάγουμε στο σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, καταβολής των επιδοτήσεων και ελέγχου των υπό υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ενισχύουν την διαφάνεια του συστήματος, απλοποιούν τις διαδικασίες και εξασφαλίζουν ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα δημιουργήσουν τα μέγιστα δυνατά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας».

Η Ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, επεσήμανε:

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ ξανά με τους Έλληνες υπουργούς. Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη με στόχο την ταχεία επιστροφή της χώρας στην  ανάπτυξη. Συνεχάρην τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που σημείωσαν στην εφαρμογή των προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Η Ελλάδα πλέον κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το 2016 είναι μία κρίσιμη χρονιά καθώς πρέπει να οδηγήσουμε την προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε ένα επιτυχές κλείσιμο. Κάλεσα τους Υπουργούς να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές για την Ελλάδα που ανοίγει το Πακέτο Γιούνκερ για την απασχόληση και την ανάπτυξη, το οποίο προβλέπει ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Τώρα όλοι πρέπει να δουλέψουμε για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Φυσικά, το προσφυγικό ζήτημα συνιστά πρώτη προτεραιότητα και τα κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, μπορούν να βοηθήσουν, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπενθύμισα στους υπουργούς ότι είμαστε ευέλικτοι και μπορούμε να τροποποιήσουμε τα προγράμματα αν μας ζητηθεί».

Απάντηση