Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ταξιδεύοντας στο Άγιον Όρος”: Έκθεση – σταθμός για την επέτειο των 100 χρόνων

Flash στις 29/02/2016

Στη Θεσσαλονίκη

Τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Ταξιδεύοντας στο Άγιον Όρος», την Τετάρτη 2/3 στις 6:30 μ.μ. στο φουαγιέ Μ2.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Από το Άγιον Όρος…» του Μιχάλη Βασιλόπουλου που παρουσιάζουν οι δύο φορείς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν το ΚΘΒΕ, το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

agion oros maketa2

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Οι ηθοποιοί (ΚΘΒΕ) Νίκος Νικολάου και Βασίλης Καραμπούλας, θα διαβάσουν, αντιστοίχως, απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά «Ταξίδι στη Μέση Ανατολή και στο Άγιον Όρος» και το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Εννεακοσιετηρίς της Παμμεγίστης Λαύρας».

Φοιτητές από το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών θα διαβάσουν αποσπάσματα των οδοιπορικών αναμνήσεων από το πρώτο και δεύτερο ταξίδι του Ρώσου ταξιδιώτη Βασίλι Γκριγκόροβιτς Μπάρσκι (1725-26 & 1744-45), από την κοινή “Έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας και του Μουσείου Μπενάκη, Θεσσαλονίκη 2009, με την φροντίδα και τα σχόλια του ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά”.
Η χορωδία της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας υπό την διεύθυνση του Πατέρα Σπυρίδωνα Αντωνίου θα ψάλλει ύμνους.

agion oros maketa1

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ολόκληρη η Αθωνική Πολιτεία με τα είκοσι ιστορικά μοναστήρια της κατασκευάστηκε από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα όπως βλέπουμε στο τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση.

Οι δημιουργίες του Μιχάλη Βασιλόπουλου αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως σώζεται σήμερα.

Οι μακέτες των είκοσι Ιερών Μονών τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για το θηλυκό πληθυσμό μοναστήρια.

Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης ο Μιχάλης Βασιλόπουλος και τα παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: Τηλ. 231.0895938-9 και www.tch.gr.

Απάντηση