Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιδείνωση οικονομικού κλίματος – Υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 01/03/2016

Μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαπιστώνει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 89 μονάδες έναντι 91,6 μονάδων τον Ιανουάριο και 98,9 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πτώση είναι κυρίως, αποτέλεσμα των αισθητά μειωμένων προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο δυσμενέστερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Αντίθετα, σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές σημειώνεται μικρή βελτίωση.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, προσθέτει το ΙΟΒΕ.

Ειδικά ως προς τους καταναλωτές, διευκρινίζει, αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως παράγοντας που επηρεάζει δυσμενώς τις προσδοκίες για το οικονομικό περιβάλλον.

Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αυξάνονται.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση διευρύνονται, ενώ και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο επιδεινώνεται.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις είναι θετικές για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξομαλύνονται, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται και παραμένουν σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.

Στις Κατασκευές, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από την ελαφρά ενίσχυση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως από την άνοδο του δείκτη προβλεπόμενης απασχόλησης.

στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η νέα κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών, αφενός για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο, αφετέρου για την οικονομική κατάσταση της χώρας συνολικά.

Επιδείνωση και στην Ευρωζώνη

Εκτός της Ελλάδας, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε και στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,3 μονάδες, στις 103,8 μονάδες.

Η πτώση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών, αλλά και της δυσμενέστερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν απώλειες κατά 1,3 και 0,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στο λιανικό εμπόριο, η πτώση του δείκτη κυμαίνεται στις -1,1 μονάδες.

Οι κατασκευές κερδίζουν έδαφος (+1,5), ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σημαντικά, κατά 2,5 μονάδες.

Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα χειροτερεύει σ’ όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, ήτοι στην Γαλλία (-0,5), την Ολλανδία (-2), την Ισπανία (-0,5), την Ιταλία (-1,4) και την Γερμανία (-0,6).
Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση