Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απολογισμός δράσεων στον ΟΠΑΝ του δήμου Πειραιά από τον απερχόμενο πρόεδρο

Χωρίς κατηγορία στις 01/03/2016

Όλες οι δράσεις

Σε απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προχώρησε ο Σταύρος Ελληνιάδης και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 20 μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα:

 • Αναπτύχθηκε το δρομικό κίνημα στην πόλη μας με την οργάνωση 6 δρομικών εκδηλώσεων.
 • Οι σημαντικότερες αθλητικές εκδηλώσεις:
 1. i) Αγώνες μπάσκετ 3-3 στο λιμάνι του Πειραιά με συμμετοχή 2.000 ατόμων σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, την ΕΟΚ και τον ΠΣΑΚ.
 2. ii) Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με την υποστήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το 1ο Piraeus Sports Camp.  Περισσότερα από 800 παιδιά έμαθαν δωρεάν τα μυστικά του Ποδοσφαίρου, της Κολύμβησης, του Μπάσκετ, του Βόλεϊ, του Ποδοσφαίρου Σάλας, του Μπάντμιντον.

iii)      Αναβίωση του αθλήματος κολύμβησης στο Πασαλιμάνι όπου ήταν ο χώρος που τελέστηκε το άθλημα της κολύμβησης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.

 1. iv) Επίσκεψη του βετεράνου μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Ρίβερς σε σχολεία και ακαδημίες παρουσία 4000 παιδιών.
 2. v) Διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης under 12 σε συνεργασία με τον Εθνικό Πειραιώς στην μνήμη του Ανδρέα Γαρύφαλλου.

Επίσης, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:

Στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί αθλητικό δρώμενο, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2016, όπου θα τρέξουν, μεταξύ άλλων,  συμμετέχοντες στην έκθεση. Στα τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Πειραιά το 3 on 3 μπάσκετ.

Ανακατασκευές – Βελτιώσεις Αθλητικών χώρων

Οι σημαντικότερες, οι οποίες έγιναν με τη συνδρομή της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι οι εξής:

 1. i) Πλήρης  ανακατασκευή 2 γηπέδων 5 x 5
 2. ii) Πλήρης ανακατασκευή γηπέδου Beach volley στα Βοτσαλάκια

iii)     Πλήρης ανακατασκευή κλειστού γηπέδου ποδοσφαίρου στην Αμοργού

 1. iv) Μερική ανακατασκευή κλειστού Καμινίων (μπασκέτες-κιγκλιδώματα-υδραυλικές εργασίες)
 • Άλλες δράσεις του Οργανισμού:
 1. i) Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πειραιά και του ΟΠΑΝ ποσού ύψους 250.000,00€, το χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 2. ii) Σημειώθηκε αύξηση των εσόδων στο ΔΘΠ με εξαιρετικές παραστάσεις από τον Δεκέμβριο με «την Κοιλάδα των Εκπλήξεων» του κορυφαίου σκηνοθέτη ΠΗΤΕΡ ΜΠΡΟΥΚ και με σημαντική συνέχεια το  2015,  με συνεχή sold out των 40 παραστάσεων της «Λίμνης των Κύκνων», των 4 παραστάσεων της Λυρικής Σκηνής, των 2 συναυλιών της Ελένης Καραΐνδρου και των 20 παραστάσεων του STILL LIFE του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Με μεγάλη επιτυχία κ πολλά sold out «ανέβηκε» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η παράσταση «Φάουστ» της Κατερίνας Ευαγγελάτου και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Κωνσταντίνου Ρήγου. Επίσης σημειώθηκε αύξηση των εσόδων του Βεακείου θεάτρου κατά 10% παρά τις έντονες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρας μας.

iii) Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ όπου 15.000 μαθητές γνώρισαν δωρεάν το ΔΘΠ και την τέχνη του Θεάτρου.

 1. iv) Υλοποιείται το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη»  του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου, που στοχεύει στην προσέγγιση παραμελημένων κοινωνικών ομάδων και στη σταδιακή ένταξή τους στην πολιτιστική ζωή του τόπου τους.
 2. v) Αυξήθηκαν οι μαθητές του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά,  όπου σήμερα φοιτούν 175 μαθητές.
 3. vi) Στο θέατρο «Κώστας Κωσταράκος» πραγματοποιήθηκε δωρεάν εβδομαδιαία δράση Θεατρικού παιχνιδιού και μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου.

vii) Συνεχίζονται τα προγράμματα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και

viii) τα εργαστήρια  Ζωγραφικής.

Εξορθολογισμός των εξόδων – διαγωνισμών για υπηρεσίες

Μειώθηκαν κατά 400.000 ευρώ τα έξοδα του Ο.Π.Α.Ν., με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Όπως είναι γνωστό, ο Ο.Π.Α.Ν. για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου δεν είχε καμία σταθερή επιχορήγηση ή οποιαδήποτε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού.  Στον Οργανισμό δόθηκε  μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2013 από το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά από ενέργειες, σημειώθηκε μείωση των προϋπολογισμών των διαγωνισμών για το ΔΘΠ από 692.116€ σε 352.778€ δηλαδή μείωση της τάξεως των 339.338€, ενώ στον ΟΠΑΝ από 341.556 σε 282.339 δηλαδή μείωση της τάξεως των 59.216€.

Απάντηση