Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τον δήμο Πειραιά για τους πρόσφυγες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 03/03/2016

Δόθηκαν σήμερα στο λιμάνι

Μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, μετά από προσφορά πολιτών, εταιρειών και φορέων, προσφέρθηκαν σήμερα στους πρόσφυγες από τον δήμο Πειραιά.

Επίσης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, την πρόεδρο του ιδρύματος “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” και πρέσβη Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με πρωτοβουλία της οποίας εμβολιάστηκαν βρέφη, παιδιά και έφηβοι, στο πλαίσιο του προγράμματος “We Care” το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. O κ. Μώραλης υποδέχθηκε επίσης την ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», η οποία μοίρασε πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

Στο λιμάνι του Πειραιά όπου παραμένουν πρόσφυγες και μετανάστες, έχει αναπτυχθεί σημαντική δράση φιλανθρωπικών και ΜΚ οργανώσεων καθώς και πολιτών που περιλαμβάνει διανομή τροφίμων, φαρμάκων, καθώς και τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων.

Ο δήμαρχος Πειραιά, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαστε από το πρωί στο λιμάνι, στις πύλες Ε1 και Ε2. Το πρωί στην πύλη Ε2 υπήρξε μια μαζική δράση, από εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από πολίτες, προκειμένου να προσφέρουν πακέτα, είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μαζί μας είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος του Πειραιά αλλά και της Αθήνας. Πριν λίγο ο δήμος Πειραιά με ένα φορτηγό του Δήμου, έφερε τις δικές του προμήθειες σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη, προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε. Υπάρχει μια έλλειψη συντονισμού η οποία είναι προφανής γιατί στήθηκε πάρα πολύ γρήγορα το Κέντρο από επιλογή της πολιτικής ηγεσίας και δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές.

»Προσπαθούμε όλοι από την πλευρά μας να συμβάλλουμε. Ο δήμος θα παίξει ένα  συντονιστικό ρόλο στο θέμα των προμηθειών. Θα βγει και μια σχετική ανακοίνωση σήμερα έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να προσφέρουν προϊόντα, ρούχα, φαγητό να συγκεντρώνονται στον δήμο Πειραιά και να έρχονται οργανωμένα εδώ. Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τον ΟΛΠ και τους άλλους φορείς ώστε να δούμε ποιός έχει την κάθε αρμοδιότητα. Π.χ. για τον καθαρισμό των χώρων, δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο δήμος Πειραιά και καμία δυνατότητα να παρέμβει. Ο κάθε ένας πρέπει να αναλάβει αυτά τα οποία του αναλογούν. Πρόκειται για ένα Κέντρο Ανάσχεσης στον Πειραιά για 1.000 άτομα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα Κέντρο Ανάσχεσης 2, 3, 5.000 ατόμων την ημέρα. Η διαχείριση είναι δύσκολη.  Το συγκινητικό είναι ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση φορέων, δημοτών και πολιτών».

Απάντηση