Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εποικοδομητική επίσκεψη του προεδρείου της ΕΣΕΕ στο Λασίθι και το Ηράκλειο

Χωρίς κατηγορία στις 07/03/2016

Αποδοτικές οι συναντήσεις

Σε συνάντηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και των παραγωγικών φορέων του νομού Λασιθίου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο γ.γ. της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος) παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του εμπορίου της Κρήτης.

Ο πρόεδρος με τον γ.γ. της ΕΣΕΕ και τον πρόεδρο της ΟΕΣΚ συναντήθηκαν επίσης με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον δήμαρχο Αντώνη Ζερβό, με τον οποίο συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία του  Βασίλη Κορκίδη με θέμα «Εμπόριο- Επιχειρηματικότητα & Τοπική Ανάπτυξη». Στην ομιλία του επεσήμανε ότι η χρονιά ξεκίνησε χειρότερα απ’ ότι τέλειωσε η προηγούμενη. «Υπάρχουν αρνητικά πρόσημα σε όλους κλάδους και σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Καταγράφεται μία περαιτέρω μείωση του εισοδήματος κατά 16%. Έχουμε μία μείωση στο χονδρικό εμπόριο 12% και 18% στο λιανικό. Είδατε τα αποτελέσματα που βγάλαμε για την περίοδο των εκπτώσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έδειξαν μία μείωση 21% σε όλη την Ελλάδα μεσοσταθμικά. Έχουμε μία μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών και πραγματικά χαίρομαι που βρίσκομαι στην Κρήτη γιατί -εκτός του ότι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου – είναι η μόνη που πέτυχε τους εξαγωγικούς στόχους για το 2015», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι παρά το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα η Κρήτη αντιστέκεται, στέκεται όρθια και καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών μέσα σε ένα οικονομικά και πολιτικά ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε «πραγματικό ρεκόρ» το γεγονός ότι από 294 εκατ. ευρώ που ήταν όλο το 2014 οι εξαγωγές, το ποσό αυτό έφτασε τα 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 394 εκατ. είναι αγροτικά προϊόντα.

Επίσης επισκέφθηκαν τον νομό Ηρακλείου και συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλη Κουμαντάκη, όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ ειδικότερα επικεντρώθηκαν στην ίδρυση Οpen Mall στο Ηράκλειο.

Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι  «η Κρήτη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά αλλά και τις υποδομές για την ανάπτυξη ανοιχτών κέντρων εμπορίου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν επιτυχώς “open malls” όπως λειτουργούν ήδη σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη».

Μιλώντας δε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “Κρήτη TV”, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα της αγοράς, εννέα μήνες μετά την επιβολή των capital controls. Επίσης  έκανε λόγο για τον χειρότερο Φεβρουάριο της επταετούς ελληνικής κρίσης, ο οποίος παράλληλα έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους ανθρώπους που στοχεύουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, εν μέσω κρίσης.

Και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων, λέγοντας:

«Το μέτρο των αποδείξεων τι θα μετρήσει και πως θα μετρήσει δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θεωρώ ότι είναι τραγικό λάθος. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να είμαστε ίσοι και να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Η προσέγγιση η οποία γίνεται ότι θα μετράει η απόδειξη, η οποία είναι προϊόν χρήσης πλαστικού χρήματος ή τραπεζικού εμβάσματος είναι λάθος. Θα έπρεπε να μετράει περισσότερο η απόδειξη την οποία παίρνεις πληρώνοντας με μετρητά γιατί εκεί ίσως είναι το “επικίνδυνο σημείο” συναλλαγής».

korkidis kriti1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ το 2015 ήταν χρονιά – ρεκόρ για τις εξαγωγές της Κρήτης. Για τις κρητικές εξαγωγές, από το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές έφτασαν τα 295 εκατομμύρια ευρώ και υπερκάλυψαν τα αποτελέσματα ολόκληρου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των κρητικών εξαγωγών έφτασε συνολικά, το ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το 2014 και 363 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Η ναυαρχίδα την κρητικών προϊόντων παραμένει το ελαιόλαδο το οποίο παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 255%. Αύξηση ίση με 113,6% παρουσιάζει ο κλάδος, των τροφίμων και ποτών, με 329 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση 50% περίπου καταγράφει ο κλάδος των χημικών και πλαστικών. Αύξηση 4% καταγράφουν  τα κηπευτικά, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των τροφίμων ποτών. Ακόμη, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές αρτοποιημάτων, κρασιού και μελιού.

Σταθερή ροή εμφανίζει η εξαγωγή φρούτων, ψαριών και θαλασσινών  και Κρέατος & Παρασκευασμάτων, ενώ τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%. Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος, της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Αντιθέτως, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος, των Δομικών Υλικών, ίση με 25%. Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, ακολουθεί η Γερμανία, τρίτη έρχεται η Ισπανία, τέταρτη η Γαλλία και πέμπτη η Ολλανδία. Σημαντική είναι και η αύξηση των κρητικών εξαγωγών προς τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κένυα, η Κίνα, το Μεξικό, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών μας προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία.

Η τοπική οικονομία, το κρητικό εμπόριο και το δυσχερές επιχειρηματικό περιβάλλον αποτέλεσαν τα θέματα της επίσκεψης και των συναντήσεων του προέδρου της ΕΣΕΕ και κατέληξαν στη δέσμευση το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ να αναλάβει την δημιουργία της οικονομικής γεωγραφίας, όλης της Κρήτης, αρχής γενομένης από το νομό Λασιθίου.

Απάντηση