Συνέδριο “Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα” της A-Energy
Παρέμβαση Γαλιάτσου (ΕΤΕΑΝ)
Στη σημασία που έχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα εθνικά αναπτυξιακά ταμεία που διαχειρίζονται αυτά τα εργαλεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Κώστας Γαλιάτσος (φωτό), μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η A – Energy με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα: «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».
Επίσης είπε:
- Στην Ελλάδα τα βασικά εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν σχεδιαστεί μέχρι το 2014 και τα οποία διαχειρίζονταν το ΕΤΕΑΝ ήταν ταμεία εγγύησης των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και ταμεία συγχρηματοδότησης μαζί με τις τράπεζες, των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.
- Το 2015 ήταν ένα έτος πολύ σημαντικό για το ΕΤΕΑΝ, γιατί ενεργοποιήθηκε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το IFG και συγκεκριμένα το πρώτο υποταμείο του, το δανειακό. Το IFG είναι ένα κοινό ταμείο του ΕΤΕΑΝ και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW. Η μεγάλη σημασία του IFG, είναι ότι μετέφερε νέους χρηματοδοτικούς πόρους και τεχνογνωσία, από ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό ίδρυμα (την KFW) στο ΕΤΕΑΝ, και μέσω αυτού στην ελληνική οικονομία.
- Η δεύτερη πολύ μεγάλη συμβολή του IFG, θα είναι η δημιουργία ενός νέου υποταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφαλαιουχική (και όχι μόνο χρηματοδοτική) στήριξη στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά η πιο μεγάλη συμβολή του IFG, είναι ότι έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μοντέλο της δημιουργίας κοινών ταμείων μεταξύ του εθνικού αναπτυξιακού ταμείου, του ΕΤΕΑΝ και των διαφόρων διεθνών φορέων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD, EIF κλπ) που έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.