Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ας ειδοποιήσει κάποιος τους δημοσιογράφους – βουλευτές ότι κλείνουν τον ΕΔΟΕΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 20/04/2016

Αποφασίζονται κινητοποιήσεις

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το ταμείο των δημοσιογράφων -ο ΕΔΟΕΑΠ- πάει για “λουκέτο”. Ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας βρίσκεται στο πόδι. Το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει η Απεργιακή Επιτροπή. Ο χώρος μπαίνει σε περιπέτειες.

Επειδή “για μας κανείς δεν γράφει“, γι’ αυτό τον λόγο ας μην περιμένει κανείς, να δει την είδηση πρωτοσέλιδη ή να “παίζει” σε δελτία Ειδήσεων…

Γι’ αυτόν τον “ξαφνικό θάνατο” του ΕΔΟΕΑΠ, δεν φταίει μόνον η κυβέρνηση, αλλά και εκείνα τα κέντρα που χρόνια τώρα είτε δεν τους… βολεύει το αγγελιόσημο, είτε θα ήθελαν να αποφύγουν την εξόφληση των οφειλών τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ που για κάποιους φτάνουν τα εκατομμύρια…

Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται σε υπουργικούς θώκους και βουλευτικά έδρανα, δείχνουν να είναι εντελώς… ανενημέρωτοι! Ούτε καν έχουν ακούσει τι συμβαίνει στον κλάδο! Έως πότε, άραγε αυτή η αδιαφορία;

Σήμερα το πρωί η δημοσιογραφική παράταξη “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι” εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο “Η κυβέρνηση αποφάσισε τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν θα τους περάσει!” και η οποία καταλήγει με την εξής πρόσκληση: “Καλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ξεπουλήσουν τον κλάδο“…

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στο δρόμο, χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς επικουρική σύνταξη, χωρίς εφάπαξ και τους ανέργους μας στον Καιάδα, μένουμε από σήμερα όλοι οι δημοσιογράφοι.

Με μία κίνηση πρωτοφανή στην ιστορία της πατρίδας μας, η κυβέρνηση, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι από την ώρα που το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, θα στερηθούν ακόμα και τη δυνατότητα νοσηλείας σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Το αγγελιόσημο καταργείται και ο ΕΔΟΕΑΠ κλείνει, αφού δεν προβλέπεται κανένας ασφαλιστικός πόρος και δεν υπάρχει πρόνοια μεταβατικών διατάξεων. Πρόκειται για ξαφνικό θάνατο. Τα βοηθήματα των ανέργων από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας σταματούν.

Πολλές εφημερίδες θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο και οριστικό κλείσιμο.

Ο πόρος του αγγελιοσήμου δεν αποτελεί προνόμιο των δημοσιογράφων. Πρόκειται για συκοφαντίες και κατασκευασμένα ψέμματα. Αντικατέστησε το Λαχείο Συντακτών που αυθαίρετα δήμευσε η δικτατορία των Συνταγματαρχών. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, το διατήρησαν για να στηρίξουν την ελευθερία του τύπου και την Δημοκρατία. Και αυτό γιατί ο Τύπος στην Ελλάδα, όπως και τα βιβλία έχουν περιορισμένες δυνατότητες εξαιτίας του μικρού, αναλογικά, αριθμού ανθρώπων που μιλούν και γράφουν στην ελληνική γλώσσα.

Και επειδή ο Τύπος είναι βασικό εργαλείο για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τον έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας και πυλώνας της Δημοκρατίας, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Γαλλία και η Γερμανία – λαμβάνουν μέτρα για την στήριξή του.

Μόνο στην Ελλάδα αφαιρούνται πόροι από τον Τύπο και αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, δυσχεραίνοντας την λειτουργία του και καταργώντας θέσεις εργασίας, χωρίς μάλιστα να ωφελείται η αγορά αφού οι φόροι παραμένουν και αυξάνονται, όπως ο φόρος της τηλεοπτικής διαφήμισης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, τους ενεργούς, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε θέμα επιβίωσης να πάρουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση του κλάδου μέχρι την τελική νίκη. Μια μάχη που μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να την κερδίσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ξεπουλήσουν τον κλάδο.

Απάντηση