Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Live Aid” πριν 33 χρόνια… γιατί τα παιδιά όλου του κόσμου αξίζουν μια φωτεινότερη ημέρα

FLASH στις 13/07/2018

Σαν σήμερα η ιστορική συναυλία 

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Τον Οκτώβριο του 1984 βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφθηκε στρατόπεδα περίθαλψης στην Αιθιοπία και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με σκελετωμένους ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά, να πεθαίνουν εξαντλημένοι από την πείνα και τη δίψα. Την περίοδο εκείνη ο αριθμός των νεκρών σε Αιθιοπία και Σουδάν έφτανε τους 2.000 ημερησίως. Σε διάστημα ενός έτους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πρωτοφανή ξηρασία που είχε πλήξει μεγάλο μέρος της Αφρικής, την έλλειψη νερού και τροφίμων και τις αρρώστιες.

Μερικούς μήνες νωρίτερα η κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα είχε απευθύνει έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για αποστολή 450.000 τόνων σιτηρών στους λιμοκτονούντες κατοίκους της χώρας. Ο ΟΗΕ με σημαντική χρονική καθυστέρηση ενέκρινε τη χορήγηση 90.000 τόνων, τη στιγμή που το παγκόσμιο πλεόνασμα σιτηρών πλησίαζε τα 200 εκατομμύρια τόνους. Αν και η βοήθεια δεν κάλυπτε ούτε κατά το ήμισυ τις ανάγκες του λαού της αφρικανικής χώρας και αυτή ακόμη σκάλωνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ οι άνθρωποι κατέρρεαν…

Τις εικόνες από την τραγωδία στο στρατόπεδο περίθαλψης της Αιθιοπίας μετέδωσε το BBC και προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή. Διάσημοι αστέρες της rock μουσικής σκηνής άφησαν για λίγο την επικερδή τους επιχείρηση και απηύθυναν έκκληση για φιλανθρωπική βοήθεια. Όλη αυτή η δημοσιότητα είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Καθημερινά αποστολές με τρόφιμα από τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την τότε Σοβιετική Ένωση, την πρώην Ανατολική Γερμανία κατέφθαναν στην Αιθιοπία ανακουφίζοντας από την πείνα και τη δίψα τους κατοίκους της χώρας. Αυτή η ανταπόκριση έσωσε πάνω από τρία εκατομμύρια ζωές.

Τον Δεκέμβριο του 1985 κυκλοφόρησε το τραγούδι «We are the world», με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να διατίθεται για τα σκελετωμένα παιδιά της Αφρικής. Το LP σημείωσε άνευ προηγουμένου επιτυχία. Από την επιτυχία αυτή γεννήθηκε η ιδέα για τη διεξαγωγή του «Live Aid», προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα και τρόφιμα για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Μαύρης Ηπείρου.

Σαν σήμερα, λοιπόν, 13 Ιουλίου του 1985 διεξήχθη ταυτόχρονα στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου και στο στάδιο «Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι» της Φιλαδέλφειας το «Live Aid», με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων rock και pop καλλιτεχνών της εποχής. «Ψυχή» της εκδήλωσης ο Ιρλανδός τραγουδιστής των «Boomtown Rats», Μπομπ Γκέλντοφ, ενώ μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» οι Μπομπ Ντύλαν, Led Zeppelin, Queen, U2, Santana, Dire Straits, Status Quo, Πολ Μακάρτνεϊ, Μικ Τζάγκερ, Τίνα Τάρνερ, Τζόαν Μπαέζ, Μαντόνα, Τζορτζ Μάικλ, Έλτον Τζον, Έρικ Κλάπτον, Φιλ Κόλινς, Μπράιαν Φέρι, Έλβις Κοστέλο…

Το «Live Aid» παρακολούθησαν 1,5 δισεκατομμύριο τηλεθεατές, δηλαδή το 95% του παγκόσμιου τηλεοπτικού κοινού. «We are the world, we are the children, we are the ones who make a brighter day…», δηλαδή «είμαστε ο κόσμος, είμαστε τα παιδιά, είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη ημέρα». Και τη δημιούργησαν αυτή τη φωτεινότερη ημέρα για εκατομμύρια παιδιά στην Αιθιοπία, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Τσαντ, τη Μοζαμβίκη, που κατάφεραν να βγουν νικητές, έστω την ύστατη ώρα, έστω και πρόσκαιρα, από τη λαίλαπα της πείνας και της δίψας.

Η ιστορική αυτή συναυλία άλλαξε άρδην τον τρόπο οργάνωσης των μουσικών δρώμενων και προσέδωσε στη Μουσική μία επιπλέον διάσταση. Γιατί, μέσω αυτής, οι άνθρωποι ενώθηκαν για έναν ανώτερο σκοπό. «Η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής», σύμφωνα με τη ρήση του Πλάτωνα, πόσο μάλλον όταν υπό τους ήχους της αφυπνίζονται συνειδήσεις και σώζονται παιδικές ψυχές…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: