Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελία για παραπληροφόρηση στην Ελλάδα, κάνει η Εύα ΚαΪλή για την υπόθεση της φέτας

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 19/02/2017

Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά

Απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την προστασία της φέτας με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA) δίνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που μιλά για στοχευμένη παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα, μιλώντας η Εύα Καϊλή στο logiastarata.gr, ανέφερε τα εξής:

Σχετικά με το ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων και την στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνεται ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας. Αυτά είναι όπως αναφέρονται:

  • Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.
  • Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.
  • Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.
  • Greek spices: Krokos Kozanis.
  • Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.
  • Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.

Να σημειωθεί ότι η φέτα μέχρι τώρα δεν προστατευόταν καθόλου στον Καναδά ενώ αξίζει να τονισθεί ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι η φέτα είναι θωρακισμένη στο πλαίσιο της CETA.

Παρ΄ όλα αυτά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδημούλης, Κούνεβα, Χρυσόγονος και Κούλογλου είπαν “όχι” και ψήφισαν αρνητικά, όπως και οι βουλευτές Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Αντίθετα, θετικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές από την ΝΔ, την “Ελιά” και το “Ποτάμι”.

Απάντηση