Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το ομοίωμα της τριήρους “Ολυμπιάς” στο Αυστραλιανό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο

Από τις 25 Μαρτίου

|> Έως  τις 31 Αυγούστου 2017, θα εκτίθεται στο Αυστραλιανό  Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, το μοντέλο της τριήρους “Ολυμπιάς” από τη συλλογή του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Το μοντέλο τοποθετήθηκε στον χώρο της εισόδου του Αυστραλιανού Εθνικού  Ναυτικού Μουσείου στις 25 Μαρτίου και είναι το πρώτο έκθεμα που αντικρίζουν οι επισκέπτες του, αποτελώντας την εισαγωγή για την  έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την εποχή στο μουσείο με τίτλο «Απόδραση από την Πομπηία».

Με αφορμή τον δανεισμό του εκθέματος το Αυστραλιανό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, προσκάλεσε  την  πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και τον αντιναύαρχο ΠΝ ε.α. Ιωάννη Παλούμπη  στο  Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Κατά την επίσημη επίσκεψή τους έδωσαν διαλέξεις με θέματα από την ελληνική ναυτική ιστορία στους εκεί Έλληνες ομογενείς αλλά και στο κοινό του Αυστραλιανού Εθνικού Ναυτικού Μουσείου.

Η σχετική είδηση αναφέρει:

Μια πολύ σημαντική κίνηση εξωστρέφειας και προβολής του ναυτικού μας πολιτισμού έγινε το μήνα που μας πέρασε, καθώς με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ,  το μοντέλο της τριήρους “Ολυμπιάς” από τη συλλογή του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος ταξίδεψε έως το μαγευτικό Darling Harbour του πολυπολιτισμικού  Σύδνεϋ  για να εκτεθεί στο Αυστραλιανό  Εθνικό Ναυτικό Μουσείο από 25 Μαρτίου  έως 31 Αυγούστου 2017.

Πρόκειται για ομοίωμα σε κλίμακα 1:10 του λειτουργικού αντιγράφου της τριήρους που ναυπηγήθηκε την περίοδο 1985 -1987 με βάση τα σχέδια και τις έρευνες των Βρετανών J.S. Morrison  και J.F. Coates στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας.

Το μοντέλο της περίφημης αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκε στον χώρο της εισόδου του Αυστραλιανού Εθνικού  Ναυτικού Μουσείου και είναι το πρώτο έκθεμα που αντικρίζουν οι επισκέπτες του, αποτελώντας την εισαγωγή για την πολύ σημαντική έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την εποχή στο μουσείο με τίτλο «Απόδραση από την Πομπηία.» και την οποία δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα επισκεφθούν καθώς η Πομπηία αποτελεί βασικό κεφάλαιο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας.

Με αφορμή τον δανεισμό του εκθέματος το Αυστραλιανό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, το οποίο εορτάζει φέτος 25 έτη λειτουργίας, προσκάλεσε  την  Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και τον αντιναύαρχο ΠΝ ε.α. Ιωάννη Παλούμπη  στο  Σύδνεϋ. Κατά την επίσημη επίσκεψή τους έδωσαν διαλέξεις με θέματα από την ελληνική ναυτική ιστορία στους Έλληνες ομογενείς αλλά και στο κοινό του αυστραλιανού ναυτικού μουσείου.

Συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου 2017 στο αμφιθέατρο του  Αυστραλιανού Ναυτικού Μουσείου  ο αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. Ιωάννης Παλούμπης έδωσε διάλεξη στα αγγλικά για την ιστορία της τριήρους, την καθοριστική νίκη των Ελλήνων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, την οργάνωση της ναυτικής δύναμης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. και την επίδρασή της στη διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

 

Η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη στο πλαίσιο των μεγάλων εκδηλώσεων που οργανώνει η ελληνική ομογένεια για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, έδωσε δύο διαλέξεις  με θέματα για το ρόλο του ναυτικού στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και για την ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε πολύ ζεστό κλίμα η πρόεδρος και ο ναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης, ύστερα από σχετική πρόσκληση, συναντήθηκαν  με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, με την πρέσβυ της Ελλάδος Αικατερίνη Ξαγοράρη, τον πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Χαράλαμπο Δανάλη, τον αρχηγό Ανατολικού Στόλου της Αυστραλίας υποναύαρχο Stuart Campbell Mayer, τον διευθυντή του Αυστραλιανού Εθνικού Ναυτικού Μουσείου (ΑΝΜΜ), Kevin Sumption, τον διευθυντή του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Γ. Πασπαλά  καθώς και σημαντικούς παράγοντες της πολυπληθούς, δυναμικής ελληνικής ομογένειας, η οποία αγκάλιασε με θέρμη και ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις και τους πρεσβευτές του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Στις διάφορες συναντήσεις με τους αξιωματούχους του Αυστραλιανού Ναυτικού Μουσείου ανταλλάχθηκαν ιδέες για:

Τη μελλοντική υλοποίηση της μελέτης του Αυστραλιανού Εθνικού Ναυτικού Μουσείου για τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου μουσείου για την δράση των ANZAC (Australia New Zealand Army Corps) στη Λήμνο το 1915.

Τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός μνημειακού χώρου στον Πειραιά προς τιμή των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών,
Συνεργασία για το έτος 2021 αξιοποιώντας τις εργασίες του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος του έτους 2020 κατά το οποίο θα εορτασθούν τα 2500 χρόνια από  τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σε αυτό το πλαίσιο το Αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο επιβεβαίωσε τη θέληση του να φιλοξενήσει την τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κινητήριος μοχλός όλων των δράσεων ήταν ο γενικός πρόξενος δρ. Σταύρος Κυρίμης, ο οποίος με ανεξάντλητη υπομονή και αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας μας στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας με εκδηλώσεις εξωστρέφειας.  Ο Στ. Κυρίμης δεν περιορίζεται στην τυπική διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά λειτουργεί ενωτικά και καθοδηγεί κατά ωφέλιμο τρόπο την ελληνική ομογένεια του Σύδνεϋ, προσφέροντας  ουσιαστικό εθνικό έργο. Από αυτή τη θέση τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υποστήριξη του και προσβλέπουμε στην καθοδήγησή του για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με το  Αυστραλιανό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο το ανθρώπινο δυναμικό του οποίου ανέρχεται σε 300 άτομα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: